top of page

Permisul sanitar câștigă teren în din ce în ce mai multe țări europene



În ideea de a-i determina pe oameni să se vaccineze cât mai curând împotriva coronavirusului pentru ca astfel să se poată atinge imunizarea de turmă, oficialii mai multor țări europene iau în considerare impunerea unui permis sanitar care îi va avantaja pe cei imunizați. În Franța, spre exemplu, Consiliul Constituțional a validat ieri seară, legea care prevede extinderea acestui certificat digital Covid-19. O altă decizie luată joi seara a fost cea cu privire la vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Astfel, din data de 9 august, permisul sanitar va deveni o componentă obișnuită și necesară în viața francezilor, nevoiți să învețe să îl folosească în mod regulat pentru activitățile de zi cu zi. Până acum, acest certificare care atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test coronavirus efectuat recent, era folosit doar în Hexagon pentru accesul în spații de recreere și de cultură. De luni însă, certificatul verde va fi necesar în cafenele, restaurante, pe terase și pentru călătoriile pe distanțe lungi cu trenul și cursele interne cu avionul. Totodată, documentul va fi obligatoriu și pentru vizitatorii unităților medicale. Singura excepție de la această măsură o fac tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, însă numai până pe data de 30 septembrie.

După cum era de așteptat, o astfel de decizie a reușit să împartă părerile oamenilor în două tabere. „Dacă permisul este esențial pentru bunăstarea oamenilor, atunci sunt pentru folosirea lui”, spun unii francezi în timp ce alții consideră contrariul. „Nu văd de ce ar trebui să existe o singură regulă pentru toată lumea. Nu cred că este cea mai inteligentă decizie și nici cea mai corectă”, mărturisesc oamenii.

În apărarea sa, președintele francez, Emmanuel Macron a transmis: „Dacă nu am fi introdus permisul sanitar, am fi obligați să închidem din nou țara, iar consecințele ar fi suportate de noi toți. Cu permisul sanitar, constrângerea este doar pentru cei care nu s-au vaccinat încă, dar le cerem să se testeze pentru a-i proteja pe ceilalți”.

De altă parte, în ședința de aseară, judecătorii francezi nu au aprobat dispozițiile care prevăd izolarea obligatorie pentru 10 zile a persoanelor diagnosticate cu coronavirus și nici încetarea unui contract de muncă de către angajator dacă persoana în cauză nu deține un permis sanitar.

Până în prezent, în Franța, peste jumătate din populație s-a vaccinat împotriva Covid-19 iar personalul din Hexagon are termen limită până pe 15 septembrie să facă acest lucru.

Începând de astăzi, certificatul digital pentru coronavirus a devenit obligatoriu și în Italia. Astfel, pentru a putea intra într-un restaurant, un muzeu, cinematograf sau sală de sport, oamenii trebuie să arate acest document. Acest „permis-verde” este eliberat încă de la prima doză de vaccin dar și persoanelor vindecate de Covid și celor care au un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Începând cu data de 1 septembrie, certificatul va fi obligatoriu pentru călătoriile cu trenul și avionul dar și pentru studenți și profesori, la începutul anului școlar.

Conform autorităților italiene, absența permisului de sănătate la persoanele care îngrijesc persoane în vârstă, la domiciliu, poate fi un motiv pentru întreruperea contractului de muncă. Impunerea măsurii privind obligativitatea certificatului digital Covid vine în contextul în care Peninsula înregistrează în fiecare zi o creștere a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus. Numai ieri, autoritățile sanitare au raportat peste 7.000 de noi cazuri.

În timp ce mulți se concentrează pe diverse metode de a gestiona pandemia de coronavirus încercând din răsputeri să oprească răspândirea virusului și a variantelor acestuia, agențiile de informații din Statele Unite rămân axate pe descoperirea originii acestui inamic invizibil. Potrivit CNN, americanii analizează o cantitate uriașă de date genetice provenite de la laboratorul din orașul Wuhan, din centru Chinei, care ar putea să ajute la descoperirea originii coronavirsului imediat ce vor fi descifrate.

Conform numeroase persoane familiarizate cu acest subiect, este vorba despre o cantitate uriașă de informații genetice obținute din mostre de virus studiate la laboratorul din Wuhan. Totuși, CNN recunoaște că nu este clar când și cum agențiile de informații americane au avut acces la această bancă de date genetice, dar că „mașinăriile” implicate în crearea și procesarea acestui tip de date genetice provenite de la viruși sunt de obicei conectate la servere externe de tip cloud, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca aceste date să fie piratate.

„Există deopotrivă o problemă în ceea ce priveşte personalul calificat pentru a descifra datele. Nu doar că agenţiile de informaţii au nevoie de oameni de ştiinţă guvernamentali suficient de pregătiţi pentru a interpreta datele complexe ale secvenţierii genetice şi care au autorizaţia de securitate adecvată, dar trebuie să fie în stare să vorbească mandarina, dat fiind că informaţia este scrisă în chineză cu un vocabular specializat”, mai menţionează CNN.


Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page