top of page

Până la 30% din infrastructura Ucrainei a fost distrusă în războiul cu Rusia


Când nimeni nu credea că în secolul XXI mai poate exista ceva amenințător la adresa omenirii, după cei doi ani de pandemie, Europa este în riscul de a fi afectată de războiul declanșat de Rusia la adresa Ucrainei, în data de 24 februarie.

De aproape două luni de zile, viața ucrainenilor este un iad, în timp ce nici rușii nu se simt mai bine. Constrânși de regimul președintelui rus, Vladimir Putin, cetățenii Rusiei nu se pot exprima liber și nu pot protesta cu privire la acest război, altfel riscă să fie arestați. Solidari cu Ucraina, oamenii de pretutindeni încearcă să doneze cât pot și ce pot pentru a le veni în ajutor refugiaților, însă cei care au rămas pe câmpul de luptă, sunt ai nimănui. Singura lor speranță stă în rugăciunea că președintele lor, Volodimir Zelenski, va reuși să înfrunte armata rusă cu ajutorul liderilor internaționali care trimit echipament militar.

În ceea ce privește posibilitatea unui acord de pace, șansele par minime în acest moment, fapt confirmat de ambele tabere implicate. În timp ce șeful de la Kiev invocă masacrul de la Bucea unde, autoritățile au descoperit sute de trupuri neînsuflețite ce păreau că au fost torturate înainte de a-și găsi sfârșitul, Kremlinul acuză Ucraina că și-a schimbat atitudinea în negocieri, venind cu alte condiții decât au fost stabilite în cadrul primelor discuții.

Și totuși, până când acest război va avea parte de un sfârșit, pagubele cresc de la minut la minut. În acest sens, ministrul ucrainean al Infrastructurii informează că invazia Rusiei a deteriorat sau distrus până la 30% din infrastructura Ucrainei, provocând pagube în valoare de 100 de miliarde de dolari.

„Reconstrucția ar putea fi realizată în doi ani folosind activele rusești înghețate pentru a ajuta la finanțarea acesteia. Practic toate componentele infrastructurii noastre de transport au avut de suferit într-o formă sau alta. Invazia a afectat de la 20% până la 30% din întreaga infrastructură, cu grade diferite de daune, cu diferite niveluri de distrugere. Peste 300 de poduri de pe drumurile naționale au fost distruse sau avariate, peste 8.000 de km de drumuri trebuie reparate sau reconstruite, iar zeci de poduri de cale ferată au fost aruncate în aer. Stabilim pagube de 100 de miliarde de dolari până acum. Autoritățile au început să reconstruiască infrastructura în zonele aflate acum sub controlul trupelor ucrainene. Practic toate componentele infrastructurii noastre de transport au avut de suferit într-o formă sau alta.

Invazia a afectat de la 20% până la 30% din întreaga infrastructură, cu grade diferite de daune, cu diferite niveluri de distrugere. Peste 300 de poduri de pe drumurile naționale au fost distruse sau avariate, peste 8.000 de km de drumuri trebuie reparate sau reconstruite, iar zeci de poduri de cale ferată au fost aruncate în aer. Pagubele de până acum se ridică la 100 de miliarde de dolari”, a declarat ministrul Infrastructurii Oleksander Kubrakov, adăugând că autoritățile au început să reconstruiască infrastructura în zonele aflate acum sub controlul trupelor ucrainene.

Între timp, lupta continuă, iar pagubele cresc cu o viteză remarcabilă. În estul Ucrainei, lupta este una extrem de aprigă, fiind una dintre țintele principale ale Rusiei la declanșarea războiului.

„În estul şi sudul ţării noastre, ocupanţii încearcă să atace într-un mod mai dur decât înainte. Ei pun presiune, căutând un punct slab în apărarea statului nostru ca să meargă acolo cu principalele forţe... Aparent, generali ruşi, obişnuiţi să neglijeze orice pierderi, au ucis deja atât de mulţi soldaţi ruşi încât chiar şi ei vor trebui să fie mai atenţi, pentru că nu va mai rămâne niciunul ca să atace. Totuşi, ei nu ar trebui să spere că asta îi va ajuta. Este doar o chestiune de timp ca întregul nostru teritoriu să fie eliberat. Se poate spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de mult timp. O foarte mare parte a întregii armate a Rusiei se concentrează acum pe această ofensivă.

Indiferent câţi soldaţi ruşi sunt duşi acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra. O vom face zilnic. Nu vom renunţa la nimic ce este ucrainean şi nu avem nevoie de ce nu este al nostru”, a declarat președintele ucrainean într-un nou discurs.

Solidar cu provocările cu care se confruntă liderul de la Kiev, Președintele american Joe Biden a convocat, marți, o întâlnire cu mai mulți lideri europeni, pentru a dezbate ofensiva Rusiei în estul Ucrainei. La această întâlnire sunt așteptați să participe șefii de stat ai Franței, Germaniei, Marii Britanii, Canadei, Italiei, Poloniei și României, inclusiv, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Între timp, Washingtonul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a lovi puternic în economia țării și a-l determina astfel pe Vladimir Putin să își retragă trupele din Ucraina.

„Continuăm să luăm în considerare sancțiuni suplimentare”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page