top of page

Viitorul Cancelar al Germaniei ia în calcul obligativitatea vaccinări anti Covid



La doi ani de când a devastat omenirea, pandemia de coronavirus este departe de a se sfârși. În condițiile în care rata de vaccinare rămâne una scăzută la nivel mondial, iar virusul suferă din ce în ce mai multe mutații, lupta împotriva acestui inamic invizibil rămâne o preocupare care acaparează orice alt interes.

De teama răspândirii noii variante Omicron, tot mai multe țări au decis să revină la impunerea măsurilor de restricție. În timp ce unele au decis interzicerea oricăror călătorii din și către Africa de Sud (acolo unde a fost depistată noua variantă a Covid-19), altele au revenit la carantina totală. Cu toate că până în prezent se cunosc prea puține informații despre Omicron, specialiștii atrag atenția oamenilor și le cere să se vaccineze cât mai repede chiar și pentru un minim de protecție.

Reticența oamenilor cu privire la vaccinurile împotriva coronavirus face ca rata de imunizare să stagneze, punând în dificultate eforturile specialiștilor, personalului medical sau a persoanelor care respectă măsurile de protecție sau care s-au vaccinat deja. În acest sens, ideea de a impune obligativitatea vaccinării a început să fie o variantă din ce în ce mai gândită.

Cu privire la adoptarea unei astfel de măsuri s-a exprimat și viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz. Pentru a opri focarul de infecții din țara sa, Olaf a afirmat că a înţeles că există dezbateri pe acest subiect în Bundestag la care participă toate partidele. „Succesorul Angelei Merkel şi-a semnalat simpatia pentru o astfel de reglementare, în cursul unei reuniuni între Merkel, succesorul acesteia şi liderii celor 16 landuri ale Germaniei, care ar putea duce la o înăsprire a restricţiilor anti-Covid. Închiderea barurilor şi a cluburilor sunt luate în considerare”, au declarat surse apropiate viitorului cancelar social-democrat.

Până în prezent, obligaţia de vaccinare se impune personalului din căminele de bătrâni şi spitale, precum şi soldaților din Bundeswehr (armata), urmând să intre în vigoare în curând. Între timp, situaţia sanitară rămâne foarte tensionată, cu o rată de incidenţă de 452,2 la 100.000 de locuitori. Campania de vaccinare a dus până acum la vaccinarea completă a aproximativ 57 de milioane de persoane (68,5%). Potrivit unui sondaj realizat recent de RTL și ntv, vaccinarea obligatorie este cerută acum de aproape două treimi dintre germani (64%).

De altă parte, în Grecia, prim ministrul Kyriakos Mitsotakis, a declarat astăzi că vaccinurile împotriva COVID-19 vor deveni obligatorii pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani. „Grecii de peste 60 de ani trebuie să se programeze pentru prima doză de vaccin până pe 16 ianuarie. Vaccinarea acestora este de acum încolo obligatorie. Măsura trebuie să fie aprobată şi printr-un vot în parlament, a adăugat premierul. Peste 500.000 de greci cu vârsta peste 60 de ani refuză în continuare să se vaccineze, ajungând deseori la spital şi îngreunând tratarea altor boli grave. Persoanele care vor refuza în continuare să se vaccineze vor trebui să plătească o amendă lunară de 100 de euro, Este vorba despre o măsură de protecţie, nu de pedeapsă. Vaccinurile, testele şi distanţarea socială sunt răspunsul, nu lockdown-ul”, a spus premierul într-o declaraţie în consiliul de miniştri.

În timp ce pandemia de coronavirus a făcut peste 18.000 de decese în Grecia, unde rata mortalităţii a crescut accentuat în noiembrie, Guvernul nu a vrut să dea curs apelurilor experţilor sanitar în favoarea unor măsuri de protecţie suplimentare şi a adoptării unor restricţii de circulaţie, chiar şi în rândul persoanelor vaccinate în apropierea sărbătorilor de sfârşit de an.

În contextul în care o nouă variantă a coronavirusului și-a făcut prezența pe teritoriul mai multor state europene, specialiștii insistă că singura formă de protecție la îndemâna tuturor rămâne vaccinarea. În acest sens, potrivit Dr. Seth Berkley, CEO al Gavi, Alianța pentru vaccinuri, singura modalitate de a reduce sau chiar opri apariția unor noi tulpini ale SARS-CoV-2 este de a facilita accesul țărilor mai sărace la vaccinuri.

„Există încă mai multe întrebări despre varianta Omicron decât răspunsuri. În timp ce mutațiile identificate sugerează că noua tulpină are potențialul de a fi mai rezistentă la vaccinuri, de a invada celulele mai eficient și de a fi mai transmisibilă decât alte tulpini, este posibil să provoace o formă mai puțin severă a bolii. Cu toate acestea, apariția acestei variante ne arată că atâta timp cât există populații mari de oameni nevaccinați care permit virusului să se răspândească și să se dezvolte mutații fără încetare, noi tulpini îngrijorătoare precum Omicron vor continua să apară. Având în vedere creșterea ratei de infectare, a deficitului global de paturi de terapie intensivă, reinstituirea restricțiilor și revoltele, asta ar trebui să fie deja evident. Și totuși, există o percepție din ce în ce mai mare – în special în țările cu o rată mare de vaccinare, unde viața pare să revină la ceva aproape de normal – că boala COVID-19 a devenit cumva sau este aproape de a deveni endemică. Acest lucru în sine este o îngrijorare, dar o îngrijorare mai mare acum este că Omicron va declanșa un răspuns brusc și o repetare a greșelilor din trecut. Dacă prioritatea devine furnizarea boostere adaptate noilor variante, pentru persoanele care sunt deja protejate, deturnând eforturile și resursele de la administrarea primelor doze către cele 3,6 miliarde de oameni care sunt încă nevaccinați, atunci ne-am putea confrunta cu un ciclu nesfârșit de recrudescențe și apariția unor noi variante. Este puțin probabil ca varianta Omicron să reducă eficiența vaccinurilor în prevenirea unor forme grave ale bolii. În timp ce mutațiile variantei Omicron sugerează că ar fi mai eficientă în a evita anticorpii, chiar dacă este așa, imunitatea dată de vaccinuri oferă și alte linii de apărare, mult mai reziliente la astfel de mutații. Omicron este o mare preocupare, trebuie să fim inteligenți cu privire la modul în care reacționăm. A trecut aproape un an de când au apărut vaccinurile COVID-19, timp în care marea majoritate a dozelor au fost adunate de către cele mai bogate țări. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, dacă accesul ar fi fost disponibil în mod mai echitabil pe tot globul, cu prioritate pentru persoanele expuse riscului, cum ar fi lucrătorii din domeniul sanitar și grupurile vulnerabile, atunci transmiterea ar fi putut fi redusă semnificativ și este foarte posibil ca variante precum Omicron să nu fi avut ocazia să apară”, a explicat Berkley.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page