Ucraina crede că războiul cu Rusia ar putea continua încă un an
Sunt aproape 110 zile de când Ucraina se luptă zi și noapte pentru viitorul său, după ce, în data de 24 februarie, Rusia a lansat o invazie care a transformat viețile a milioane de oameni într-un infern. Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, războiul ar putea continua încă un an. În prezent, artileria a devenit componenta principală a războiului, iar trupele ruse le depășesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene.
„Leadershipul de la Kremlin va încerca probabil să îngheţe războiul pentru un timp astfel încât să convingă Occidentul să ridice sancţiunile, dar apoi să continue agresiunea (...) Resursele economice ale Rusiei îi vor permite ţării ocupante să continue războiul în ritmul actual încă un an. Ucraina are o piesă de artilerie la 10-15 piese de artilerie ruseşt. Acesta este acum un război de artilerie (...), aşadar acum totul depinde de ce arme ne vor da partenerii noştri occidentali. Armata ucraineană are nevoie în special de piese de artilerie şi lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea neutraliza artileria rusească.
Pe de altă parte, Rusia şi-a diminuat semnificativ atacurile cu rachete şi foloseşte de asemenea rachete Kh-22, care sunt vechi rachete sovietice din anii ’70, ceea ce ar putea fi un indiciu că armata rusă a intrat în criză de rachete de înaltă precizie”, notează într-o evaluare Vadim Skibițki, Directoratul principal de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.
După mai multe tentative de negociere a unui acord de pace, cele două țări luptă în continuare pe viață și pe moarte, eliminând pentru moment, orice speranță de conciliere. În cursul zilei de astăzi, în orașul industrial Severodonețk s-au dat lupte grele după ce Rusia şi-a concentrat forţe importante în încercarea de a finaliza măcar ocuparea completă a provinciei separatiste proruse Lugansk din estul Ucrainei.
În aşteptarea armamentului occidental, trupele ucrainene aplică o tactică de război de uzură în acest oraş. „Aşa sperăm să câştigăm timp până la sosirea armamentului suficient al partenerilor noştri pentru a putea trece la un contraatac efectiv. Ucraina are nevoie să atingă paritatea cu Rusia în ce priveşte sistemele de artilerie”, a declarat unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak.
De altă parte, în orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, a apărut deja un focar de holeră din cauza cadavrelor lăsate pe străzi și printre ruine.
„Sunt mulți morți în Mariupol. Nu au curățat cadavrele celor omorâți în bombardamente. Multe trupuri sunt încă sub ruine. Problema este agravată de absența colectării gunoiului - sistemul nu funcționează din februarie. Situația s-a agravat odată cu venirea verii și a căldurii, dar și a ploilor abundente care ruinează mormintele improvizate, lipsa sistemelor de apă și a canalizărilor funcționale.
Amestecul rezultat curge în râuri și fântâni, pe care oamenii le folosesc. Această apă este deja otrăvită. S-a propagat deja în tot orașul. Autoritățile ocupante aduc apă în oraș, dar nu suficientă. Oamenii încă merg la fântâni și iau acea apă otrăvită.
Sunt luate măsuri pentru prevenirea bolii în alte regiuni ale Ucrainei: Oamenii care călătoresc din Mariupol spre alte teritorii aflate sub controlul ucrainenilor vor fi testați pentru holeră”, a declarat Primarul din Mariupol, care nu se află în oraș în momentul de față, pentru BBC.
Între timp, pentru că siteul web al Ministerului Construcțiilor in Rusia a fost spart weekendul trecut, Rusia a avertizat Occidentul că atacurile cibernetice împotriva infrastructurii sale riscă să ducă la o confruntare militară directă și că încercările de a provoca Moscova vor fi întâmpinate cu contramăsuri specifice. Potrivit Reuters, „cei care încercau să acceseze adresa website-ului ministerial erau direcţionaţi către o pagină pe care era publicat mesajul „Glorie Ucrainei”.
„Infrastructura critică și instituțiile de stat ale Rusiei sunt lovite de atacuri cibernetice. Responsabili pentru aceste atacuri sunt Statele Unite și Ucraina. Fiţi siguri că Rusia nu va lăsa astfel de acţiuni agresive nepedepsite. Măsurile pe care le vom lua vor fi atent cântărite şi ţintite, conform legislaţiei noastre şi a celei internaţionale. Washingtonul scade în mod deliberat pragul pentru utilizarea IT în luptă.
Militarizarea spaţiului informaţional de către Occident şi încercările de a-l transforma într-o arenă de confruntare interstatală au crescut foarte mult ameninţarea unei ciocniri militare directe, cu consecinţe imprevizibile”, se arată în comunicatul ministerului rus de Externe.
Comments