top of page

Un tribunal din Bruxelles a început deja procesul intentat companiei AstraZeneca de către CE



Dacă la începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a făcut public anunțul conform căruia, cele 27 de state membre ale UE au decis să dea în judecată compania farmaceutică britanic-suedeză, AstraZeneca, astăzi, acest proces pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-coronavirus prevăzut de contract, a debutat la un tribunal din Bruxelles, în procedura de urgență. Un avocat din partea Comisiei Europene a subliniat în faţa instanţei că blocul comunitar doreşte livrarea imediată a dozelor de vaccin de la toate fabricile stipulate în contractul cu AstraZeneca, inclusiv cele din Marea Britanie, care nu mai este membră a Uniunii Europene.

În prezent, AstraZeneca are fabrici în Belgia şi Olanda, dar şi în Marea Britanie, care a contribuit la elaborarea vaccinului.

De altă parte, avocatul companiei farmaceutice a afirmat că în contract nu se prevede obligația de a livra vaccinuri din toate unitățile de producție. “AstraZeneca regretă profund decizia Comisiei Europene de a începe această acţiune în justiţie legat de livrarea vaccinului anti-Covid-19. Sperăm să rezolvăm această dispută cât mai curând posibil”, a declarat avocatul companiei, Hakim Boularbah.

În cadrul acestei prime ședințe de astăzi, care a durat aproximativ o oră și care a fost deschisă publicului, părțile au convenit să se întâlnească din nou la tribunal pe 26 mai, urmând ca o decizie să fie prevăzută pentru luna iunie.

AstraZeneca a livrat în primul trimestru statelor din UE doar 30 de milioane de doze din cele 120 de milioane promise în contract, iar în trimestrul al doilea prevede furnizarea a 70 de milioane din cele 180 de milioane angajate iniţial. Remarcat pentru avantajele sale numeroase, vaccinul AstraZeneca a fost considerat o parte centrală a campaniei de imunizare anti-coronavirus în Europa, dar și a demersurilor de distribuire de vaccinare în țările sărace. Din păcate, întreruperile și întârzierile în livrările dozelor promise au marcat însă campania de vaccinare din Uniunea Europeană, care a rămas cu mult în urma Marii Britanii, a Statelor Unite ale Americii sau a Israelului.

Între timp, un studiu în care au fost urmărite 57.000 de persoane din 24.000 de gospodării și publicat de agenția britanică de sănătate (Public Health England/PHE), susține că o singură doză de vaccin împotriva Covid-19 Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford permite o reducere a transmiterii noului coronavirus de până la 50% în cadrul unei gospodării.

În cadrul studiului, s-a luat în vedere evoluția unei persoane testată pozitiv cu Covid-19 și vaccinată, fiind comparată cu aproape un milion de contacte ale unor persoane nevaccinate. ”Gospodăriile sunt considerate drept locul cu cel mai mare risc de transmitere a bolii, iar rezultate similare ar putea fi observate în locuri care prezintă riscuri de transmitere similare, precum locuinţele împărtăşite sau închisorile. O doză de vaccin permite de asemenea, după patru săptămâni, o reducere cu 60% până la 65% a riscului dezvoltării unor simptome. Persoane infectate cu noul coronavirus la trei săptămâni după ce au făcut o primă doză de vaccin sunt cu 38% până la 49% maii puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate. Acest nivel de protecţie, observat după aproximativ două săptămâni de la vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei”, subliniază într-un comunicat PHE.

”Aceasta este o veste fantastică. Ştim deja că vaccinurile salvează vieţi, însă acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată că ele reduc, de asemenea, transmiterea acestui virus mortal”, şi-a exprimat satisfacţia și ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock.

La sfârșitul lunii martie, un alt studiu efectuat de PHE a arătat că vaccinurile Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford au permis prevenirea a 10.400 de decese în rândul persoanelor de peste 60 de ani.

Deși este cea mai îndoliată ţară din Europa de Covid-19, Regatul Unit s-a angajat într-o campanie de vaccinare masivă de la începutul lui decembrie.

Administrând vaccinurile produse de AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech şi Moderna, autoritățile britanice confirmă că aproape 34 de milioane de prime doze de vaccin au fost administrate, iar un sfert din populaţia adultă - 13,2 milioane de oameni - a fost vaccinată cu a doua doză.

În lipsa vaccinurilor produse de AstraZeneca, Europa se vede acum nevoită să apeleze și la alte seruri anti coronavirus, precum Sputnik V, produs de ruși. Cu toate că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a primit încă informaţii suficiente despre vaccinul rusesc Sputnik V destinat Covid-19 pentru a-l putea aproba, Germania a anunțat că îl va cumpără, dacă acesta va fi aprobat curând. „Dacă se va întâmpla în curând, va fi firesc să cumpărăm doze Sputnik. Dar, dacă va dura luni de zile, atunci vom avea suficiente vaccinuri aici şi ne vom întreba cât de multe să comandăm. Pe măsură ce vaccinurile vor fi mai multe, va fi posibil ca în iunie să se renunţe la actualul sistem de prioritizare strictă a dozelor, astfel încât toată lumea din Germania să poată, în principiu, să se programeze pentru vaccinare”, a spus Cancelarul german, Angela Merkel.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page