Ucraina a știut despre război dinainte ca Rusia să atace
Disputa dintre Rusia și Ucraina se consumă intens de mai bine de 50 de zile, timp în care, ambele tabere au pierdut zeci de mii de vieți. Cu toate că se încearcă negocierea unui acord de pace, mulți se întreabă dacă președintele rus, Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski se vor întâlni față în față. În condițiile în care cele două țări se urăsc, cea mai gândită întrebare face referire la ce și-ar putea spune cei doi lideri într-o eventuală întâlnire.
Totuși, până în prezent, nici Ucraina și nici Rusia nu au confirmat o astfel de posibilitate. În cursul zilei de astăzi însă, Moscova a transmis că liderul de la Kremlin nu a refuzat niciodată, în principiu, să aibă o întâlnire cu Zelenski. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, este necesară redactarea unui document înainte de a se putea organiza o astfel de întâlnire.
„Nu există o notație detaliată cu privire la această chestiune. Am vorbit deja despre această întâlnire spunând că, în principiu, președintele rus nu a refuzat-o niciodată, dar trebuie aranjate anumite condiții înainte de această întâlnire, și anume un articol al documentului”, a declarat Peskov.
Între timp, discuțiile de pace se află într-un impas, Rusia confirmând că Ucraina și-a schimbat atiudinea în negocieri, cel mai probabil, influențată de Occident. La polul celălalt, Kievul acuză Rusia de un masacru în orașul Bucea și motivează că negocierile nu mai pot fi continuate într-o manieră obiectivă. De la Ankara, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis că, în opinia sa, doar țara sa este capabilă să ajute la obținerea de progrese în negocierile în curs între Rusia și Ucraina.
Până la următoarea întâlnire dintre delegațiile celor două țări și o nouă rundă de negocieri, Rusia continuă să bombardeze fără milă Ucraina, sperând astfel să pună mâna pe estul țării. Disperat că Ucraina este absolut răvășită, Zelenski continuă să ceară ajutor comunității internaționale. Mai mult, acesta a acuzat statele membre ale Uniunii Europene (UE) care continuă să cumpere petrol rusesc că își câștigă banii din sângele poporului.
Într-un interviu acordat BBC, liderul de la Kiev a dat exemplul Germaniei şi Ungariei, pe care le acuză că blochează un embargo UE al achiziţiilor energetice din Rusia, din care acesta urmează să câştige în acest an până la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari). „Liderii de la Kiev sunt tot mai frustraţi din cauza Berlinului, care a susţinut unele dintre sancţiunile impuse Rusiei, dar care se opune unor măsuri mai dure vizând petrolul”, relatează BBC News.
„Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum sunt alte vremuri, că nu mai este vorba despre afaceri şi bani. Este o problemă de supravieţuire. Kievul nu primeşte livrări de armament suficient de rapid pentru a face faţă asaltului Rusiei. Statele Unite, Regatul Unit, unele ţări europene încearcă să ajute şi ajută. Cu toate acestea avem nevoie (de armament) mai devreme, mai devreme şi mai repede. Cuvântul cheie este acum”, a declarat Zelenski BBC în sala sa de criză, la Kiev.
În ciuda faptului că armata rusă s-a retras la sfârşitul lui martie din jurul Kievului, din centrul şi nordul Ucrainei, părând că abandonează o cucerire a Ucrainei prin forţă, ucrainenii se tem că războiul ar putea suferi o prelungire în condițiile în care Vladimir Putin şi-a recentrat campania militară în aceste zone, cu scopul de a cuceri teritoriu. Spre exemplu, Portul Mariupol (sud), un obiectiv strategic al lui Putin, a fost devastat de săptămâni de bombardamente de artilerie.
„Avem informaţii potrivit cărora, în afară de aceşti zeci de mii de morţi, multe (persoane) au dispărut. Ştim că le-au fost înlocuite documentele, că li s-au dat paşapoarte ruseşti şi că au fost duse adânc în Rusia, unele în lagăre, altele în alte oraşe. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu aceste persoane. Nimeni nu ştie câte au fost ucise. Bucea este pe cale să închidă (posibilitatea negocierilor de pace). Nu este vorba despre mine, ci este vorba despre Rusia. Ei nu vor mai avea multe şanse să stea de vorbă cu noi. Am trăit întreaga gamă de emoţii în timpul unei vizite la Bucea, săptămâna trecută. Mi-am încheiat ziua cu nimic altceva decât ură faţă de armata rusă (…) Ei (ruşii) ne pot distruge, dar vom răspunde. Ei pot ucide, dar şi ei mor”, a comentat Zelenski.
Cu toate că pierderile sunt covârșitoare de partea ucraineană, potrivit unui oficial de la Kiev, țara sa ar fi știut despre pregătirile pentru acest război și se aștepta ca invazia rusă să înceapă pe 22 februarie, nu pe 24 februarie.
„Eram conștienți de ce se va întâmpla în țara noastră. Mai mult, data atacului era 24 februarie, ci 22 februarie. Pe 22 februarie urmau să atace țara noastră așa cum au făcut-o. Singurul lucru la care nu ne așteptam a fost ca Belarusul să fie implicat. Au fost discuții despre asta, dar până la urmă ne-am gândit că va fi diferit. Dar s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat. Niciun serviciu de informații din lume nu a dat țării noastre mai mult de 21 de zile (șanse să reziste- n.red.). Șeful serviciilor de informații franceze și-a dat demisia pe 31 martie pentru că nu a prezis ce s-a întâmplat. Din octombrie până în noiembrie, am discutat cu un număr mare de delegații - din Statele Unite, Marea Britanie și alte țări - și le-am explicat ce nu au luat în calcul. Au numărat tancuri, arme, alte lucruri, iar eu am spus: ‘Avem arme despre care puțini oameni știu. Aceasta este voința poporului nostru de libertate. Vom lupta până la capăt, dar nu vom pleca nicăieri de aici, pentru că acesta este pământul nostru.
Și să ne acuzi că nu ne pregătim este complet incorect. Nu puteam să ieșim și să spunem public populației: ‘Prieteni, pe 22 februarie începe războiul’. Sunt lucruri inacceptabile din punctul de vedere al administrației publice. Dar ne pregăteam. La 1 ianuarie a intrat în vigoare legea rezistenței naționale. În fiecare teritoriu au fost dislocate batalioane de apărare teritorială. Știam ce vom face. Și când s-a luat decizia în prima zi de a elibera arme tuturor celor care doresc să apere țara, credeți că am fi putut spune dinainte că vom emite arme? Nu, am avut totul conform planului. Pot spune că atunci când prima coloană de tancuri rusești a intrat pe teritoriul regiunii Lugansk pe 24 februarie la ora 5 dimineața - deși invazia a început efectiv la 3:40 dimineața - când membrii Consiliului de Securitate și Apărare Națională s-au adunat undeva între 5 și 6:30. toate actele legale pe care trebuia să le adoptăm fuseseră deja pregătite în prealabil.
Guvernul ucrainean este responsabil pentru tot. Dar vreau ca tu și cu mine să înțelegem că nu te poți pregăti pentru tot. Imaginați-vă, le spunem oamenilor: ‘Plecați, părăsiți-vă casele’. Oamenii, chiar dacă există război, în ciuda distrugerii, nu își părăsesc casele. Putem da multe exemple acum, dar acesta este un război. Aș dori să pun o altă întrebare. Trăim în secolul XXI, aveam garanții de securitate, iar comunitatea mondială nu a reacționat la acest lucru (începutul războiului).Și până acum comunitatea mondială nu reacționează așa cum ar trebui. Unde este reacția comunității mondiale la faptul că copiii mor în fiecare zi? Sigur, sancțiunile sunt foarte bune, dar cum putem readuce un copil la viață? Este guvernul ucrainean de vină pentru asta?
Ne-am gândit că armata rusă ar trebui să se comporte ca armata rusă. Și când au început să se comporte ca niște rasiști - acum avem o astfel de vorbă, înainte erau fasciști, iar acum rasiști, orci...
Planul era destul de simplu și îndrăzneț: în primul rând, distrugerea președintelui țării noastre. (...) Mai mult, pot spune că pe 22 februarie pe la ora 19:20 am primit informații că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Conform procedurii, conform protocolului, l-am informat pe președinte, am informat securitatea personală, Oficiul pentru Protecția Statului, Prim-ministrul, serviciul său de securitate, Ministrul Afacerilor Interne, toate organele relevante. Apoi au mai fost patru încercări. Termenul limită era 7 martie, când am primit informații de la partenerii noștri de informații că o astfel de operațiune era planificată”, a spus Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov, pentru BBC Ucraina.
Comments