top of page
Caută

Peste 9% din populația Uniunii Europene este de acum complet vaccinată

  • diana0mihaila
  • 5 mai 2021
  • 3 min de citit



În ciuda întârzierilor de livrare cu dozele promise de vaccin anti-coronavirus sau a scepticismului cu care se confruntă unii europeni în ceea ce privește imunizarea cu unul dintre vaccinurile anti-Covid-19, peste un sfert din populația Uniunii Europene a primit cel puțin o doză de vaccin, în timp ce mai mult de 9% dintre locuitorii Blocului comunitar sunt de acum complet vaccinați. Mai precis, cel puțin 153,8 milioane de doze au fost administrate la aproximativ 112,4 milioane de persoane, reprezentând 25,1% din populația Uniunii Europene cu un singur vaccin. De altă parte, cel puțin 41,9 milioane de oameni sunt complet vaccinați (cu două doze sau cu vaccinul cu doză unică de la Johnson & Johnson), reprezentând 9,4% din populaţie.

„Vaccinarea se accelerează în Europa: tocmai am trecut pragul de 150 de milioane de vaccinări (...) Vom avea suficiente doze pentru a vaccina 70% dintre adulţii din UE în iulie”, a scris pe Twitter, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Responsabil cu precomenzile de vaccinuri în numele statelor membre, Executivul european se aşteaptă să livreze cel puţin 410 milioane de doze în total pe parcursul celui de-al doilea trimestru (250 de milioane de doze BioNTech-Pfizer, 35 de milioane de la Moderna, 55 de milioane de la Johnson & Johnson, precum şi 70 de milioane de la AstraZeneca).

Cu toate că Uniunea Europeană înregistrează creșteri îmbucurătoare cu privire la vaccinarea populației sale, Blocul comunitar rămâne în continuare în urma Statelor Unite (unde aproximativ 30% din populație este complet vaccinată), a Israelului (58%) și a Regatului Unit (23%). „În Franţa, începând cu 3 mai, aproximativ 22,82 de milioane de doze au fost administrate în total la 16,13 milioane de persoane, adică 23,9% din populaţie. Dintre aceste persoane, 6,75 milioane sunt complet vaccinate (10% din populaţie). În Belgia, au fost administrate 3,99 milioane de doze şi peste 856.000 de persoane sunt complet vaccinate (7,4% din populaţie)”, informează Protv.

În Germania însă, unde sunt declarate oficial 3.433.516 de cazuri de Covid-19 (o creştere cu 7.534 în 24 de ore) și 83.591 de decese (o creştere cu 315), autoritățile au decis să ridice mai multe restricții pentru persoanele vaccinate împotriva coronavirusului între care obligativitatea unui test negativ la intrarea în magazine, limitările întâlnirilor private sau restricţiile de circulaţie recent introduse de la ora 22:00. Aici, peste 6,7 milioane de persoane au primit deja ambele doe de vaccin anti-coronavirus și aproape 24 de milioane au fost vaccinate cu o singură doză.

„Persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie de un test negativ pentru a merge la cumpărături, la coafor sau să viziteze o grădină botanică, de exemplu. Potrivit unui text adoptat marţi de guvern şi care urmează să fie votat la sfârşitul săptămânii de către parlament, persoanele vaccinate se vor putea întâlni în privat fără restricţii. A trebuit să restricţionăm drepturile fundamentale în timpul crizei sanitare pentru a proteja viaţa şi sănătatea. A fost extrem de dureros pentru mine, ca ministru al Justiţiei. De asemenea, am spus întotdeauna că drepturile fundamentale trebuie restabilite de îndată ce restricţionarea lor nu mai este justificată. Scăderea ratelor de infectare şi faptul că tot mai mulţi oameni se vaccinează îmi oferă încredere că putem trece rapid la alte etape de deschidere. Totuși, pandemia nu s-a încheiat încă”⁣, a indicat ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht.

Camera inferioară a parlamentului, Bundestag-ul, va vota acest text joi şi Bundesrat-ul, camera superioară, vineri. Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare în acest weekend.

De altă parte, Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunțat zilele trecute că țara condusă de Vladimir Putin a produs primul lor (17.000) de vaccin anti-coronavirus din lume pentru animale urmând ca primul lot să fie furnizat mai multor regiuni din Rusia. Carnivac-Cov a fost înregistrat în luna martie după ce testele au arătat că a generat anticorpi împotriva Covid-19 la pisici, câini, vulpi și nurci.

Până în prezent, companii din Germania, Grecia, Polonia, Austria, Kazahstan, Tadjikistan, Malaezia, Thailanda, Coreea de Sud, Liban, Iran şi Argentina şi-au exprimat interesul pentru a achiziţiona vaccinul.

După ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul transmiterii virusului între oameni şi animale, autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia a declarat că vaccinul va putea să protejeze speciile vulnerabile şi să împiedice mutaţiile virale. “Circa 20 de organizaţii sunt gata să negocieze înregistrarea şi furnizarea vaccinului către ţările lor. Documentele pentru înregistrarea în străinătate, în special în Uniunea Europeană, sunt în curs de pregătire”, a transmis Rosselkhoznadzor.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page