Propagandiștii ruși au sarcina de a-i spăla pe creier pe ruși cu scuze pentru eșecul războuiului
Sunt 77 de zile de când Rusia a distrus viața fiecărui ucrainean, după ce, în data de 24 februarie a decis să lanseze primul atac împotriva acestei țări vecine, șocând o planetă întreagă. Cu o serie de pagube greu de estimat, dar și zeci de mii de morți, cel mai mare război desfășurat pe teritoriul Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial îi îngrijorează pe liderii internaționali, speculându-se informația precum că Rusia ar intenționa să își extindă atacul și asupra altor țări vecine.
Totuși, în ciuda faptului că războiul se poartă totalmente pe teritoriul Ucrainei, distrugând-o din temelii, Statele Unite ale Americii sunt de părere că planul inițial al președintelui rus, Vladimir Putin era să cucerească Kievul în doar 2 zile. Obstacolele întâmpinate de armata rusă a determinat astfel un eșec al liderului de la Kremlin. Mai mult, potrivit unui înalt oficial american, Rusia ar fi în urmă cu două săptămâni cu planul de cucerire a Donbasului și a sudului Ucrainei.
În restul țării continuă să se dea lupte crâncene între viață și moarte. În timp ce în unele regiuni, forțele ucrainene reușesc să țină piept asaltului rușilor, există și sate unde acestea sunt recucerite de către ucraineni.
„Forțele armate ale ţării noastre ne-au oferit tuturor vești bune din regiunea Harkov. Ocupanții sunt îndepărtaţi treptat din Harkov”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Localnicii ne-au spus că trupele rusești şi-au dat jos steagurile și au fugit. A mai rămas doar unul, este acolo, în turn”, a spus un comandant.
„Mulți dintre soldaţii ucraineni aflaţi pe această linie a frontului se tem că forţele ruseşti nu şi-au artătat încă adevărata putere de distrugere, dar se așteaptă să afle în această săptămână”, raportează un corespondent CNN.
„Bombardamentul a durat aproximativ 10 minute. Suntem la doar 500 de metri de Azovstal. Exploziile au fost atât de puternice încât am simțit pământul zguduindu-se sub noi”, a transmis un corespondent CGTN.
De altă parte, combinatul siderurgic de la Mariupol a devenit un simbol al rezistenței ucrainene în acest război. „Iar fotografiile soldaților răniţi din subterane sunt mărturie a stoicismului, dar şi a dramatismului. În buncăre încă mai țin steagul sus câteva sute de combatanți din regimentul Azov”, informează Protv.
„Avem pierderi grele. Fiecare zi ar putea fi ultima pentru noi. Avem resurse tot mai puţine, ceea ce înseamnă că ne pândeşte moartea iminentă. Am putea fi capturaţi de inamici, ceea ce ar însemna tot sfârşitul pentru noi”, a declarat locotenentul regimentului Azov.
La fel ca Azovstal, o altă oțeălarie, cea din Zaporijie, poate deveni o redută a rezistenței și un loc de refugiu pentru sute de civili în condițiile în care acolo există 16 buncăre subterane.
Datele de pe front arată însă că nici ruși și nici ucrainenii nu câștigă, punând războiul într-un oarecare impas. „Evaluarea noastră este că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în cursul căruia intenţionează să atingă şi alte obiective, dincolo de Donbas. Şi anume să consolideze controlul culoarului terestru stabilit de la Crimeea spre Donbas, ocuparea Hersonului, care se află mai la nord, cu controlul resurselor de apă pentru Crimeea. De asemenea, vedem indicii că forţele ruse vor să extindă legătura terestră cu Transnistria”, a declarat un oficial al Apărării ucrainene.
Întârzierea victoriei suferite de armata rusă a născut deja speculații cu privire la faptul că regimul lui Vladimir Putin ar fi ordonat presei de propagandă de la Moscova să mute atenția publicului de la temele sale favorite către aceea că Rusia are de înfruntat în Ucraina „toate țările UE și NATO”.
„Pentru a schimba percepția rușilor despre invincibilitatea armatei, precum și pentru a pregăti societatea pentru o posibilă înfrângere, mass-media ruse au primit ordinul de a vorbi despre războiul ruso-ucrainean ca despre o confruntare armată între Federația Rusă și toate țările membre UE și NATO.
Oficialii militari ucraineni consideră că această abordare va permite strategilor Kremlinului să reducă din rușinea de a pierde (războiul) în fața unui adversar care se dovedește a fi mai puternic. Propagandiștii ruși au acum sarcina de a-i spăla pe creier pe ruși cu idei ca nevoia de unitate pentru propria supraviețuire și de încredere orbească în politica lui Vladimir Putin”, a declarat Direcția de spionaj a ministerului Apărării de la Kiev.
Cu toate că aceste informații vin din tabăra Kievului, există tot mai multe voci ale propagandei de la Moscova care par să se înscrie pe această linie “critică” la adresa Kremlinului. Până și Vladmir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist al lui Putin admis, zilele trecute, că ofensiva în Donbas stagnează din cauza lipsei rușinoase de echipamente și trupe.
„Este rușinos și strigător la cer. E ușor ca Ucraina să primească tot felul de arme prin vămi, la Liov. Dar să le aduci ceva armament băieților noștri din Donbas este aproape imposibil. Ne-am plâns de asta de sute de ori”, a mărturisit Vladimir Soloviov.
Comments