Planeta stă înmărmurită la invazia Ucrainei de către Rusia
Cele mai negre coșmaruri ale omenirii ar putea să devină realitate dacă Rusia nu oprește imediat invazia în Ucraina, forțând astfel ca mai multe state cu potențial militar să intervină. Cel mai sumbru gând este cel cu privire la posibilitatea declanșării celui de-al Treilea Război Mondial. În condițiile în care planeta beneficiază de ajutorul tehnologiei, un război ar presupune în prezent armament nuclear și milioane de oameni uciși în termen de câteva secunde.
În a doua zi de atac asupra Ucrainei, trupele ruse se îndreaptă hotărâte spre capitala Kiev, amenințând astfel puterea demcratică. În restul lumii, oamenii se roagă ca acest război să ia sfârșit imediat.
În acest sens, Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu ambasadorul Moscovei la Vatican, la ambasada Rusiei, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la invazia Ucrainei. Conform purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, Papa a mers să-și exprime „îngrijorarea cu privire la războiul” din Ucraina și a discutat cu ambasadorul timp de peste o oră și jumătate. Această vizită este considerată a fi un eveniment neobișnuit și nu este în conformitate cu protocoalele normale.
De altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră a NATO, le-a reproşat vineri Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene lipsa lor de acţiune hotărâtă în faţa invadării Ucrainei de către Rusia.
“NATO ar fi trebuit să ia măsuri mai decisive. Europei îi lipseşte hotărârea în modul de abordare. Tot ceea ce fac este să dea sfaturi şi păreri Ucrainei. Aceasta nu ar trebui să se transforme într-un val de condamnări. NATO ar trebui să facă un pas mai decisiv. Aceste condamnări şi aceste sfaturi nu ar trebui să fie doar pentru spectacol. Cum a spus-o el (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski, aceasta nu corespunde relaţiilor de prietenie şi de solidaritate”, a insistat preşedintele turc într-o întâlnire cu presa, exprimându-şi încredere că reuniunea de vineri a NATO va duce la o abordare mai hotărâtă din partea Alianţei.
Prieten cu președintele rus, Vladimit Putin, Erdogan consideră că declanșarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei este o lovitură dură dată păcii şi stabilităţii regionale, acuzând o intervenţie “inacceptabilă”.
Un alt prieten al președintelui rus, vede situația din Ucraina ca fiind un gest corect. În opinia Preşedintelui sirian Bashar al Assad, invazia Ucranei de către Rusia este o corectare a istoriei. ”Preşedintele (sirian Bashar) al-Assad a subliniat că ceea ce se întâmplă azi este o corectare a Istoriei şi o restabilire a echilibrului ordinii internaționale după căderea Uniunii Sovietice”, anunţă preşedinţia siriană într-un comunicat.
Nici rușii nu sunt de acord cu decizia lui Putin de a pune cele două țări în război. În cursul serii de ieri, mai multe valuri de proteste au avut loc în capitala Moscova, la Sankt-Petersburg și în alte 50 de orașe din Rusia. Scandând „Nu războiului!”, peste 1.500 de manifestanți au fost arestați.
”Familia mea este acum în Ucraina, în timp ce vorbim acum. Ei trebuie să meargă într-un adăpost pentru a se ascunde de armata rusă care avansează pe teritoriul Ucrainei. Este incredibil. Nu am cuvinte să exprim ce simt acum ”, a precizat un protestatar în timp ce altul a mărturisit: ”Vreau să salvăm Ucraina, să salvăm țara vecină, pentru că eu sunt din Belarus. Să se oprească războiul, asta este ceea ce vrem.”
Mitinguri și marșuri de solidaritate cu ucrainenii au fost în toată lumea. La Budapesta, Lisabona, Roma și chiar în Israel. Oamenii au ieșit în stradă și în Statele Unite, la New York, Denver, San Francisco ori Los Angeles, și au cerut oprirea războiului.
În timp ce Rusia își continuă atacul asupra Ucrainei, urmând să preia curând controlul de la Kiev, ministrul italian de externe Luigi Di Maio a transmis că Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei (CoE). “Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, a cărui preşedinţie este deţinută de Italia, a luat decizia de a exclude Federaţia Rusă dintre membrii săi, Italia consideră că aceasta este o măsură necesară în lumina agresiunii inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale”, a anunţat Di Maio într-un comunicat, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Consiliul Europei a fost format după al Doilea Război Mondial pentru a proteja drepturile omului şi statul de drept pe întreg continentul şi este un organism separat de Uniunea Europeană.
Comments