În New Delhi aproape fiecare familie este în doliu din cauza Covid-19
Întreaga planetă stă cu ochii pe India, acolo unde criza provocată de coronavirus a atins un nivel apocaliptic. Potrivit jurnaliștilor, aici, sistemul de sănătate se prăbușește sub valul de infectari și decese asociate cu Covid-19, crematoriile abia mai fac față și cu greu se mai găsesc lemne folosite pentru ruguri. În acest sens, în capitala New Delhi, poliția le-a cerut autorităților locale să găsească urgent spațiu pentru victimele care trebuie incinerate. De la începutul pandemiei și până în prezent, numărul total de îmbolnăviri a depășit 18 milioane, în condițiile în care zilnic sunt înregistrate recorduri de contaminări iar în ultimele 24 ore, Ministerul Sănătății a raportat 390.000 de infectari noi (un record mondial). În ceea ce privește ultimul raport zilnic al deceselor cauzate de Covid-19, acesta a fost de 3.645 de morți.
“Mă aflu la crematoriul Seemapuri. Trebuie să vă spun că a fost o zi lungă și îngrozitoare. Numai în această zonă chiar acum ard trupurile neînsuflețite a 50 de oameni. Au fost și 150 de oameni decedaţi aici. Ultimele cifre arată că în acest oraș New Delhi sunt arse în fiecare zi aproape 600 de victime”, informează Sam Kiley, corespondent CNN, în timp ce arată imagini sfâșietoare de pe mai multe străzi din capitala New Delhi. Conform experților, aici, aproape fiecare familie din oraș este în doliu.
”În orice direcție privești, vezi trupuri neînsuflețite. Sincer, n-am mai văzut niciodată așa ceva. Oamenii de aici spun că înaintea acestui val de Covid-19 incinerau 7-8 persoane pe zi. În schimb, numai astăzi au ars deja 55 de ruguri și nu e nici măcar miezul zilei”, adaugă Clarissa Ward, CNN.
Din cauză că obișnuitele crematorii sunt depășite de situație, au început să apară crematorii improvizate peste tot, în parcuri, în parcări, pe unde se găsește un petec de pământ liber. Astfel, numai în Delhi au apărut 400 de locuri de incinerare, timp în care, poliția a cerut autorităților să găsească și alte spații care pot fi folosite.
De altă parte, goana după oxigen a devenit iminentă. Oamenii stau la cozi interminabile, fără a fi siguri măcar că apucă să își umble butelii cu gazul vital. ”Spitalul e foarte departe şi nu te primesc dacă nu aduci oxigen. Bunica şi mamă sunt în maşină”, a mărturisit Harshit Khattar, rudă a unui pacient.
Începând de sâmbăta trecută, toți adulții de peste 18 ani se pot vaccina. Cu toate că India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, există temeri mari potrivit cărora nu vor fi suficiente doze disponibile pentru că numărul celor care ar urma să fie imunizați este imens - 800 de milioane conform estimărilor. Până în prezent, doar 2% din populația țării a fost vaccinată cu două doze dintr-un ser anti-Covid. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) varianta indiană de Covid-19 ar putea fi mai contagioasă și mai rezistență la vaccinari și tratamente. “Varianta include mutaţii asociate unei intensificări a transmiterii şi o capacitate mai mică de neutralizare a virusului prin unele tratamente cu anticorpi monoclonali. Unele analize realizate în SUA arată o posibilă reducere a efectelor neutralizatoare a vaccinurilor împotriva acestei variante. Astfel, studii preliminare cu vaccinul Novavax-Covaxin au arătat că acest ser nu este capabil să neutralizeze varianta indiană. În pofida preocupării faţă de incidenţa acestei mutaţii în India şi care reprezintă deja aproape 40% din noile cazuri globale, o considerăm deocamdată doar o variantă de interes şi nu o variantă îngrijorătoare. Variantele care suscită un nivel maxim de alertă sunt considerate cele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.”, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.
Detectată inițial la pacienții din India, la sfârșitul anului 2020, varianta indiană este studiată prin intermediul a peste 1.200 de secventieri ale genomului sau în 17 țări, printre care India, Marea Britanie, SUA și Singapore.
Comments