Record de cazuri cu Covid-19 în Israel, prima țară care a lansat administrarea celei de-a treia doze
În foarte multe țări unde se desfășoară campanii de vaccinare anti-coronavirus, administrarea serurilor produse pentru a ajuta în lupta pandemiei de Covid-19 s-a dovedit a fi o armă eficientă în asigurarea unei protecții ridicate celor imunizați. Astfel, conștienți de faptul că vaccinarea este una dintre cele mai sigure soluții de a ține pandemia sub control, specialiștii de la Pfizer și BioNTech au decis să înceapă procesul de obținere a aprobării complete a rapelului pentru vaccinul împotriva coronavirus, în cazul persoanelor în vârstă de cel puțin 16 ani.
Potrivit celor doi producători de medicamente, companiile intenționează să finalizeze depunerea documentelor necesare până la sfârșitul acestei săptămâni. În acest sens, Pfizer și BioNTech ar reuși să obțină ceea ce și-au dorit de foarte mult timp și anume, producerea și distribuirea a unei a treia doze de ser care să poată fi oferită persoanelor cu sisteme imunitare compromise.
În ceea ce îi privește pe oficialii americani, aceștia au declarat că vaccinurile de rapel împotriva Covid-19, și recomandate la o distanță de 8 luni după administrarea celei de-a doua doze, vor fi disponibile pe scară largă pentru americani începând cu data de 20 septembrie. Între timp, la începutul acestei săptămâni, autoritățile de reglementare din Statele Unite ale Americii au acordat aprobarea completă a vaccinului cu două doze al Pfizer și BioNTech pe baza datelor actualizate dins tudiile clinice ale companiei și din analizarea producției.
De altă parte, o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech nu este încă autorizată pentru utilizare pe scară largă în SUA. Totuși, în conformitate cu autorizația de utilizare de urgență modificată, a fost autorizată o a treia doză pentru administrarea persoanelor cu vârsta de cel puțin 12 ani care au imunitate scăzută.
La nivel mondial, mai multe țări se confruntă cu o scădere semnificativă a interesului oamenilor de a se vaccina. Această reticență dar și răspândirea alarmantă a variantei Delta, considerată a fi cea mai contagioasă variantă dintre cele depistate până în prezent, au determinat o explozie a cazurilor noi de infectare. În acest sens, autoritățile din Israel au decis să administreze deja a treia doză de vaccin persoanelor vulnerabile, devenind prima țară din lume care a luat această hotărâre, în ideea de a stimula reacția imunitară bazată pe sinteza de anticorpi.
Decizia oficialilor a fost influențată și de faptul că țara se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de infectări, raportând peste 10.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Acest raport nu a mai fost înregistrat de la jumătatea lunii ianuarie.
Potrivit Ministerului israelian al Sănătății, în prezent sunt internați 688 de pacienți cu forme grave de coronavirus în timp ce, de ieri și până astăzi, 25 de persoane și-au pierdut viața în lupta cu acest inamic invizibil. În total, de la debutul pandemiei de coronavirus pe teritoriul acestei țări (cu o populație de 9,4 milioane de locuitori) și până în prezent, puțin peste 1 milion de persoane au fost infectate cu Covid-19. Fiind printre primele țări ale lumii care au lansat campaniile de vaccinare (în decembrie anul trecut), Israelul beneficiază de aprope 59% din totalul populației să fie vaccinată cu schema completă, în timp ce aproape 19% dintre rezidenți au primit cea de-a treia doză de vaccin.
Încă de la început și până în prezent, Israelul a folosit aproape în exclusivitate vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de alianța Pfizer-BioNTech. Decizia de a administra și a treia doză de vaccin vine în urma datelor obținute de Ministerul Sănătății care arată o scădere abruptă a eficienției vaccinului Pfizer-BioNTech în prevenirea infectărilor, deși serul menționat continuă să ofere o protecție puternică împotriva formelor severe de Covid-19.
Temându-se de un al patrulea val al pandemiei, instalat odată cu venirea timpului rece și din nou, cu răspândirea alarmană a variantei Delta, tot mai mulți oficiali dar și companii impun vaccinarea ca formă preventivă de protecție.
În acest sens, directorul executiv al companiei aeriene Delta Air Lines a stabilit perceperea angajaților săi o taxă de 200 de dolari pe lună, dacă aceștia nu se vaccinează. Potrivit CEO-ului companiei, Ed Bastian, în contextul în care spitalizarea pentru o singură persoană care contractează virusul, ar costa compania aeriană $ 40.000, această politică este extrem de necesară.
„Toți angajații care au fost spitalizați în ultimele săptămâni, nu au fost complet vaccinați. Vom înceta să extindem o parte din beneficiile pentru lucrătorii nevaccinați care contractează Covid-19 pe data de 30 septembrie și vom impune testarea lucrătorilor nevaccinați săptămânal începând cu 12 septembrie, deși Delta Air Lines va acopri costul. Aceștia vor trebui să poate măști în spațiile interioare ale companiei. Această suprataxă va fi necesară pentru a preveni riscurile financiare ale companiei noastre, în urma deciziei angajaților de a nu se vaccina. Tulpina Delta va deveni tot mai agresivă, iar asta înseamnă că trebuie să ne vaccinăm mult mai mulți dintre oamenii noștri și să ajungem, dacă este posibil, cât mai aproape de 100%”, a transmis Ed Bastian, angajaților săi.
Comments