Stare de urgență în Kazahstan după proteste revoltătoare din cauza scumpirii gazului
Majorarea prețului la gaz în Kazahstan a determinat un grup de indivizi să protesteze astăzi pătrunzând cu forța în clădirea principală a administrației din Almatî, capitala economică a țării. Aceste menifestații fără precedent au fost întâmpinate de către poliție cu grenade asurzitoare și gaze lacrimogene. Din păcate, acțiunile autorităților nu au fost suficiente pentru a reuși să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire.
Cu o noaptea în urmă, poliția s-a confruntat cu un prim protest când, a dispersat o manifestație de circa 5.000 de persoane adunae într-o piață din oraș.
Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.
Totuși, conform oficialilor, protestele ar fi început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Pe fondul tensiunilor create, guvernul condus de premierul Askar Mamin și-a dat demisia. În locul acestuia, Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev așteaptă ca Vicepremierul Alihan Smailov să își asume rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.
În primă etapă, Guvernul interimar a încercat, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.
Potrivit televiziunii kazahă directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau au fost arestați sub acuzația că au majorat preţul la gaz fără motiv, ceea ce a dus la proteste în masă în întreaga ţară.
Protestele de ieri noapte și de astăzi reprezintă cele mai sângeroase manifestații din ultimii ani. Situația este cu atât mai ciritică cu cât în cursul acestei zile, Kazahstanul a fost afectat de o pană de internet și telefonie mobilă fără precedent.
”Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de Internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, a anunţat pe Twitter un grup specializat în supravegherea web-ului, NetBlocks. Această organizaţie nonguvernamentală (ONG), subliniază că acest lucru ”este susceptibil să limiteze grav acoperirea manifestaţiilor antiguvernamentale care se intensifică”.
Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, Guvernul este cel care a oprit Internetul la nivel național după ce 45 de protestatari au capturat aeroportul din Almaty, iar personalul a fost evacuat.
“Guvernul a fost deja demis la cererea activiștilor, dar protestele nu fac decât să escaladeze: clădirile și mașinile explodează în toată țara, demonstranții preiau administrațiile orașului și împușcă în forțele de securitate”, trasmite sursa citată.
Situația este atât de critică încât Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a teroriştilor antrenaţi în străinătate. „Astăzi (miercuri - n.red.) le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă. în fruntea manifestaţiilor se află bande teroriste care au primit un antrenament aprofundat în străinătate”, a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat.
În replică, Ministerul rus de Externe i-a transmis liderului din Kazahstan că urmărește îndeaproape evenimentele din „țara vecină și frățească”.
„Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor. Sperăm într-o revenire la normal cât mai curând posibil a situaţiei din ţară, de care Rusia este legată prin relaţii de parteneriat strategic şi de alianţă, precum şi prin contacte fraterne şi umane”, a adăugat diplomaţia rusă.
Comments