top of page

„Rusia se comportă cu proprii soldaţi ca şi cum ar fi doar nişte bucăţi de carne”



În ciuda faptului că s-au confirmat șansele unui acord de pace între Rusia și Ucraina, armata rusă continuă să atace tabăra ucraineană provocându-i pagube considerabile. Mai mult, Moscova pare să investească și mai mult în distrugerile cauzate, sperând astfel că victoria, chiar și morală, va fi de partea ei. În acest sens, Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că a utilizat în premieră, cu o zi în urmă, rachete hipersonice “Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră. Considerate drept „invicibile”, până în acest moment, acest tip de rachetă a fost utilizată numai în cadrul a mai multe exerciţii de la primul test reuşit în 2018. Traduse ca fiind „pumnal”, Kinjal și-a atins toate țintele în timpul testelor la o distanță de până la 1.000 km.

Potrivit Moscovei, acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. „La 18 martie, complexul aeronautic ‘Kinjal’ cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete şi muniţie de aviaţie ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk. În total, Rusia a efectuat tiruri asupra a 69 de instalaţii militare pe teritoriul Ucrainei între care 12 depozite militare şi 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare. În plus, grupurile antiaeriene ale aviaţiei ruse au doborât 12 drone ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în cursul conferinţei sale de presă zilnice.

Lovind pentru prima dată în vestul Ucrainei, armata rusă a distrus o parcare de avioane la o fabrică de reparații din apropiere aeroporului din Lviv. Rusia a dezvoltat acest tip de armament pentru a avea arme capabile să depăşească sisteme de apărare precum scutul american antirachetă în Europa.

Între timp, cea mai tensionată situația de pe front se află în orașul Mariupol unde, luptele între cele două tabere au ajuns până în centrul orașului. Aici, ucrainenii se confruntă deja cu o criză umanitară, din cauza lipsei de apă și mâncare, iar vecinii au ajuns să își îngroape vecinii decedați în fața blocurilor. Imagini filmate dintr-o dronă arată faptul că peste 80% din clădiri sunt avariate sau complet distruse. „Trăim pur și simplu o catastrofă”, spune un cetăţean în timp ce filmează pagubele cutremurătoare din cartierul acestui oraș.

În plus, salvatorii întâmpină dificultăţi extreme în scoaterea civililor de sub ruinele teatrului dramatic, bombardat în urmă cu trei nopţi de ruşi. 130 de persoane au fost scoase în viaţă, dar alte 1.300 se află încă sub dărâmături. „Am stat 2 săptămâni în subsol. Nu-mi filmaţi faţa, filmaţi-mi mâinile, sunt mâini de cadru medical”, spune Lidia, o femeie evacuată din Mariupol.

„Ne-am pierdut apartamentul, mașina, garajul. Asta e tot ce am putut salva, o pătură, a fost azvârlită pe geam de suflul exploziei. Încă sunt cadavre în ruine. Este îngrozitor, cad bombe tot timpul. Stai în subsol și tresari întruna”, a povestit Andrey Sirota, un bărbat evacuat.

Scene cumplite au fost filmate de jurnaliştii belgieni şi la morga din Nikolaev, unde ajung zilnic cel puţin 20 de cadavre, în condiţiile în care asta era capacitatea totală a unităţii. În prezent, în interior sau afară sunt 80 de trupuri în saci.

„Ăsta nu e război! E un nenorocit de genocid! Război e când luptă armatele, când ai Crucea Roşie pe teren etc. Asta e exterminare”, spune un angajat al morgii.

Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, „dacă armata rusă va continua să îi atace, vor distruge tot ceea ce societatea rusă a realizat în ultimii 25 de ani şi se vor întoarce acolo de unde au început să se ridice, la “răutatea anilor 90”.

În Kiev, trupele rusești sapă poziții de tragere și tranșee iar cartierele sunt mutilate de loviturile aeriene. „În spatele acestui excavator se află o grădiniţă. Din fercire, nu erau copii în ea, pentru că, din cauza bombardamentelor tot mai intense, în Kiev, toate grădiniţele sunt închise. Vizavi se află o şcoală gimnazială. Priviţi cât de feroce a fost explozia! Asta e ce a mai rămas dintr-o maşină. Aici a fost epicentrul. E o scenă de-a dreptul devastatoare. Dacă ne uităm şi în partea asta putem, de asemenea, să vedem cât de nimicitoare a fost explozia în această zonă rezidențială dens populată”, a relatat un corespondent CNN.

Cu toate că pagubele înregistrate de ucraineni sunt cutremurătoare, nici în tabăra rusă nu sunt condiții mai bune. În războiul lui Vladimir Putin, cad victime şi proprii săi soldați. 12 trupuri neînsufleţite sunt ţinute de armata ucraineană într-un vagon frigorific, la Voznesensk. Orașul se oferă să îi repatrieze, dar armata rusă nu vrea să recunoască existența lor.

„Rusia se comportă cu proprii soldaţi ca şi cum ar fi doar nişte bucăţi de carne. Îi lasă pur şi simplu să putrezeasc”, spune un soldat ucrainean.

Etichete:

Комментарии


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page