Ungaria și-a dat singură aviz folosirii vaccinurilor Sputnik V și AstraZeneca criticând poziția UE
Din cauza imposibilității de a desfășura un summit fizic, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit ieri, în cadrul unei videoconferințe. Subiectul principal a fost reprezentat de pandemie de coronavirus și metodele prin care aceasta poate fi oprită cât mai repede cu putință. În condițiile în care Europa este deja gazda mai multor tulpini noi ale coronavirusului, liderii europeni se tem cu privire la o explozie a cazurilor. De altă parte, livrările dozelor de vaccin produs de Pfizer au întârzieri semnificative, determinând o încetinire a campaniile de imunizare.
Printre metodele cu care vor să lupte împotriva răspândirii noilor mutații ale virusului, germanii au propus ca, în Uniunea Europeană, să li se ceară teste și să stea în carantină călătorilor din zone deosebit de afectate de aceste variante. Parisul însă, s-a declarat în favoarea unor controale sanitare la frontierele dinăuntrul Blocului comunitar. În vederea unei detectări a mutaţiilor noului coronavirus, Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE să crească secvenţierea, apreciind că nivelul actual al acesteia este insuficient.
Țara cu cele mai multe pierderi umane cauzate de coronavirus, în Europa, a decis ieri amânarea până în a 12-a săptămână pentru administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer. „Circa 89% din eficacitate vine între a 14-a şi a 21-a zi după prima doză. Analizând datele avute, rezultatul acestora susţine decizia Marii Britanii de a prelungi la 12 săptămâni intervalul de timp între administrarea celor două doze. Ne uităm la aceste date şi măsurăm eficacitatea aici, pe plan intern, pentru cei care au fost vaccinaţi, comparând datele între cei care au fost vaccinaţi şi cei care au fost testaţi pozitiv. Monitorizăm această situaţie şi vom publica aceste date imediat ce vor fi clinic valide”, a adăugat ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.
De altă parte, premierul britanic, Boris Johnson a declarat la un post de radio că „este prea devreme pentru a spune când se vor putea ridica o parte din restricții”. „Ceea ce vedem în datele ONS, în studiul REACT, este contagiozitatea noii variante a virusului pe care am văzut-o venind exact înainte de Crăciun. Nu e niciun dubiu că se răspândește într-adevăr foarte rapid”, a menționat Johnson. Între timp, liderul de la Londra are ca obiectiv vaccinarea grupurilor de mare risc și a personalului medical din prima linie până la mijlocul lunii februarie, înainte de a lua în calcul o relaxare a restricțiilor.
Potrivit ministrului educației, Gavin Wiliamson, există speranța ca școlile din Marea Britanie să se redeschidă înainte de Paște, dând asigurări că redeschiderea se va face cu un preaviz de două săptămâni. Pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor și a da timp autorităților să deruleze campania de vaccinare, liderii britanici îi îndeamnă pe oameni să stea în casă cât mai mult posibil. Din păcate însă, specialiștii trag un semnal de alarmă și punctează faptul că cel ce-al treilea lockdown impus Marii Britanii, are un impact redus asupra ratelor de infectare, prevelența Covid fiind foarte ridicată și neexistând dovezi de declin în primele 10 zile de la reinstituirea restricțiilor. „Până când rata Covid-19 va fi redusă substanţial, serviciile de sănătate vor rămâne sub o presiune extremă, iar numărul de decese va continua să crească rapid”, spun cercetătorii care conduc studiul de prevalenţă REACT-1 al Imperial College din Londra.
„În perioada 6-15 ianuarie, rata de prevalenţă a fost de 1,58%, cea mai ridicată consemnată de la începutul lunii mai 2020. Aceasta înseamnă o creştere de peste 50% faţă de mijlocul lui decembrie. Chiar și așa, vaccinul va avea doar un impact limitat asupra prevalenţei pe termen scurt”, a mărturisit profesorul Steven Riley, unul din conducătorii studiului REACT.
În Ungaria, nemulțumirea asupra faptului că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), încetinește acordarea de aprobări pentru mai multe vaccine anti-coronavirus, l-a determinat pe premierul Viktor Orban să dea singur aviz vaccinurilor Sputnik V și AstraZeneca pe teritoriul său. „Guvernul ungar este forţat să găsească surse proprii pentru un vaccin în condiţiile în care vaccinarea în masă împotriva Covid-19 nu a început încă în UE, din cauza întârzierilor din partea Comisiei Europene. Guvernul (ungar) discută în prezent cu orice potenţial furnizor, inclusiv cu China şi Rusia. Executivul ungar va achiziţiona doar vaccinuri care au fost utilizate pentru inocularea mai multor milioane de oameni şi pe care autorităţile ungare le consideră sigure şi eficiente”, a transmis Gergely Gulyas.
Conform ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, Ungaria are nevoie rapidă de o mare cantitate de vaccin sigur şi eficient, întrucât coronavirusul ia în această ţară circa 100 de vieţi zilnic şi restricţiile antiepidemice costă economia aproximativ 10 miliarde de forinţi pe zi (circa 30 de milioane de euro).
Comments