Există în lume o țară unde salariul mediu este de peste 100.000 euro/an, beneficiezi de pensie fără nici o contribuție, electricitate și apă gratuite. Aceasta este viața în cea mai bogată țară din lume.
În ultimii ani, criza financiară globală a afectat foarte multe state, inclusiv economii considerate puternice din Europa. Există însă și oameni fericiți, cărora veniturile le-au crescut în perioada crizei economice. Este vorba despre o țară mică din Orientul Mijlociu, care in ultimii ani a fost declarată cea mai bogată țară din lume. Țara se numește Qatar și stă pe o comoară de neprețuit: resurse bogate de gaze naturale.
Potrivit ultimelor studii în materie, Qatarul a depășit în ultimii ani Luxemburgul la nivelul de trai al locuitorilor, în această țară înregistrându-se cel mai ridicat nivel al PIB-ului anual pe cap de locuitor din lume. Qatar-ul și-a câștigat independența în 1971 și are o populație de doar 1,7 milioane de locuitori. Țara este condusă de emirul Tamim bin Hamad, care împreună cu familia sa, are o avere de peste 2 miliarde de dolari.
În Qatar sunt foarte mulți imigranți. Doar 15% din populație este nativă. Pentru aceștia, viața este foarte frumoasă: electricitatea, apa și asistența medicală sunt gratuite, pensiile sunt plătite de stat fără să fi contribuit la fondul de pensii, iar dacă te împrumuți la bănci, dobânzile sunt foarte mici. Cetățenii din Qatar se plâng că statul angajează străini in detrimentul localnicilor. Aceștia lucrează în cadrul companiilor de stat și în administrația publică. Asta pentru că autoritățile din Qatar consideră că străinii sunt mai bine calificați și mai educați. O altă categorie de locuitori din Qatar sunt muncitorii în construcții și de pe platformele de extracție a gazelor. Aceștia provin în principal din India și Pakistan.
Qatarul este a treia țară din lume în ceea ce privește rezervele de gaze naturale. Raportat la suprafață și la populație, putem spune că această țară stă pe o comoară. Pentru o estimare exactă, Qatarul este de mărimea a două județe din România. Capitala țării, Doha, este plină de hoteluri luxoase și clădiri cu arhitectură extravagantă. Viața de noapte este, de asemenea foarte luxoasă, aici aflându-se unele dintre cele mai exclusiviste cluburi din lume.
Alcoolul este interzis în Qatar, însă se poate consuma în hotelurile de lux, cu condiția să nu fii musulman și să obții un permis special. Sunt interzise de asemenea pornografia, carnea de porc și drogurile. Populația din Qatar este foarte tânără, doar 1.5% sunt trecuți de 65 de ani. Asta datorită numărului mare de muncitori străini care lucrează aici. Femeile au mai multe drepturi față de cele din alte țări musulmane: pot conduce o mașină sau pot merge la fitness.
Qatar va găzdui în 2022 Campionatul Mondial de Fotbal. Motiv pentru care autoritățile de aici vor cheltui peste 60 de miliarde de dolari pentru infrastructura necesară găzduirii acestui eveniment sportiv. O premieră vor fi stadioanele dotate cu aer condiționat. Referitor la această alegere, a Quatarului drept țară care să găzduiască campionatul de fotbal, au fost foarte multe speculații, inclusiv includerea lui pe lista celor care au contribuit la scandalul din cadrul FIFA.
Multiple documente analizate în cazul respectiv duc la concluzia că Bin Hammam, care era, în acelaşi timp, şi preşedinte al Confederaţiei de fotbal asiatice, se folosea de casete bancare secrete pentru a vira bani în numerar către personalităţi eminente ale fotbalului internaţional, cu scopul de a obţine un suport masiv la candidatura Qatarului. Jurnalul britanic adaugă faptul că Bin Hammam a virat mită în sume de circa 200.000 dolari în conturi controlate de preşedinţii din 30 de federaţii de fotbal africane şi a organizat serate de caritate în Africa, în cursul cărora a dat, de asemenea, fonduri pentru susţinerea candidaturii Qatarului.
ความคิดเห็น