Vladimir Putin se teme de o posibilă lovitură de stat
Ziua de 9 mai când Rusia sărbătorește cu sfințenie și foarte mult fast, victoria asupra naziștilor în cel De-al Doilea Război Mondial, se apropie cu pași repezi. Concomitent cu războiul împotriva Ucrainei, declanșat în data de 24 februarie, rușii se pregătesc intens dee festivitățile militare și parada cu care a obișnuit audiența. Totuși, anul acesta, deciziile șocante luate de președintele rus, Vladimir Putin, care au adus un război în Europa, nasc foarte multe speculații.
Potrivit unui oficial ucrainean, în data de 9 mai, trupele rusești ar vrea să organizeze o paradă a prizonierilor ucraineni la Mariupol, orașul-port la Marea Azov, devastat complet în urma bombardamentelor. Astfel, potrivit unui consilier al primarului local, trupele ruse ar intenționa să organizeze o așa-zisă paradă a prizonierilor ucraineni urmând să fie aduși 2.000 de civili ținuți acum în lagăre de filtrare și care să fie îmbrăcați în uniforme ale armatei ucrainene.
„Așa au procedat rușii cu germanii, la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, am un sentiment îngrozitor că se va întâmpla din nou lunea viitoare”, este de acord și Generalul în retragere Lord Richard Dannatt, fost comandant al armatei britanice.
Cert este că pregătirile rușilor sunt în toi, iar miercuri seară a avut loc o nouă repetiție pentru paradă. În prezent, toată lumea se întreagă ce gen de victorie ar urma să anunțe Vladimir Putin după ce, săptămâna aceasta, au fost formulate mai multe speculații. O alta, face referire la faptul că liderul de la Kremlin ar putea anunța o extindere a ceea ce numește „operațiune specială în Ucraina”.
Cu multă nerăbdare așteaptă parada și președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Cunoscut ca un aliat credincios al liderului de la Kremlin, Lukașenko, care sustine în continuare invazia rusă în Ucraina, admite că nu se aștepta ca acest conflict să se prelungească atât de mult.
„Nu Zelenski este cel care conduce Ucraina, fără supărare, este punctul meu de vedere, poate greșesc. Voi (n.r. - Statele Unite) conduceți acolo. Ar fi suficient doar ca Joe Biden să spună: ‘Asta este, băieți, ne-am luptat, așa cum spun rușii, ne-am lovit unii pe alții, acum trebuie să oprim asta. Nimeni nu are nevoie de război’. Și totul s-ar termina într-o săptămână. Vladimir Putin cel mai probabil nu vrea o confruntare globală cu NATO. Dar trebuie făcut totul ca să nu se ajungă acolo. Pentru că, deși Putin nu vrea, armata ar putea reacționa”, a declarat președintele Belarusului.
De altă parte, potrivit New York Times, care citează înalți oficiali americani, „Statele Unite au furnizat forțelor ucrainene informații care le-au permis sa urmărească, să țintească și să ucidă generali ruși în Ucraina. Informațiile transmise ucrainenilor de serviciile secrete americane ar fi cuprins detalii privind mișcările trupelor ruse, dar și localizări ale centrelor de comandă mobile”. Aceste informații i-a ajutat pe ucraineni să ucidă 12 generali ruși de rang înalt de la începutul conflictului.
Conform analiștilor, numărul foarte mare de generali ruși eliminați se explică prin faptul că în armata rusă deciziile nu sunt lăsate aproape deloc pe seama ofițerilor interiori, dar și din cauza moralului scăzut în rândul trupelor ruse, comandanții de rang înalt sunt nevoiți să se afle aproape de linia frontului.
Între timp, pe baza zvonurilor privind starea sănătății lui Putin, acum se speculează că, la Moscova, o serie de foști generali și ofițeri KGB s-ar pregăti să-l înlăture din funcție pe președintele Rusiei și apoi, să pună capăt războiului din Ucraina, care este din ce în ce mai mult văzut în toată Rusia ca o greșeală strategică și, mai ales, un dezastru economic.
Conform presei locale, „oficialii Serviciului Federal de Securitate s-ar fi enervat din cauza de lipsei progreselor militare în Ucraina, și ar fi contactat generali și foști oficiali ai armatei. Un grup format din foști ofițeri FSB ar lucra împreună cu foști ofițeri din alte servicii de informații rusești pentru a încerca să-l înlăture pe Putin, în vârstă de 69 de ani”.
„Este prima dată când silovikii (n.r. figuri influente de la Kremlin, în general foști militari sau ofițeri KGB, care au ajuns la putere odată cu Vladimir Putin) pun distanță între ei și președinte. Ceea ce deschide tot felul de posibilități. Președintele Rusiei se pregătește pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni, deoarece s-a confruntat cu critici acerbe pentru „operațiunea sa specială” din Ucraina și a epurat aproximativ 150 de spioni din cauza eșecurilor constante”, a declarat Centrului pentru Analiza Politicii Europene, expertul rus în securitate, Andrei Soldatov.
Această informație este confirmată și de analistul rus Alexey Muraviev care, a declarat pentru Sky News Australia că au existat tensiuni între Rusia și serviciile de informații și președintele rus Vladimir Putin. „Cred că genul ăsta de narațiune falsă le-a fost prezentat de Comandantul Șef Suprem și, când a răspuns când rușii au început să sufere pierderi grele, Putin a început să dea vina pe serviciile de securitate”, a transmis Muraviev.
De teama unei presupuse lovituri de stat, securitatea la Kremlin și în jurul lui Vladimir Putin a fost întărită.
Comments