Peste 230 de migranți au încercat astăzi să intre cu forța în Polonia, din Belarus
Țările sărace din Orientul Mijlociu continuă să își piardă oamenii din cauza amenințării atacurilor teroriste, a proastei guvernări sau a sărăciei. Ca și în anul 2015 când sute de mii de afganistani, sirieni și irakieni au luat cu asalt teritoriul Uniunii Europene motivați să ajungă în țările dezvoltate din centru și vest și anul acesta, în plină pandemie, mii de migranți au părăsit țările natale cu dorința de a își croi o soartă mai bună în Europa.
Din păcate, obișnuiți cu o criză fără precedent debutată acum șase ani, liderii europeni sunt hotărâți să lupte până în pânzele albe pentru a evita ca migranții să le calce teritoriile și să se instaleze în țările lor. Astfel, oamenii care au plecat în exil, se confruntă acum cu o rezistență draconică din partea oficialilor și poliției.
În acest sens, peste 230 de migranți au încercat astăzi să intre cu forța în Polonia, din Belarus. Uniunea Europeană şi Statele Unite dau vina pe Belarus, pe care îl acuză de orchestrarea crizei migraţiei ca represalii faţă de sancţiuni impuse preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko după reprimarea contestării alegerilor prezidenţiale din 2020.
„Un grup agresiv de străini a lansat un asalt asupra frontierei noastre şi a aruncat cu pietre şi crengi în (membri ai) serviciilor poloneze. Migranţii au distrus o porţiune a unui gard de sârmă ghimpată la frontieră. Întregul eveniment s-a desfăşurat cu participarea activă a unor militari belaruşi, care au orbit grăniceri, poliţişti şi militari (polonezi) cu lămpi stroboscopice şi lasere cu lumină verde şi roşie intensă”, anunţă într-un comunicat grănicerii.
De altă parte, o purtătoare de cuvânt a grănicerilor polonezi, Anna Michalska, a declarat că „cinci migranți au fost spitalizați. Aceste persoane sunt extenuate, însă, potrivit medicilor, vor putea părăsi spitalul. Alți migranţi au fost conduşi înapoi la frontiera polonezo-belarusă”.
Cu o zi înainte de acest eveniment, grăniceri polonezi au înregistrat 375 de tentative de trecere ilegală a frontierei din Belarus, frontiera externă de est a Uniunii Europene (UE). Din păcate, presa poloneză estimează că 12 migranţi au murit de o parte și de alta a frontierei polonezo-belaruse de la începutul crizei, în vară.
Un eveniment la fel de trist s-a petrecut astăzi și în Franța, unde, cel puțin 30 de persoane s-au înecat după ce barca lor gonflabilă s-a răsturant în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii spre Marea Britanie. Inițial, autoritățile locale au anunțat că cinci migranți s-au înecat, avertizând însă, că numărul victimelor va crește probabil.
„Au fost recuperate 24 de cadavre, iar 26 persoane sunt în viaţă”, a declarat Franck Dhersin, primarul localităţii Teteghem şi vicepreşedintele responsabil cu transporturile în regiunea de nord a Franţei, pentru la canalul de televiziune France 3.
Ulterior, s-a anunțat că este vorba despre 30 de morți. Premierul britanic, Boris Johnson, a convocat o reuniune interministerială de criză, după moartea migranților.
“Emoţie puternică în faţa tragediei multor morţi din cauza răsturnării unei bărci de migranţi în Canalul Mânecii”, a scris Ministrul francez de interne Gerald Darmanin într-o postare pe Twitter, anunţând că se pregătește să se ducă acolo.
Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume şi curenţii sunt puternici. Bărci gonflabile supraîncărcate riscă deseori să se scufunde. „În timp ce poliţia franceză împiedică mai multe traversări decât în anii anteriori, fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Marea Britanie a fost oprit doar parţial, devenind una dintre multele surse de tensiune între Paris şi Londra”, informează Protv.
Comments