top of page

Singapore desemnată cel mai bun loc în timpul pandemiei



În lupta cu noul coronavirus, dusă de omenire de mai bine de un an de zile, Noua Zeelandă s-a dovedit a fi cea mai mai bine pregătită țară în astfel de situații. Potrivit specialiștilor, modul în care guvernul a gestionat criza provocată de Covid-19 a plasat țara în topul celor mai sigure state din lume, pe timpul pandemiei. Totuși, recent, Noua Zeelandă a fost în premieră, detronată ca „cel mai bun loc în timpul pandemiei”, din cauza campaniei de vaccinare lente. Guvernul de aici a spus că toţi cei care doresc şi sunt eligibili vor fi imunizaţi până la finalul anului, iar serurile anti-Covid vor fi disponibile tuturor adulţilor până la jumătatea verii.

Cu toate că autoritățile și-au îndeplinit obiectivele lunare și promit că imunizarea va crește lunile următoare, doar 4,5% dintre persoanele eligibile au primit o doză.

Potrivit clasamentului Bloomberg, privind reziliența față de Covid-19, numărul 1 a fost preluat de Singapore. Deşi Noua Zeelandă şi Singapore au înregistrat niveluri foarte scăzute de noi cazuri de infectare, campania de vaccinare derulată în Singapore este mult mai avansată. Bloomberg confirmă că în timp ce traiul în mai multe ţări a revenit aproape la normal graţie controlării reuşite a coronavirusului, Singapore a administrat deja vaccinuri unei cincimi din populaţie, iar alte state precum Noua Zeelandă, Australia şi Taiwan au rămas în urmă.

Pe de altă parte, deși au rate mari de vaccinare, țări că Polonia și Canada au scăzut în clasament din cauza că aceste guverne au relaxat restricțiile când a început vaccinare, iar acest lucru a dus la la creşterea ratei de infectare cu noi variante înainte ca populaţia să atingă niveluri suficient de mari de imunitate.

Clasamentul Bloomberg privind rezilienţa faţă de Covid-19 este actualizat lunar şi este realizat pe baza mai multor măsuri şi elemente, de la ratele de infectare la cele de vaccinare şi mobilitatea oamenilor. Toate aceste informaţii sunt folosite pentru a calcula „scorul rezilienţei”.

Astfel, Bloomberg, confirmă că scorul Noii Zeelande a scăzut luna aceasta cu 0,1 puncte, la 79,6, în timp ce scorul Singapore este de 79.7. Pe locul trei se află Australia cu 53 de economii și un scor de 76,2, urmată de Israel și Taiwan.

Potrivit raportului, România se află pe locul 40, în urcare şase poziţii, cu scorul de 49,3. „Numărul de cazuri lunare la 100.000 de persoane este de 649, iar rata de mortalitate înregistrată într-o lună este de 3,6%. Numărul total de decese la 1 milion de persoane este de 1.417. Rata de rezultate pozitive la teste Covid este de 14,4%, iar 12,3% dintre români au fost vaccinaţi până în prezent”.

Între timp, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat că americanii vaccinați anti-coronavirus pot renunța la masca de protecție în spațiile deschise, doar dacă zonele nu sunt aglomerate. Potrivit experților de aici, se consideră că o persoană este în siguranță la două săptămâni după rapel. Până în prezent, aproape 43% din populația Statelor Unite a primit cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus.

În restul lumii, lupta împotriva noului coronavirus este umbrită de situația extrem de îngrijorătoare din India unde, potrivit șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemia de coronavirus a atins o gravitate fără precedent iar criză este mai mult decât sfâșietoare.

„OMS face tot ce poate, furnizând (Indiei) materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi materiale de laborator. India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de cazuri de COVID-19 într-o singură zi. În capitala New Delhi martorii descriu culoare de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând în zadar să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind la uşa spitalelor. Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”, a adăugat Tedros.

În această țară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, varianta indiană a coronavirusului a creat haos iar numeroase ţări au anunţat că îi vor oferi ajutoare sanitare de urgenţă. Detectată inițial în octombrie în vestul Indiei, tulpina este descrisă drept dublu mutantă, întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane. „Prima mutaţie, E484Q, este apropiată de cea deja observată la variantele coronavirusului sud-africană şi braziliană (E484K), suspectată că reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente şi sporeşte riscul de reinfectare.

A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la varianta descoperită în California şi ea ar putea antrena creşterea transmiterii virusului.

Este prima dată când aceste mutaţii sunt detectate împreună la o variantă ce are o răspândire semnificativă”, informează Protv.


Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page