top of page

Record de decese înregistrate în Brazilia, Ungaria și Ucraina



Controversele apărute în jurul vaccinului produs de compania AstraZeneca și efectele secundare neobișnuite, i-a determinat pe americani să demareze mai multe studii cu privire la celelalte două vaccinuri anti-coronavirus (dezvoltate de Moderna și Pfizer-BioNTech). Astfel, Institutul Naţional de Sănătate din SUA a anunţat astăzi că a început un studiu pentru a determina riscul de reacţii alergice la vaccinurile anti-Covid-19 produse de Moderna şi Pfizer. Această decizie vine în urma înregistrării mai multor cazuri de reacţii alergice, inclusiv episoade grave de anafilaxie, în SUA după administrarea de vaccinuri Pfizer/BioNTech şi Moderna. În luna ianuarie, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a anunţat că reacţii alergice apar cu o rată de 11,1 la un milion de vaccinări. În cadrul studiului care urmează să fie efectuat și finanțat de Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase vor participa 3.400 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 69 de ani, dintre care circa 60% participanţi cu episoade de reacţii alergice severe la alimente, înţepături de insecte sau imunoterapie. Scopul procesului este de a determina proporţia de participanţi care au o reacţie alergică sistemică în interval de 90 de minute după vaccinare.

De altă parte, un alt studiu publicat în cursul zilei de ieri în New England Journal of Medicine, arată că vaccinul produs de compania Moderna oferă protecție împotriva Covid-19 timp de cel puțin șase luni. Această analiză a urmărit 33 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și peste 71 de ani, care au luat parte la studiile care au dus la aprobarea vaccinului. Potrivit unei echipe conduse de Nicole Doria-Rose, de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, la șase luni după ce oamenii au primit a doua doză de vaccin, „activitatea anticorpilor a rămas ridicată la toate grupele de vârstă”. Într-un alt studiu, vaccinul Pfizer a dovedit o eficienţă de peste 91% după şase luni. În cazul vaccinului Moderna, nu a fost oferit un procent exact. Ambele vaccinuri s-au dovedit foarte eficiente împotriva formelor severe de boală.

Între timp, lupta împotriva pandemiei de coronavirus pare să se fi întețit. În Brazilia, ultimele 24 de ore a adus o veste extrem de rea: peste 4.000 (4.195) de persoane și-au pierdut viața din cauza Covid-19, reprezentând un nou record. Potrivit experților, 100.000 de persoane ar putea să își piardă viața doar în luna aprilie, dacă nu se va face nimic în această privință.

În total bilanțul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 337.000. În ceea ce privește numărul de cazuri noi de infectare, Brazilia a raportat 86.979 de contaminări. „Este un reactor nuclear care a declanșat o reacție în lanț și este scăpat de sub control. Este un Fukushima biologic”, a declarat Miguel Nicolelis, un doctor brazilian și profesor la Universitatea Duke din SUA, care urmărește îndeaproape virusul. De altă parte, președintele Jair Bolsonaro continuă să nu ia în serios impactul Covid-19. „În ce țară nu mor oamenii?”, a spus el în urmă cu o săptămână.

În Europa, Ucraina a înregistrat și ea un nou record de spitalizări și decese zilnice cauzate de coronavirus. Fiind una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi cu un sistem de sănătate învechit, această fostă republică sovietică a înregistrat 481 de decese şi 5.587 de bolnavi spitalizaţi, potrivit statisticilor zilei. Potrivit primarului capitalei Kiev, Vitali Kliciko, orașul cu peste trei milioane de locuitori este într-o situație critică. „Dacă nu vom opri în viitorul apropiat progresia fulgerătoare a bolii, sistemul de sănătate al capitalei nu va rezista”, a adăugat el.

Începând de luni, Kievul a impus noi restricţii împotriva Covid-19. Printre măsurile adoptate, toate şcolile şi grădiniţele au fost închise, la fel cum a fost închis înainte de ele învăţământul secundar iar transportul în comun rămâne accesibil doar persoanelor care lucrează în sectoarele esenţiale. La o populație de aproape 40 de milioane de locuitori, de la începutul pandemiei, Ucraina a înregistrat 1,78 de milioane de contaminări, dintre care aproape 35.500 s-au soldat cu deces, la o populaţie de circa 40 de milioane de locuitori.

Un alt record de decese asociate cu coronavirus a fost înregistrat și în Ungaria, exact în ziua în casre s-a decis relaxarea restricțiilor. Astfel, în ziua când autoritățile au decis redeschiderea centrelor comerciale şi unele servicii, autoritățile sanitare au confirmat un record de 311 decese asociate Covid-19.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page