Secretarul general al ONU imploră Rusia să își retragă trupele din Ucraina
După aproape trei luni de amenințări și declarații acide între Ucraina, Rusia și NATO, în baza conflictului dintre interesele Kremlinului și potențiala extindere a Alianței Nord Atlantice, în cursul acestei dimineți, președintele Vladimir Putin a anunțat o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării.
„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Mai precis, Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia. În plus, Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”, adăugând că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.
Conștient că întreaga planetă îl va vedea ca pe un Hitler în varianta modernă, șeful de la Kremlin a justificat acțiunile Rusiei ca fiind auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale și a dat asigurări că Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene.
După căderea primelor rachete, Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării în timp ce Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba scria pe Twitter că „lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Acum este momentul pentru a acţiona”.
Două ore mai târziu, după inițierea atacului asupra Ucrainei, Rusia a închis spaţiul aerian pentru aeronavele civile la frontiera sa de vest cu Ucraina şi Belarus. Aceasta decizie a fost luată din cauza gravei ameninţări la adresa siguranţei zborurilor civile. Conform agențiilor de presă ruse, zborurile au fost anulate joi de pe aeroporturile marilor oraşe din sudul Rusiei, în Rostov-pe-Don, Krasnodar, Soci şi Anapa, toate situate în apropierea Ucrainei sau pe litoralul Marii Negre.
La ora 07:20, CNN prezinta o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la faţa locului şi a martorilor oculari. Astfel, au fost enumerate capitala Kiev și orașele Harkov, Kramatorsk, Nipru, Mariupol, Odesa și Zaporojie.
Cu o zi înaintea acestui atac, în cadrul unei reuniuni în Consiliul de Securitate al ONU, Ambasadorul Rusiei, Vasili Nebenzia a încercat să justifice decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse “provocări” din partea Kievului. „Obiectivul acestei operaţiuni speciale este de a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev şi de a demilitariza Ucraina”, a insistat Nebenzia.
Astăzi, Secretarul general al ONU Antonio Guterres a lansat un apel puternic adresat preşedintelui rus Vladimr Putin, implorându-l să-şi recheme trupele şi ”să oprească” imediat atacul lansat împotriva Ucrainei. „Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, chemaţi-vă trupele în Rusia! Este cel mai trist moment al mandatului meu de secretar general al ONU. În numele umanităţii, să nu permitem declanşarea în Europa a ceea ce ar putea fi cel mai grav război de la începutul secolului”, a tunat şeful ONU.
Disperat pentru a-și ajuta poporul în aceste clipe de coșmar, președintele ucraiean a încercat să îl sune pe omologul său rus, dar nu a primit niciun răspuns. „Astăzi am inițiat un apel către președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost tăcerea. Dar tăcerea ar trebui să fie în Donbass”, a spus Zelensky.
De-a lungul zilei mai multe televiziuni au confirmat pierderi omenești de ambele părți, transmițând imagini devastatoare cu ucrainieni care fug din calea războiului. În Kiev, stațiile de metrou au devenit buncăre improvizate. Martorii din oraș au declarat pentru CNN că stațiile sunt pline de oameni care transportă provizii, organizați în grupuri. Gările sunt și ele pline.
Oripilat de ceea ce se întâmplă, fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko a spus că „azi este o zi tragică”. Poroșenko, care a fost în funcție între 2014 și 2019, l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin ca pe un Hitler modern. Acesta a vorbit din afara parlamentului, în timp ce parlamentarii țin discuții de criză la Kiev.
Speriat de responsabilitaetea care pică pe umerii săi în acest prim mandat de președinte, Zelenski a ordonat trupelor ucrainene să le producă pierderi maxime forţelor ruse care au invadat Ucraina. „Comandantul suprem al forţelor armate (preşedintele Volodimir Zelenski - n.r.) a dat ordinul ca agresorului să i se producă maximul de pierderi”, a precizat generalul, dând asigurări armata ucraineană “contracarează cu demnitate” atacurile inamice.
Comments