Plantele modificate genetic
Organismul modificat genetic sau transgenic este termenul care definește plantele de cultură sau animalele aparent normale cărora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică, li s-au transmis gene de la alte specii (plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane) pentru a le conferi proprietăți noi.
Organismele modificate genetic sunt în general create pentru a avea o viață mai lungă (rezistente la anumiți factori externi ce le-ar putea periclita existența) sau o calitate superioară, un aspect mai diferit. Unul dintre rolurile acestor organisme este de a supraviețui ușor.
Sunt folosite în cercetările medicale, în producția de medicamente și în agricultură. Plantele trangenice sunt create în scopul obținerii de produse și plante noi și culturi mai durabile. Plantele modificate genetic sunt mai rezistente la erbicide, dăunători, bacterii, condiții de climă nefavorabile precum seceta, înghețul, dezghețul, ploi acide etc.
S-a înaintat atât de mult cu aceste plante modificate genetic încât în Africa, se produce un porumb care are mai multe vitamine decât în mod normal. Prima plantă modificată genetic a fost realizată în China însă la foarte scurt timp au urmat și Statele Unite ala Americii și Canada. Modificarea genetică a avut o evoluție constantă. Primele gene s-au obținut în anii 1970. În ultimii ani s-a ajuns la eliberarea în câmp și cultivarea lor la scară largă.
Există multe controverse cum că ele ar putea crea efecte adverse. Un studiu făcut de cercetătorii britanici pe un grup de șoareci alimentați cu cereale modificate genetic, a arătat că șoarecii au prezentat afecțiuni la ficat și rinichi. Nimeni nu a putut să confirme cu exactitate dacă organismele modificate genetic ar fi fost sursa dereglajului.
Un sondaj realizat de IMAS în 2010 arăta faptul că 81.5% dintre români vor ca organismele modificate genetic să fie interzise iar 90% din europeni doresc să se realizeze o etichetare a produselor de acest fel. Însă nu sunt conștienți că în zilele noastre aproape tot este suspus modificării genetice. Dacă ne hrănim animalele cu plante trangenice este clar că și în carnea acelui animal genele se transmit, totul devenind un flux.
În țara noastră se cultivă foarte mult porumb modificat genetic și soia. Restul plantelor încă nu au prins rădăcini, România fiind încă o țară conservatoare din acest punct de vedere. Conform legii aflată în vigoare, în țara noastră nu se pot planta organisme transgenice în ariile naturale.
Specialiștii în genetică susțin că organismele modificate genetic nu produc efecte secundare în organismul uman. Afirmă în același timp că vâlva care se creează în jurul acestor produse reprezintă de fapt interese economice și politice.
Comments