top of page

„Rusia vrea să ajungă la pace cât mai curând”



În timp ce milioane de oameni din întreaga lume rezonează cu suferința ucrainienilor atacați de 21 de zile de armata rusă, tabăra de la Moscova transmite semnale potrivit cărora a venit vremea unui acord de pace. Dacă inițial se credea că Rusia va prelua Kievul în numai 2 zile de la invazie, rezistența poporului ucrainean a adus multe frustrări dar și pierderi rușilor. De mai bine de 21 de zile, lupta asiduă îi obosesește pe toți cei implicați, fapt pentru care Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, miercuri, că Rusia este pe punctul de a conveni asupra unor părţi ale unui posibil acord de pace cu Ucraina, după ce Kievul a acceptat să discute despre neutralitate.

„Statutul neutru este acum discutat serios, împreună cu garanţiile de securitate. În prezent, chiar acest aspect este discutat în cadrul negocierilor – există formulări absolut specifice care, din punctul meu de vedere, sunt aproape de a ajunge la un acord. Preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre neutralitate, împreună cu garanţiile de securitate pentru Ucraina, fără aderarea la NATO, ca o variantă posibilă în februarie. Negocierile nu au fost uşoare, dar există o oarecare speranţă de a ajunge la un compromis. Elementele-cheie ale discuţiilor includ securitatea oamenilor din estul Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei şi drepturile cetăţenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina (…)Statele Unite au un rol decisiv în definirea poziției autorităților ucrainene, dar azi nu vedem niciun interes din partea Statelor Unite de a rezolva rapid acest conflict”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

De asemenea, informația a fost confirmată și de negociatorul Vladimir Medinsky care spune că Rusia vrea să ajungă ”la pace cât mai curând”.

„Negocierile sunt grele, merg încet. Desigur, ne-am dori ca totul să se întâmple mult mai repede, aceasta este o dorință sinceră a părții ruse. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil. Avem nevoie de o Ucraina pașnică, liberă, independentă, neutră – nu membru al blocurilor militare, nu membru al NATO”, a transmis Vladimir Medinsky.

Și în tabăra ucraineană sunt întrevenite șansele încheierii unui acord de pace. Conform președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, țara sa este dispusă să negocieze sfârşitul războiului, dar nu se va preda şi nu va accepta ultimatumurile ruseşti.

Pe data de 24 februarie, liderul rușilor, Vladimir Putin și-a motivat lansarea operaţiunii militare pentru că vorbitorii de limbă rusă din Ucraina au fost supuşi unui genocid de către „naţionaliştii şi neonaziştii” ucraineni. Pe de altă parte, Ucraina şi Occidentul susţin că acuzaţiile de genocid sunt neîntemeiate și îl condamnă vehement pe Vladimir Putin pentru declanșarea celui mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Teama că acest război ar escalada la nivel european și apoi, mondial a fost tratată intens în toate cele 21 de zile de atacuri. În timp ce milioane de oameni, inclusiv ruși, și-au exprimat dezacordul cu acțiunile președintelui rus, liderii țărilor din vecinătatea câmpului de luptă au fost priviți cu mult interes pentru a le înțelege poziția în război. Astfel, dacă Belarusul joacă rolul unui aliat al Moscovei, Premierul Ungariei, Viktor Orban reafirmă că țara sa nu trebuie să aibă de-a face cu războiul din Ucraina.

Trebuie să stăm departe de acest război. Războaiele nu sunt purtate pentru noi şi nici nu sunt în interesul nostru. Ungaria este doar o piesă pe tabla de şah a marilor puteri. Uneori vor vrea să ne împingă în faţă unii, alteori ceilalţi. Când obiectivele lor o cer, ne sacrifică, le-a spus marţi, la Budapesta, premierul Orban zecilor de mii de susţinători ai partidului său naţionalist de dreapta Fidesz.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a menţinut însă până de curând o relaţie de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin. „El a adoptat, tehnici de putere autoritare, de inspiraţie rusească, cum ar fi slăbirea mass-mediei independente şi promovarea politicilor homofobe. A condamnat doar cu jumătate de gură invazia rusă în Ucraina, dar a susţinut sancţiunile UE pentru a nu fi complet izolat. În acelaşi timp, a exclus livrările de arme ungare şi, de asemenea, a interzis NATO să livreze arme direct în Ucraina folosind teritoriul său”, informează Protv.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page