Vladimir Putin: „Statele Unite încearcă să atragă Rusia într-un război cu Ucraina”
După schimbul de scrisori cu răspunsul oficial la cererile lansate atât de Rusia cât și de Statele Unite ale Americii în cadrul conflictului dintre ruși și ucrainieni, președintele rus, Vladimir Putin a ieșit public declarând că intenția SUA nu este una de pace ci mai degrabă o strategie de manipulare a opiniei publice creând impresia că Rusia vrea război pentru a-și găsi astfel scuze să întărească flancul frontierei de vest a acesteia cu armate NATO.
„Principalele preocupări ale Rusiei au fost ignorate. Nu am primit niciun răspuns adecvat la cele trei solicitări fundamentale ale noastre: prevenirea extinderii NATO, fără sisteme de armament ofensiv în apropierea granițelor Rusiei, și revenirea la infrastructura militară NATO în Europa pe pozițiile existente în 1997. Haideți să ne imaginăm că Ucraina este membru NATO, este plină de armament, are sisteme avansate de atac, ca cele din Polonia și România, și începe o operațiune în Crimeea. Nu mai vorbesc despre Donbas... (Crimeea) este un teritoriu rusesc suveran. Să ne imaginăm că Ucraina este stat membru NATO și inițiază o operațiune militară. Ce ar trebui să facem acum, ar trebui să luptăm împotriva blocului NATO? S-ar putea cineva măcar gândi la o asemenea eventualitate? Probabil că nu”, a declarat șeful statului rus,Vladimir Putin.
Reacția americanilor la aceste acuzații nu a întârziat să apară astfel că Ned Price, purtător de cuvant al departamentului de stat SUA, a apărat intenția reală a americanilor: „L-am auzit pe președintele Putin spunând o grămadă de lucruri. Voi lăsa pe seama Kremlinologilor de acolo să citească în cafea și să încerce să interpreteze semnificația acestor remarci. În ceea ce ne privește, nu trebuie să facem asta pentru că știm că urmează un răspuns oficial din partea Federației Ruse”.
„Nu știm ce are de gând Președintele Putin, dar este responsabilitatea noastră și este absolut necesar să păstrăm poarta către diplomație deschisă”, a comentat șiJen Psaki, purtătoare de cuvânt la Casa Albă.
De altă parte, în timp ce noi imagini din satelit arată extinderea dispozitivului militar rus la granițele Ucrainei, inclusiv în Crimea, aproape de granița sudică, aflată la 75 de kilometri de Kiev, sunt în plină desfășurare manevre militare comune, în Belarus.
Temându-se în continuare pentru un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei, Joe Biden a decis să nu mai țină cont de cerințele lui Vladimir Putin și a aprobat trimiterea de trupe militare în Europa, inclusiv în România. În cursul zilei de astăzi, Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a confirmat informațiile apărute inițial în presă, conform cărora3000 de trupe vor ajunge în Est, 1000 dintre acestea aflându-se deja în Europa.
„Secretarul de stat Austin a discutat despre această repoziționare cu România chiar acum o săptămână într-o discuție cu ministrul român al Apărării și, încă o dată, vreau să subliniez faptul că această măsură are loc la invitația expresă a Guvernului României. Majoritatea trupelor vor fi trimise în Polonia și România, dar și în Germania. Aceste forțe nu vor lupta în Ucraina, ci vor asigura o apărare robustă a aliaților NATO”, a declarat Kirby.
Întrebat de un jurnalist dacă numărul acestor trupe americane este suficient, oficialul Pentagonului a precizat că și România are „propria armată, și încă una foarte capabilă”.
„Ca să răspund la cealaltă întrebare, dacă asta este suficient, încă o dată, cred că merită să reamintesc faptul că România, ca stat suveran, are propria armată, și încă una foarte capabilă! Și nu doar Statele Unite trimit unități Stryker, așa cum am menționat mai devreme, ci și francezii trimit trupe - și o să-i las pe ei să spună despre ce e vorba și câte efective. Și așa cum am mai spus, și alte țări se comportă asemenea, acționează pentru a-i aproviziona cu forțe pe aliații NATO din flancul estic.”, a adăugat secretarul de presă al Pentagonului John F. Kirby.
Comments