Una dintre șase infectări raportate zilnic pe plan global vine din India
Dacă cea mai afectată țară din lume de pandemia de coronavirus rămâne Statele Unite ale Americii, India, țara cu 1,35 de miliarde de locuitori, tocmai a depășit Brazilia la numărul de infectari, ocupând locul al doilea în lume. În prezent, țara bate zilnic recorduri de contaminări: 168.000 înregistrate în ultimele 24 de ore. Din păcate, în ciuda regulilor impuse de guverne, distanțarea socială este încălcată în multe locuri ale lumii (inclusiv în India, unde sute de mii de hinduși s-au adunat pe malurile Gangelui pentru rugăciuni speciale, fără pic de distanțare).
Nici campaniile de vaccinare nu aduc prea multe speranțe în lupta împotriva pandemiei, în condițiile în care companiile farmaceutice fie întârzie cu livrările de doze promise, fie se confruntă cu multe studii conform cărora efciciența lor nu ar fi la fel de promițătoare în fața mutațiilor de Covid-19. Spre exemplu, conform experților israelieni, vaccinul Pfizer-BioNTech este mai puțin eficient împotriva tulpinii sud-africane. În urma unui studiu efectuat în Israel pe 800 de persoane infectate (dintre care jumătate erau imunizate), s-au identificat de aproape 8 ori mai multe cazuri declanșate de varianta sud-africană decât printre cei care nu au primit nici măcar o doză de ser. Specialiștii au dedus că această tulpină - prea puțin răspândită în Israel - este capabilă, până la un punct, să anuleze protecţia vaccinului. Îngrijorător este faptul că 53% din populaţia țării a primit ambele doze de ser Pfizer.
“Am descoperit o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul de nevaccinaţi. Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, până la un punct, să anuleze protecţia vaccinului. Chiar dacă varianta sud-africană poate anula efectul vaccinului, nu s-a răspândit atât de mult în rândul populaţiei. Varianta britanică poate bloca răspândirea tulpinii sud-africane”, a spus Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv. Potrivit cercetătorilor, studiul nu şi-a propus iniţial să arate efectul unui vaccin împotriva oricăror forme de coronavirus, fiind vizaţi pacienţi deja testaţi pozitiv cu Covid-19, nu rata generală a infecţiilor.
Cu toate că nu a dorit să comenteze aceste rezultate obținute în Tel Aviv, compania Pfizer a declarat în data de 1 aprilie că vaccinul său are o eficacitate de 91% pentru prevenirea Covid-19, citând studii proprii recente în care au fost implicaţi voluntari timp de aproape şase luni.
O altă controversă vizează vaccinul companiei farmaceutice Moderna. Potrivit AFP, ”informația potrivit căreia Tal Zaks, medicul șef al companiei farmaceutice americane Moderna, a spus în timpul unei discuții TEDx, că vaccinurile ARN mesager pot modifica ADN-ul uman se dovedește a fi falsă”. AFP explică faptul că articolul, distribuit de mii de ori pe rețelele de socializare în care apare comentariul lui Zaks, se leagă de o discuție intitulată „Rescrierea codului genetic: Un leac împotriva cancerului în curs de realizare”, ce s-a desfășurat în 2017. Atunci, Zaks a spus că vaccinurile ARN mesager (ARNm) ar putea fi utilizate pentru a trata boli, inclusiv gripa, cancerul sau tulburările genetice.
„Corpul nostru este format din organe, organele noastre sunt formate din celule și în fiecare celulă există acest lucru numit ARN mesager sau ARNm, care transmite informațiile critice din genele noastre către proteină, care este lucrul din care suntem cu toții făcuți. Aceasta este informația critică care determină ce va face de fapt o celulă. Deci, ne gândim la el ca la un sistem de operare. Nu este doar în fiecare celulă a corpului nostru, ci, de fapt, în fiecare celulă a fiecărui organism viu, este același lucru. Deci, dacă ați putea schimba efectiv acest lucru, pe care îl numim software-ul vieții, dacă ați putea introduce o linie de cod sau puteți schimba o linie de cod, se dovedește că are implicații profunde pentru orice, de la gripă la cancer”, a adăugat Zaks.
„Acest citat a fost folosit în mod înșelător pentru a sugera că Zaks a spus că vaccinurile ARNm pot modifica ADN-ul uman. Când a făcut aluzie la schimbarea unei linii de cod, Zaks se referea de fapt la ARN messenger, nu la ADN”, explică AFP.
Mai mult, afirmațiile conform cărora vaccinurile cu ARNm pot modifica ADN-ul au fost respinse de oamenii de știință.
Tot legat de un vaccin anti coronavirus, compania americană Johnson & Johnson a început să livreze serul său către statele UE, după ce Bruxellesul a făcut o comandă de 200 de milioane de doze la laboratorul american, cu o opţiune pentru 200 de milioane de doze suplimentare. Printre avantajele acestui vaccin se numără faptul că, el se administrează într-o singură doză și poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia. Deși inițial, compania americană preconiza că va începe livrările de vaccin către UE la începutul lunii aprilie, decizia a fost regândită din cauza unor probleme de producție.
“Primele doze vor pleca astăzi din depozite spre statele membre”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferinţă de presă.
“Johnson & Johnson a început astăzi livrările de vaccinuri spre UE. Veşti foarte bune. Firma americană Johnson & Johnson s-a angajat să livreze statelor UE un număr de 55 milioane doze de vaccin până la finele lunii iunie, şi alte 120 milioane de doze în trimestrul al treilea. Până recent, era neclar dacă această promisiune va putea fi respectată. Cu toate acestea, este sigur că 50 de milioane de doze vor fi livrate în al doilea trimestru”, a anunţat la rândul său europarlamentarul german Peter Liese.
Comments