S-a atins pragul de 200 de milioane de infectări cu Covid-19 la nivel mondial
Debutată la sfârșitul lunii decembrie, 2019, pandemia de coronavirus nu dă semne că s-ar apropia de final nici cu prezența a mai multe vaccinuri dezvoltate pentru creșterea imunității oamenilor cărora le sunt administrate. Potrivit specialiștilor, amenințarea variantei Delta, considerată a fi cea mai contagioasă, cauzează o explozie de infectări noi în foarte multe țări, existând chiar riscul unui al patrulea val al pandemiei. În acest sens, mulți oficiali au decis să reactiveze măsurile anti-Covid la care renunțase inițial, oferind libertate de călătorie cetățenilor săi.
Din păcate, discrepanța dintre țările bogate și cele sărace, adâncește și mai mult modul de raportare la lupta împotriva acestui inamic invizibil. Dacă în țările dezvoltate, campania de vaccinare a reușit să protejeze într-o oarecare măsură populația, în țările sărace, lipsa dozelor de vaccinuri îi transformă pe oamenii de aici, în victime sigure ale pandemiei. Conform NBC News, cazurile de infectare cu coronavirus sunt în creștere în aproximativ o treime din țările lumii, dintre care multe nu au dat nici măcar jumătate din populație o primă doză.
În cursul zilei de astăzi, experții au confirmat faptul că planeta a trecut de pragul psihologic de 200 de milioane de infectări cu Covid-19, însemnând că cel puțin 2,6% din populația lumii a fost infectată. În analiza efectuată de Reuters, dacă numărul persoanelor infectate ar fi într-o singură țară, aceasta ar fi a opta cea mai populată din lume. Dacă primele 100 de milioane de cazuri de contaminare au fost înregistrate într-o perioadă de mai bine de un an, următoarele 100 de milioane au fost raportate în puțin peste șase luni, confirmând astfel cât de necesară este vaccinarea în lupta cu Covid-19, dar și puterea de contagiere a variantei Delta.
În ceea ce privește bilanțul total al deceselor, până în prezent, la nivel mondial au fost înregistrate peste 4,4, milioane de morți.
Cu cea mai mare rată de vaccinare din Europa, Marea Britanie se grăbește să îi imunizeze și pe tinerii de 16 și 17 ani, întărind astfel rezistența în fața virusului. Mai mult, autoritățile din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor să îi vaccineze pe adolescenți fără a fi nevoie de acordul părinților. Astfel, dacă inițial, specialiștii de la JCVI (Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare) susținea că ar trebui vaccinați doar tinerii sub 18 ani care au anumite boli preexistente, ieri, aceștia au anunțat că adolescenților de 16 și 17 ani ar trebui să li se ofere prima doză de vaccin anti-Covid, fără acordul părinților. În ceea ce privește a doua doză, sunt recomandate consultări. De altă parte, pentru moment, vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care nu prezintă risc, rămâne nerecomandată.
Dacă miniștrii britanici vor accepta recomandarea făcută de JCVI, Serviciul Național de Sănătate (NHS) va fi instruit să pună la dispoziție aproximativ 1,4 milioane de doze de vaccin pentru adolescenții eligibili.
Între timp, peste ocean, autoritățile americane au luat hotărârea de a deschide granițele Statelor Unite pentr persoanele complet vaccinate. „Washingtonul elaborează o abordare pe etape, ceea ce înseamnă, cu excepții limitate, că toți cetățenii străini care vin în Statele Unite – din toate țările – trebuie să fie complet imunizați. Grupurile de lucru dedicarte acestei chestiuni sunt în procesul elaborării unei politici pentru a fi pregătiți să evoluăm spre acest nou sistem la momentul potrivit”, informează Agerpres, citind o sursă oficială, anonimă.
În prezent, călătorii din Europa, India, Brazilia sau China nu pot intra în Statele Unite, decât dacă există motive întemeiate și convingătoare. La polul opus, țările Uniunii Europene au decis să își redeschidă frontierele pentru cetățenii americani, cu condiția ca aceștia să fie vaccinați sau să facă dovada unui rezultat negativ al testării.
Și dacă americanii sunt îngăduitori cu privire la călătoriile pe teritoriul lor, israelienii se pregătesc de impunerea unui nou lockdown. Astfel, membrii cabinetului guvernamental al Israelului, responsabili cu măsurile anti-Covid, iar în considerare intrarea Israelului în lockdown peste aproximativ 2 săptămâni. Potrivit postului TV Channel 13, ministrul Construcțiilor și Locuințelor, Ze’ev Elkin, ar fi în favoarea acestei decizii, deoarece modelele de infecție arată că va fi necesar, oricum, un lockdown, până în septembrie.
În luna aprilie, Israeelul a renunțat la multe restricții, după ce a vaccinat complet peste jumătate din cei 9,3 milioane de locuitori împotriva noului coronavirus, în cea mai rapidă campanie de vaccinare din lume.
Komentáře