Sârbii au privilegiul de a opta pentru serul cu care preferă să se vaccineze
După ce recent a fost publicată informația conform căreia numărul total de vaccinuri împotriva coronavirusului la nivel mondial, cu prima doză, a depășit numărul real de contaminări cu această boală, speranțele oamenilor cu privire la reîntoarcerea normalității au crescut într-un mod accelerat. În plus, faptul că 103,8 milioane de persoane s-au vaccinat la nivel mondial, a crescut și încrederea oamenilor în serurile produse de giganții farmaceutici.
În condițiile în care un număr foarte mare de țări se bucură deja de milioane de doze cu vaccin, există peste 100 de alte țări care nu au lansat campaniile de vaccinare, din diverse motive. Temându-se de presiunea din jur, Brazilia simte că a venit momentul să investească mai mult în cetățenii săi și astfel, potrivit guvernului de la Sao Paolo, autoritățile intenționează să finalizeze achiziționarea a 30 de milioane de doze de vaccinuri din cele produse de India și Rusia, respectiv, vaccinul Covaxin și Sputnik V.
„Oficiali ai Ministerului Sănătăţii se vor întâlni vineri “cu reprezentanţi ai institutului rus Gamaleya, producătorul vaccinului Sputnik V, şi ai laboratorului indian Bharat Biotech, care produce Covaxin, pentru a negocia achiziţionarea a 30 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19. În cazul încheierii unui acord, Brazilia va primi 10 milioane de doze de Sputnik V între februarie şi martie, precum şi 8 milioane de doze de Covaxin în februarie, apoi 12 milioane din acelaşi vaccin indian luna următoare”, a afirmat astăzi, guvernul într-un comunicat.
Până în prezent, pe teritoriul Braziliei au fost administrate doar vaccinurile produse de laboratoarele britanice AstraZeneca și chineze, Sinovac. Campania de vaccinare, lansată în data de 17 ianuarie, vizează angajații din domeniul sanitar, vârstnicii și populațiile indigene.
La celălalt capăt al lumii, potrivit agenției de presă sud-coreeană, Yonhap, cu toate că nu a raportat niciun caz de coronavirus, Coreea de Nord urmează să primească totuși, două milioane de doze de vaccin AstraZeneca până în prima jumătate a anului 2021. Această informația a fost făcută public inițial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și programul său Covax (conform acestui program, OMS asigură vaccinuri țărilor sărace).
În Australia, autoritățile din domeniul sanitar au declarat în cursul zilei de astăzi, că își propun să vaccineze întreaga populație împotriva coronavirus până în luna octombrie. Această veste vine în urma anunțului făcut de prim ministrul australian Scott Morrison potrivit căruia, Australia și-a asigurat încă 10 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat pentru administrare în această țară la sfârșitul lunii inauarie, ducând numărul total de doze asigurate, la 150 de milioane. „În acest număr intră 20 de milioane de doze de la Pfizer/BioNTech, 53,8 milioane de doze la Oxford/AstraZeneca, 51 de milioane de doze de la Novavax și 25,5 de milioane de doze prin programul Covax. În condițiile acestea, toți locuitorii Australiei vor primi vaccinul. Guvernul va oferi vaccinuri anti-Covid gratuit tuturor deținătorilor de viză australiană”, a informat ministrul Sănătății, Greg Hunt.
„Începem inițial cu Pfizer la sfârșitul acestei luni și apoi cu AstraZeneca în martie. Ulterior, vom crește ritmul cu scopul de a vaccina populația până în octombrie”, a completat Brendan Murphy, un înalt responsabil din domeniul sănătății. Până în prezent, la o populație de 25 de milioane de locuitori, Australia a înregistrat aproximativ 28.500 de cazuri de contaminare cu coronavirus și 909 decese.
În Serbia, oamenilor le este oferită oportunitatea de a-și alege singuri serul cu care se vor vaccina. Spre deosebire de cetățenii altor țări care sunt preocupați de momentul când vor reuși să se imunizeze, sârbii au privilegiul de a opta pentru vaccinul preferat. „În urma contractelor pentru achiziţia de vaccinuri încheiate de guvernul de la Belgrad, cetăţenii sârbi au posibilitatea să aleagă între vaccinul produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNtech, vaccinul rusesc Sputnik şi cel chinez Sinopharm. Ei pot de asemenea opta să primească orice vaccin este disponibil într-o anumită zi, dacă doresc să fie vaccinaţi mai repede”, informează Agerpres.
A doua țară europeană cu cea mai mare rată de vaccinare (după Marea Britanie), Serbia ar putea găzdui o fabrică pentru producția vaccinului rusesc, Sputnik V. Această idee a fost confirmată de președintele sârb, Aleksandar Vucic, după ce i-ar fi cerut omologului său rus, Vladimir Putin, mai multe doze din vaccinul produs în Rusia. În același context, Vucic i-a cerut în această săptămână, și președintelui chinez, Xi Jinping, suplimentarea livrărilor de vaccin, după ce guvernul de la Belgrad a comandat deja un milion de doze din vaccinul Sinophmarm.
Commentaires