top of page

România se întoarce la restricții pentru a combate valul 4 al pandemiei de Covid-19



Recordurile negative înregistrate de România în lupta împotriva Covid-19 și a variantei Delta, au creat panică printre locuitorii țării noastre. Îngrijorat de această situație ieșită de sub control în care România pare să reprezinte o copie fidelă a Lombardiei de la începutul anului trecut, președintele Klaus Iohannis a ieșit astăzi public pentru a adresa românilor care sunt soluțiile în acest război cu coronavirusul. La începutul discursului adresat națiunii, șeful statului a avertizat: Dacă vreți să terminăm cu acestă pandemie, vaccinați-vă (…) Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă (…) Nu-i credeți pe cei care vă mint și vă spun că se întâmplă nu știu ce. Singurul lucru pe care îl pățiți este că scăpați de boală”.

Pentru că România se îndreaptă către o catastrofă umanitară, președintele român a decis ca începând de luni, 25 octombrie, să se impună din nou restricții. Printre noile reguli se numără: vacanță școlară pentru toți elevii timp de 2 săptămâni, masca devine obligatorie peste tot, și în interior și în exterior, și la școală, și în târguri, și la cinematograf și pe stradă, va fi restricționată circulația, excepție făcând cei vaccinați sau cei cu adeverințe de serviciu iar în timpul zilei, accesul va fi permis în aproape toate unitățile numai cu certificatul verde. Din păcate, restricțiile amintite de către Klaus Iohannis îi vor dezavantaja considerabil pe cei care nu sunt vaccinați. „Aceste lucuri se vor îmbunătăți odată ce lumea va înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie”, a subliniat președintele.

Potrivit Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, din cauza interesului scăzut pentru vaccinare din partea populației, este posibil ca anumite activități să fie suspendate.

„Toate variantele sunt deschise, în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm. În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă”, a transmis Cîmpeanu. De altă parte, ultima comunicare oficială a Ministerului Educației, publicată în data de 13 octombrie arătă că - la acea dată - 16.316 preşcolari/elevi şi 5.425 de angajaţi erau confirmaţi cu Covid-19, în timp ce 3.342 de unităţi de învăţământ desfăşoară activitatea faţă în faţă, dar au cel puţin o clasă/ grupă în sistem online.

Reacția promptă a șefului statului vine în urma unor săptămâni de coșmar pentru România, consecință a înregistrării recorduri după recorduri în lupta cu coronavirus. De ieri și până astăzi, autoritățile sanitare au raportat peste 17.000 de noi îmbolnăviri, dintre care 423 de morți.

Dacă în spitale situația este deplorabilă cu secții ATI arhipline, pacienți care așteaptă pe hol să primească o șansă la viață și medici epuizați, afara, la porta unităților de îngrijore se adună din ce în ce mai mulți apropiați ai celor decedați, cărând cu ei flori și coroane care să îi onoreze pe cei dragi. Potrivit datelor oficiale, numai în ultimele două zile, aproape 1000 de români s-au stins iar de acum, în urma ambulanțelor, vin șirurile de dricuri.

„Am fost la Sfântul Ioan unde era catastrofă, șir de mașini, 20-30 de familii la ușă, cu toți morții pe jos. Nu au unde să-i mai pună și acum mergem la municipal, unde probabil e la fel, ne-a sunat o familie să mergem acolo. Un băiat de 36 de ani, cum să rămâi? Am și eu un băiat de 35 de ani, rămâi cu traume și nopți halucinante, că nu poți să dormi. Să se vaccineze, e singurul lucru care îl pot face”, mărturisește Mihai, șofer mașină mortuară.

„Au fost familii care au îngropat până la patru persoane în două săptămâni, iar acest lucru nu este ușor. Nu există nicio comparație pentru ceea ce se întâmplă acum. Le recomand tuturor să se vaccineze, altfel vor ajunge pe mâna noastră”, a declarat Sebastian Cocoș, proprietarul unei firme de pompe funebre în cadrul unui interviu dat pentru Reuters.

În condițiile în care Covid-19 a ucis în medie o persoană la fiecare cinci minute în această lună, România rămâne o țarp unde rata de vaccinare este îngrijorător de scăzută. Dacă în întreaga Uniune Europeană, 74% din populația adultă a fost complet vaccinată, la noi, această cifră este de 36%, a doua cea mai mică din blocul comunitar, după țara vecină Bulgaria, iar în cazul persoanelor de peste 80 de ani este de doar 20%.

„Aceste cifre reflectă o istorie de neîncredere în instituțiile statului român, precum și o infrastructură rurală subdezvoltată și o educație slabă în materie de vaccinare în a doua cea mai săracă națiune din UE. Unele personalități publice, printre care legislatori, preoți și unii medici, au îndemnat oamenii să nu se vaccineze, au susținut proteste împotriva restricțiilor și chiar au dat buzna în spitale - spre disperarea cadrelor medicale”, informează Protv.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page