top of page

Zelenski a implorat ajutor de la NATO iar alianța a hotărât să ofere ajutor suplimentar Ucrainei

Confruntându-se cu un război nemilos lansat de Rusia de mai bine de o lună, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski cere liderilor NATO să ofere asistență militară fără restricții. În cadrul unui summit de urgență al alianței, desfășurat ieri, Zelenski a intrat în direct cu liderii NATO printr-un apel video și a declarat că are nevoie de avioane de luptă, tancuri și o mai bună apărare aeriană și arme anti-navă pentru a-și proteja țara.

„De-a lungul anilor, Rusia a acumulat resurse militare considerabile și a investit bani aiurea în moarte, în timp ce lumea a investit în viață. Ucraina nu și-a dorit niciodată acest război. Și nu vrea să lupte ani de zile. Vrem doar să ne salvăm poporul. Vrem să supraviețuim! Doar să supraviețuim! Ca orice națiune, avem dreptul la asta. Dreptul la viață. Dreptul la acest 1%”. Cer țărilor NATO să ofere 1% din ajutorul lor militar pentru a ne oferi nouă și vouă, de asemenea, o securitate de 100%. Aceasta este o solicitare de dragul armatei noastre. După un astfel de război împotriva Rusiei, niciodată, vă rog, niciodată să nu ne mai spuneți că armata noastră nu corespunde standardelor NATO. Am arătat de ce sunt capabile standardele noastre. Și cât de mult putem da pentru securitatea comună în Europa și în lume.

Cât de mult putem face pentru a ne proteja împotriva unei agresiuni împotriva a tot ceea ce noi prețuim, tot ceea ce prețuiți voi. Dar NATO trebuie încă să arate ce poate face Alianța pentru a salva oameni. Pentru a arăta că aceasta este cu adevărat cea mai puternică uniune de apărare din lume. Iar lumea așteaptă. Iar Ucraina așteaptă foarte mult. Așteaptă acțiuni reale. Garanții reale de securitate. De la cei al căror cuvânt este demn de încredere. Și ale căror acțiuni pot menține pacea”, a transmis liderul de la Kiev.

După această intervenție la Bruxelles, Jens Stoltenberg, șeful NATO a luat decizia ca liderii acestor țări să pună la dispoziție sprijin suplimentar Ucrainei.

„Liderii NATO au fost de acord că trebuie să ofere sprijin suplimentar Ucrainei. Vom continua să impunem costuri fără precedent Rusiei și vom consolida descurajarea aliată, iar liderii din domeniul apărării au aprobat cele patru noi grupuri de luptă din Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. NATO va furniza mai multe trupe terestre, sisteme antitanc, drone, putere navală și avioane în zonele din jurul Ucrainei. Nu există nicio amenințare. Am convenit să facem mai mult, inclusiv asistență în domeniul securității cibernetice și echipamente pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor biologice, chimice, biologice și nucleare.

Suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina. Acest lucru ar putea include detectarea, protecția și furnizarea de materiale medicale, precum și formarea comunității, contaminarea și gestionarea crizelor. Suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina și salut ofertele concrete de asistență făcute de aliați”, a declarat șeful NATO în cadtul celei mai importante întrunire de urgență a Alianței din ultimii zece ani.

Mai mult, Alianța a decis să își schimbe strategia de apărare astfel încât prezența militarilor NATO devine permanent în nu mai puțin de opt țări, față de patru, până acum. Mai multe trupe și mai multe arme vor apăra Europa, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De altă parte, România, alături de alte trei țări, va găzdui un grup de luptă de cel puțin o mie de militari, care se adaugă forțelor maritime, terestre și aeriene proprii. Astfel, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria au primit acum undă verde pentru întărirea apărării în doar o lună.

Astfel, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria au primit acum undă verde pentru întărirea apărării în doar o lună.

„Liderii NATO au decis resetarea poziției de apărare. Am convenit să ne consolidăm capacitățile de descurajare și apărare pe termen lung. La sol vor fi substanțial mai multe trupe pe flancul estic. În aer, vor fi desfășurate mai multe avioane, de asemenea se va suplimenta numărul submarinelor și al navelor de luptă pe termen lung. Am convenit astăzi asupra înființării a noi patru grupe de luptă în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.

În ceea ce privește România, NATO şi-a întărit deja prezenţa militară în aici. Un comandament al forţelor aliate din Franţa a ajuns în România cu câteva săptămâni în urmă, alături de trupe din Statele Unite şi alte ţări. Trupele desfășurate vor rămâne oricât este necesar, iar asta face parte din răspunsul imediat cu privire la invazia rusă din Ucraina. Apoi, mă aştept ca azi liderii să înceapă procesul pentru decizii pe termen lung, pentru strategii de descurajare şi apărare pe termen lung. Dacă ni se vor cere resurse adiționale în România, suntem gata să consolidăm cooperarea excelentă cu România”, a adăugat Jens Stoltenberg.

”Este grupul de luptă pe care l-am solicitat. Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO”, a comentat președintele României, Klaus Iohannis.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page