Secretarul general al ONU a recunoscut că organizația pe care o reprezintă este neputincioasă
După mai bine de două luni de când Rusia bombardează Ucraina fără încetare, statele occidentale cred că președintele rus, Vladimir Putin nu se va opri doar la această țară ci își va extinde cuceririle, până într-acolo încât să redobândească controlul asupra țărilor fost sovietice.
Recent, în Transnistria au avut loc mai multe explozii care au fost puse pe seama rușilor. Din acest motiv, Israelul, Germania, Statele Unite, Franța și Bulgaria, și-au sfătuit cetățenii să părăsească Transnistria sau Republica Moldova de urgență. Acest îndemn a venit imediat după ce s-a zvonit că Tiraspolul a decretat mobilizarea generală. Însă, conform autorităților separatiste care s-au întâlnit pentru prima dată cu oficialii de la Chișinău, întâlnirea a avut ca scop situația de securitate în condițiile în care tensiunile din zonă au crescut săptămâna aceasta.
„S-a mai vorbit despre unele aspecte ce ţin de problemele vamale, sociale, umanitare, despre relansarea dialogului în cazul tuturor platformelor existente. În acest sens a fost menţionată vizita reprezentantului special al preşedinţiei în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, care se afla deja în Republica Moldova”, a transmis Mariana Sari, purtător de cuvânt al biroului politici de reintegrare.
Potrivit Viceprim-Ministruui pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, „exploziile care s-au produs recent în Transnistria au avut ca scop destabilizarea situaţiei din regiune, nu şi implicarea ei într-un conflict militar. Exploziile au avut efecte minore, nu au avut de suferit persoane. Ceea ce trezeşte semne de întrebare. În momentul în care organizezi un act terorist, în primul rând îl revendici. Nu l-a revendicat nimeni. Efectul a fost mai curând psihologic. S-a creat o anumită panică în zonă. În ceea ce privește îndemnul mai multor state pentru proprii cetățeni de a părăsi imediat teritoriul separatist sau chiar Republica Moldova, consider că fiecare țară își are propriul protocol de securitate și că actualizarea alertelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită”.
Puțin mai categoric în acuzațiile la adresa Rusiei a fost vice-priministrul Republicii Moldova, Alexandru Flenchea. Conform acestuia, Rusia vrea să creeze o stare de ostilitate între Chișinău, București și Kiev. „Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova prin exploziile din regiunea separatistă Transnistria. Miza provocărilor din Transnistria este Republica Moldova. Și nu doar faptul că Transnistria este parte a Moldovei. Vizat este chiar Chișinăul. Se încearcă atragerea într-o formă sau alta a Republicii Moldova în război, pentru că avem cel mai mare război în Europa după cel de al doilea război mondial”, a transmis Flenchea, în prezent co-foundator al Asociației Inițiativa pentru Pace.
De altă parte, potrivit jurnaliștilor CNN, dacă rușii vor invada până la urmă și această regiune, ei vor fi primiți cu brațele deschise de populația majoritar rusofilă.
În timp ce războiul cauzează daune inestimabile Ucrainei, acuzațiile dintre Rusia și țările care sprijină Kievul alimentează atât tensiunile cât și lupta fizică dintre armata rusă și ucraineni. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski dorește ajutorul occidentului pentru a asigura supraviețuirea națiunii sale, însă nicio țară nu poate interveni în război mai mult decât alimentând Ucraina cu armament.
Pentru a stârni dorința de a interveni în această luptă, înfrântându-l pe liderul rus, Vladimir Putin, primarul Kievului a descris atacul rusesc asupra unui bloc din capitala ucraineană la mică distanță de hotelul în care era cazat secretarul general al ONU, ca un gest indecent făcut de ruși la adresa Națiunilor Unite.
„Rusia a arătat degetul mijlociu Națiunilor Unite”, a precizat primarul Kievului după ce rachetele de croazieră rusești, trase din largul Crimeei, au lovit Kievul în jurul orei 8 seara. Una dintre ele a căzut în apropierea unui bloc de locuințe.
„M-am uitat pe fereastră, să văd unde căzuse racheta, și am văzut-o pe a doua, zburând în direcția asta. Am ieșit imediat pe coridor, apoi a doua rachetă a lovit primul etaj”, a descris Artem, rezident în Kiev.
Rușii explică atacul a vizat atelierele companiei aerospațiale Artiom și trei centrale electrice situate lângă noduri feroviare însă bombardamentul a ucis-o pe jurnalista Vera Hirsh, care lucra pentru Radio Europa Liberă, rânind alte zece persoane.
Chiar în acel moment, la 2-3 kilometri depărtare, președintele Zelensky ținea o conferință de presă alături de secretarul general al ONU.
„Asta spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre încercările autorităților ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă Organizația”, a declarat Volodimir Zelensky, în timp ce oficialul Naţiunilor Unite a recunoscut că organizația pe care o reprezintă este neputincioasă.
„Consiliul de Securitate a eşuat, nu a reușit să împiedice și să oprească acest război. Ăsta e un motiv de mare dezamăgire, frustrare și supărare”, a recunoscut Antonio Guterres, Secretar General ONU.
Commentaires