„Rușii bombardează totul: spitale, case, școli. O mulțime de victime civile”
De nouă zile, întreaga planetă stă cu ochii pe Europa, privind încremenită la războiul dintre Ucraina și Rusia. Decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a-și ataca țara vecină sub pretextul apărării Peninsulei Crimeea și a demilitarizării Kievului, s-a transformat într-un coșmar pentru milioane de oameni.
În timp ce o mare parte de nord, estul și sudul Ucrainei a fost devastat de bombele, tancurile și rachetele lansate de ruși, peste un milion de persoane și-au părăsit locuințele și au fugit din țară. Nevoit să lupte împotriva acestei invazii care amenință să distrugă țara, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să rămână pe teritoriul țării pentru a-i înfrunta pe soldații ruși. Astfel, femeile, copiii și bătrânii care au dorit să se salveze din fața iadului, au fost nevoiți să traverseze singuri granițele către Polonia, România sau Republica Moldova.
După un număr colosal de clădiri distruse și orașe ocupate, rușii au determinat izbucnirea unui incendiu la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, după ce, aseară, au lansat mai multe atacuri asupra celei mai mari centrale atomice din Europa. Potrivit autorităților ucrainene, nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului de radiații.
„Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară. Bombardarea de către Putin a celei mai mari centrale nucleare din Europa duce domnia terorii cu un pas mai departe”, au transmis Statele Unite ale Americii.
De altă parte, cu o populație de peste 400.000 de locuitori, orașul strategic Mariupol a fost înconjurat și supus bombardamentelor necontenite ale artileriei ruse. Acest oraș permire Moscovei să lege Crimeea de republicile separatiste din estul Ucrainei. Între timp în Herson, primul mare oraș ucrainean capturat de ruși, ocupanții au instituit restricții draconice de circulație, iar locuitorii nu au mâncare și medicamente.
Noi imagini de pe satelit arată cum forțele ucrainene atacă masiv coloana militară rusă care se îndreaptă către capitala Kiev. Potrivit președintelui Ucrainei, rușii intenționează să ocupe această capitală și să instaleze un guvern marionetă, care să fie aliat președintelui Putin.
Disperat și vizibil obosit, Zelenski nu renunță la această luptă și refuză să îi părăsească pe ucraineni. Speranța liderului vine de la apelurile de ajutor pe care nu mai contenește să le adreseze liderilor internaționali. Recent, acesta a vorbit la telefon cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen discutând despre „terorismul nuclear” al Federației Ruse, sancțiunile împotriva acestei țări dar și despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Într-o declarație recentă, Ursula von der Leyen a afirmat că Putin este tot mai izolat în lume. „Totuși,în fața protestelor din toată lumea armata lui Putin merge înainte. Țintirea civililor se intensifică. Fiți siguri că UE și SUA vor continuă să stea alături de Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizând că Uniunea Europeană este pregătită să adopte „noi sancțiuni severe dacă Putin nu oprește războiul pe care l-a început”.
Potrivit șase oficiali ai Blocului Comunitar, una dintre sancțiunile pe care UE le ia în considerare este limitarea accesului şi influenţei Rusiei în ceea ce priveşte finanţarea obţinută de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Conform unui înalt oficial american din domeniul apărării, de la începutul invaziei asupra Ucrainei și până în prezent, Rusia a lansat 500 de rachete asupra acesteia.
„Rușii bombardează totul: spitale, case, școli. O mulțime de victime civile. Este un mod barbar de a face război”, a declarat șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.
Încercările de negociere par să eșuaze cu fiecare întâlnire între diplomația rusă și cea ucraineană fapt care îi determină și pe alți lideri europeni să intervină în procesul medierii. Totuși, Kremlinul a transmis că președintele Vladimir Putin este pregătit pentru dialogul cu Ucraina dacă toate cerințele Rusiei sunt îndeplinite.
Între timp, veștile cu privire la noi morți cauzate de război continuă să curgă de la un minut la altul. Printre civili dar și soldați (atât ruși cât și ucraineni), se pierd și nume mari ai Ucrainei. În acest sens, Octavian Morariu, preşedintele Rugby Europe, a anunţat astăzi, că un tânăr rugbist ucrainean şi familia sa au fost împuşcaţi.
„Veşti foarte triste de la familia rugbiului ucrainean. Mikita Bobrov, un tânăr rugbist, a fost împuşcat alături de familia sa la intrarea în Kiev. Inimile noastre sunt alături de comunitatea rugbiului din Ucraina şi de toţi cei care suferă în aceste vremuri grele”, a notat Morariu pe Twitter.
Comments