Putin: „Negocierile de pace cu Ucraina sunt într-un punct mort. Războiul va fi de durată”
Speranța unui acord de pace între Ucraina și Rusia sunt spulberate de președintele rus, Vladimir Putin care, a estimat că negocierile cu delegația ucraineană au ajuns într-un punct mort, transmițând astfel un semnal că războiul care l-a declanșat prin invazia asupra acestei țări ar putea să dureze mai mult timp decât s-a crezut. Mai mult, liderul de la Kremlin a acuzat Kievul că zădărnicește negocierile prin solicitarea unor garanții de securitate care să acopere toată Ucraina – inclusiv Crimeea și Donbasul - prin ceea ce preşedintele rus susţine a fi înscenări privind crime de război comise de trupele ruse.
„Acum, garanţiile de securitate sunt un lucru, iar chestiunile privind reglementarea relaţiilor asupra Crimeii, Sevastopolului şi Donbasului sunt scoase (de Ucraina) din sfera de aplicare a acestor acorduri. Aşadar, am revenit într-un punct mort. Promit astfel, că Rusia nu va opri operaţiunile militare în Ucraina până când acestea nu vor reuşi. Totuși, aceste operaţiuni nu se desfăşoară într-un ritm mai intens pentru a reduce cât mai mult numărul victimelor. Rusia nu are de ales şi trebuie să lupte pentru a-i apăra pe rusofonii din estul Ucrainei şi a împiedica transformarea acestei ţări într-o platformă anti-rusească a Occidentului, pe care îl acuz că prin sancţiunile impuse după invazie a pornit un război (economic) fulger împotriva Rusiei. Ei bine, războiul fulger pe care au mizat adversarii noştri nu a funcţionat”, a spus Putin la o conferinţă de presă.
Într-o reacţie după aceste declaraţii, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că negocierile cu Rusia continuă, dar sunt foarte dificile. „Negocierile sunt extrem de dificile şi contextul emoţional în aceste zile este foarte complex. Negocierile continuă în grupuri de lucru. Declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin sunt doar niște tactici tradiţionale ruseşti de a face presiune asupra procesului de negociere”, a explicat Podoliak, într-o declaraţie acordată portalului Ukrainska Pravda.
Rusia consideră negocierile de pace aflate în impas, deoarece Ucraina a început să își schimbe atitudinea și interesele, fiind acuzată că I se dirijează de către Occident, pretențiile acestui război. Potrivit Ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, Ucraina a prezentat un nou proiect de acord prin care a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce, potrivit Moscovei, ar fi un indiciu că preşedintele Volodimir Zelenski este controlat de Washington şi de aliaţii săi.
„În acest document (de la Istanbul) ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanţii de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii şi Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmaţie clară lipseşte”, a exemplificat ministrul rus. În replică, Mihailo Podoliak a declarat că, „dacă Moscova doreşte să arate că este pregătită pentru dialog, atunci trebuie să-şi reducă gradul de ostilitate”.
Conform Protv, la negocierile desfăşurate la Istanbul pe 29 martie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, precum SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia. Alte propuneri formulate de Kiev fac referire la negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, retragerea trupelor de aici și aplicarea unui eventual acord, care, în plus, mai trebuie validat şi printr-un referendum. La polul opus, Moscova a insistat pentru recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi a dreptului la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.
Ucraina își apără schimbarea de atitudine motivând că nu se mai poate negocia cu Rusia în aceeași manieră după masacrul comis de soldații ruși în orașul Bucea. În legătură cu acest subiect, Vladimir Putin consideră „un fake”, negând orice fel de execuție sumară în Ucraina.
„Avem acelaşi fake la Bucea ca la acuzațiile privind utilizarea de arme chimice de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria sau cu cele privind presupusul arsenal chimic din Irak care au servit drept pretext în 2003 pentru invazia SUA. De fiecare dată când un lider occidental evocă în convorbirile telefonice atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina, îi amintesc interlocutorului meu de distrugerea brutală cauzată de avioanele americane în oraşe siriene precum Raqqa. Atunci nimeni nu a reacţionat. A fost tăcere şi atunci când sute de oameni au murit la o nuntă în Afganistan în urma unui raid aerian american”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la cosmodromul rusesc Vostocinîi (Orientul Îndepărtat al Rusiei), cu ocazia marcării Zilei cosmonauţilor la 12 aprilie în Rusia.
Comentarios