top of page

Rusia, îngenunchiată de sancțiunile occidentale



Întreaga planetă privește încremenită la situația din Ucraina unde, acum o săptămână, după aproape trei luni de amenințări și avertizări, Rusia a decis să atace țara sa vecină, pornind un război egal cu o imagine apocaliptică.

Tancuri, rachete și bombe au distrus mai multe orașe ucrainiene, forțând mai bine de 400.000 de oameni să își părăsească locuințele și să fugă din țară. În timp ce rușii trag fără milă în Ucraina, planeta este șocată de eroismul și rezistența de care ai dat dovadă ucrainienii, protejându-și țara în ultimele cinci zile.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene, amata rusă plănuia să cucerească orașele cheie ale Ucrainei – Kiev, Harkov și Herson – într-o operațiune specială de două zile. „Blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil, pentru că în cinci zile armata ucraineană a respins toate atacurile inamice asupra acestor oraşe. Rusia nu a reuşit să-şi realizeze rapid planurile, deoarece serviciile de informaţii ruseşti i-au furnizat preşedintelui Vladimir Putin date nerealiste despre capacităţile forţelor armate ucrainene. Federaţia Rusă cheltuieşte pentru războiul în Ucraina circa 20 de miliarde de dolari zilnic”, relatează agenţia de presă Unian, citând surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

„Rusia a pierdut deja iniţiativa în acţiunile militare în Ucraina. Pot urma noi strategii ale inamicului, dar aceasta nu va schimba situaţia. Este clar că forţele militare ruse nu se apropie de ale noastre în ceea ce priveşte pregătirea. Este clar că şi-au aruncat forţele pe care le-au putut aloca. Şi nu a funcţionat. Principala veste pe care am aflat-o este că le vine foarte greu, încearcă să mobilizeze Belarus, suntem informaţi. Într-adevăr, Belarus urmează să fie inclus în ofensiva generală a Rusiei”, a apreciat pentru Unian fostul ministru ucrainean al apărării (2019-2020) Andrei Zagarodniuk.

Pentru că nu se pot implica militar în războiul dintre Rusia și Ucraina, mai multe țări au apelat la o serie de sancțiuni dure împotriva Moscovei, încercând astfel să îl determine pe președintele rus, Vladimir Putin, să oprească atacul nemilos.

Sancțiunile occidentale sunt atât de draconice încât astăzi, rușii stăteau la coadă la bancomante, speriați de efectele pe care ar putea să le aibă acestea. Pentru că nu știu ce se va întâmpla cu sistemul bancar, vor bani lichizi, iar foarte mulți cumpără valută, rubla s-a prăbușit luni dimineață și a înregistrat o scădere de 30 de procente. Banca Națională a Rusiei a dublat dobânzile, în încercarea de a mai liniști economia. Astfel, dobânda de referință a fost majorată de la 9,5% la 20%. „Pe de-o parte, rușii sunt încurajați să își țină banii în bănci, pentru că a crescut dobânda la depozite, însă în același timp cresc și dobânzile la credite, deci oamenii vor avea rate mai mari”, informează Protv.

”Rusia rămâne încet-încet fără bani și din acest motiv Banca Centrală încearcă să țină capital în Rusia prin creșterea dramatică a dobânzilor. Însă șansele pentru asta sunt puține, pentru că Rusia este paria piețelor financiare. Nimeni nu vrea să își țină banii aici”, explică Robert, analist.

Oamenii se tem că sistemul bancar va fi afectat, iar mulți încearcă să își retragă cât mai repede economiile. Într-o singură zi rubla s-a prăbușit și a scăzut cu 30% față de dolarul american. De la aproximativ 83 de dolari, cât era săptămâna trecută, a ajuns luni dimineață la un record, aproape de 120 dolari.

Puternic lovită în aceste zile, în scădere cu până la 30% faţă de joi, bursa de la Moscova anunța dimineață că sa se va deschide cu 3 ore întârziere. A rămas însă închisă toată ziua.

Am pierdut aproximativ o treime din bani, pentru că sunt implicat pe bursă. Nervii mei au ajuns la limită. Ce pot să spun? Totul este foarte grav și nu-mi pot imagina ce urmează”, a mărturisit Boris, un cetățean rus.

„Sancțiunile vor afecta oamenii normali, cetățenii de rând. Din păcate, nu este nicio lumină la capătul tunelului”, atrage atenția Ivan, manager de vânzări.

Banca Centrală a Rusiei încearcă să își calmeze cetățenii și spune că are resurse pentru a menține stabilitatea financiară.

„Panica și incertitudinea se văd și pe piețele financiare din lume. Volatile în aceste zile sunt mai ales prețurile la gaz și petrol. Prețul gazului a crescut și cu 30-40%. Ziua a început cu un preț aproape de 120 de euro pe mwh, în condițiile în care săptămâna trecută era în jur de 80 de euro. Prețul petrolului la fel, volatil în această perioadă, rămâne destul de sus, la un nivel aproapiat de 100 de dolari pe baril.

Și bursele europene au reacționat imediat și au închis ziua pe roșu. Sunt scăderi de câteva procente la Londra, Frankfurt și Paris. A fost afectată și bursa de la București”, adaugă Protv.





Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page