top of page

Pentru ca și statele sărace să primească o șansă în fața Covid, OMC va aproba mai multe vaccinuri



În speranța că încrederea oamenilor în vaccinurile anti-coronavirus va crește de la o zi la alta, Organizația Mondială a Comerțului a decis să aprobe în următoarele săptămâni și luni, mai multe seruri în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Pe lista OMC se află vaccinuri produse de companii din Occident și China iar scopul îl reprezintă distribuirea rapidă în statele sărace. Confom COVAX, programul global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), se intenționează livrarea la nivel mondial, a cel puțin 2 miliarde de doze pentru coronavirus, anul acesta. Dintre acestea, 1,3 miliarde sunt destinate țărilor sărace. Până în prezent, s-au înregistrat destul de multe probleme în ceea ce privește asigurarea unui număr suficient de doze având în vedere că fondurile nu sunt la fel ca cele ale țărilor bogate. Mai mult, acestea au rezervat deja volume mari de vaccinuri, lăsând aproape nimic celorlalte state.

„În cursa pentru vaccinuri, aprobările date de autorităţile de reglementare sunt esențiale pentru a confirma eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor şi pentru creşterea producţiei, dar ţările sărace depind de autorizaţiile date de OMS, pentru că au o capacitate limitată de a evalua medicamentele. Din acest motiv, OMS accelerează aprobarea de urgenţă a vaccinurilor, potrivit unui document intern al COVAX”, informează Protv.

Potrivit documentului lansat de Organizația Mondială a Comerțului, vaccinul pentru coronavirus dezvoltat de AstraZeneca și produs de Serum Institute din India, ar urma să fie autorizat de OMS luna aceasta sau chiar februarie. Același vaccin produs în Coreea de Sud de SK BioScience ar putea fi autorizat de OMS în a doua jumătate a lunii februarie. De altă parte, AstraZeneca nu a răspuns la solicitările de comentarii, în timp ce SK a spus că nu este la curent cu calendarul aprobării OMS.

Deocamdată, vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, a primit aprobarea de urgenţă în Marea Britanie, însă deciziile din Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt aşteptate în curând. OMS a autorizat vaccinul dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech, la sfârșitul lunii decembrie, însă compania s-a ocupat să furnizeze prima dată, sute de milioane de doze către mai multe țări bogate.

Cu toate că nua publicat încă rezultatele studiilor clinice din ultima fază ale vaccinului său, J&J așteaptă ca Uniunea Europeană să îi dea undă verde în februarie. Între timp, vaccinurile chineze Sinopharm și Sinovac și-au depus deja cererile de aprobare la OMS. Potrivit unui specialist, acestea vor fi examinate și aprobate cel mai devreme în martie. De altă parte, încă nu există un calendar provizoriu pentru posibila aprobare a vaccinului Sputnik V din Rusia, deşi dezvoltatorii săi au depus documentaţia relevantă.

Între timp, autoritățile sanitare caută să convingă din ce în ce mai multe persoane de faptul că vaccinarea împotriva noului coronavirus este sigură și eficientă. Chiar dacă viteza de vaccinare este una accelerată în unele state, noile mutații ale coronavirusului nu fac această sarcină una mai ușoară. Contagioase cu până la 70 de ori mai mult, noile tulpini infectează rapid un număr și mai mare de oameni. În Marea Britanie, ieri s-a înregistrat un nou record în ceea ce privește numărul de morți asociate cu Covid-19. Astfel, potrivit Ministerului britanic al Sănătății, 1.820 de persoane au pierdut ieri lupta cu acest inamic invizibil. În total, bilanțul deceselor a ajuns la 93.290 – un record în Europa.

În ceea ce privesc contaminările, în cursul zilei de ieri, autoritățile au raportat 38.905 cazuri noi, o scădere semnificativă în ultimele zile. În total, Marea Britanie se confruntă cu peste 3,5 milioane de persoane infectate.

Peste ocean, în Statele Unite, bilanțul morților cauzate de coronavirus l-a depășit pe cel al militarilor americani uciși în al Doilea Război Mondial. Potrivit Universităţii Johns Hopkins, prima putere mondială înregistrează 405.400 de morţi din cauza Covid-19 de la începutul epidemiei, mai mulţi decât numărul americanilor morţi în luptă şi în afara luptei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - 405.399, potrivit Departamentului Veteranilor. Acesta este un alt record înregistrat peste ocean, în condițiile în care bilanţul epidemiei în America l-a depăşit la sfârşitul lui aprilie pe cel al americanilor ucişi în cei 20 de ani ai Războiului din Vietnam, un prag foarte puternic din punct de vedere simbolic, în contextul în care acest conflict rămâne unul dintre cele mai mari traumatisme trăite de americani în secolul XX. Cu peste 24,4 milioane de persoane infectate, SUA rămân cea mai afectată țară de pandemie, la nivel mondial.

Până acum doar 14,2 milioane de oameni au fost vaccinaţi pentru moment cu unul dintre cele două vaccinuri autorizate în Statele Unite - Pfizer/BioNTech şi Moderna, dintre care 2,2 milioane au fost vaccinaţi şi cu a doua doză. O veste bună vine de la administrația noului președinte, Joe Biden care, la câteva ore de la instalarea pe fotoliul de la Casa Albă, a semnat un decret care impune ca obligatorii purtarea măştii şi distanţarea fizică în rândul funcţionarilor americani care muncesc în clădiri federale.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page