În Germania, peste 1 milion de persoane au fost vaccinate într-o singură zi
Imaginile apocaliptice cu situația provocată de pandemia de coronavirus în India îi îngrijorează pe specialiști care, se întreabă acum dacă vaccinurile dezvoltate împotriva Covid-19 pot face față și variantei indiene de coronavirus. În acest sens, potrivit lui Ugur Sahin, cofondator al companiei farmaceutice germane BioNTech, vaccinul dezvoltat în laboratorul său şi distribuit de partenerul său american Pfizer este eficient şi împotriva variantei indiene.
“Metoda noastră se bazează pe experienţa căpătată împotriva cancerului. Am experimentat cu multe variante şi, până acum, cu toate am obţinut rezultate bune. Sunt încrezător că vom obţine rezultate bune şi împotriva variantei indiene. Până acum, vaccinul a dovedit eficacitate practic împotriva tuturor mutaţiilor cunoscute. În orice caz eficacitatea maximă a vaccinului - de 97% - este atinsă după şapte zile de la administrarea celei de-a doua doze. După şase luni de la atingerea acestei imunităţi maxime, după a doua doză, aceasta începe să scadă. Potrivit estimărilor actuale, acest lucru înseamnă că după trecerea a între nouă luni şi un an, este nevoie de administrarea unei a treia doze de vaccin, pentru a garanta menţinerea unei imunităţi maxime. În ceea ce privește atingerea acestei imunităţi maxime, după a doua doză, aceasta începe să scadă. Este clar că acest lucru va avea loc, deoarece toţi ne dorim să revenim la normalitate, dar trebuie să evităm să facem discriminare între cei vaccinaţi şi cei care încă nu au avut acces la vaccin. Trebuie să fim precauţi şi să nu cădem în aşa numita cultură a invidiei”, a declarat Sahin, la o întâlnire online cu reprezentanţi ai mass-media din Germania.
Între timp, alianța Pfizer-BioNTech a cerut Agenției Europene a Medicamentului (EMA) să autorizeze vaccinarea anti-coronavirus a copiilor de 12-15 ani. ”În baza unui studiu clinic care arată o eficienţă de 100% a vaccinului Pfizer-BioNTech la această categorie de vârstă, alianţa germano-americană anunţă într-un comunicat că au cerut o extindere a autorizaţiei, în prezent valabilă numaipentru persoane în vârstă de peste 16 ani. Acest proces durează, de obicei patru până la şase săptămâni”, informează Agerpress.
Lupta împotriva pandemiei de coronavirus și a mutațiilor acestuia, este susținută intens fie de restricțiile impuse de autorități, fie de campaniile de vaccinare anti-Covid. În Germania spre exemplu, dacă inițial a debutat ezitant, campania de imunizare beneficiază în prezent de un ritm tot mai accelerat și, pentru prima dată, peste 1 milion de persoane au fost inoculate împotriva coronavirusului într-o singură zi.
Potrivit ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, miercuri, medicii de familie din Germania au administrat 730.000 de doze, iar centrele regionale de vaccinare au administrat alte 360.000 de doze. Acest lucru înseamnă că peste 1 procent din populaţia Germaniei a fost vaccinată într-o singură zi. ”Performanţa de miercuri reflectă progresul rapid al campaniei de vaccinare din Germania, dar a avertizat că ţara lui nu a ajuns încă la imunitatea de grup. Situaţia generală a infectărilor cu noul coronavirus ne oferă motive să sperăm, dar nu este un semnal că am scăpat definitiv. Creşterea abruptă a infectărilor a fost oprită, însă numărul noilor cazuri este în continuare ridicat, iar unităţile de terapie intensivă din spitalele germane sunt în continuare pline. Trebuie ca aceste numere nu doar să stagneze, trebuie ca ele să scadă”, a declarat Jens Spahn. Până în prezent, mai mult de un sfert dintre germani - 25,9% - au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-Covid19, iar 7,5% dintre rezidenţi au primit ambele doze, necesare pentru a asigura un nivel optim de imunitate.
Lothat Wieler, preşedintele Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor (RKI), afirmă că autorităţile germane mai au încă multe lucruri de făcut înainte de atingerea acelui obiectiv. ”Aproximativ două treimi dintre germanii de peste 80 de ani au fost deja vaccinaţi, precum şi aproximativ 30% dintre rezidenţii cu vârste de peste 70 de ani”, a precizat el.
Conform Protv, ”Germania, care se confruntă cu un al treilea val epidemic, a înăsprit restricţiile sâmbătă, impunând pentru prima dată restricţii de circulaţie pe timpul nopţii la nivel naţional. Cea mai mare economie din Europa a raportat joi aproape 25.000 de cazuri noi de infecţii în 24 de ore şi 264 de decese, numărul total de decese ajungând la 82.544 de la începutul pandemiei”.
Comments