top of page

Organizația Mondială a Sănătății, reuniune de urgență pe tema variolei maimuței


După coșmarul trăit de omenire din cauza pandemiei de coronavirus care a schimbat complet stilul de viață al oamenilor în ultimii 3 ani, specialiștii din domeniul sănătății avertizează cu privire la faptul că un alt virus a apărut, făcând deja primele victime. Cu toate că este posibil să se moară din cauza acestei boli, variola maimuței nu a înregistrat niciun deces până în prezent la cele 100 de cazuri confirmate sau suspecte în Europa.

Vestea că o nouă infecție virală este pe cale să se răspândească cu repeziciune în lume, i-a determinat pe specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să se reunească de urgență în cursul zilei de astăzi. Oficialii care urmează să se întâlnească fac parte din grupul consultativ strategic şi tehnic privind pericolele infecţioase cu potenţialul de a se transforma în pandemie sau epidemie (STAG-IH), care consiliază OMS cu privire la riscurile infecţioase care ar putea reprezenta o ameninţare în domeniul sănătăţii la nivel mondial.

Totuși, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă ca focarul să evolueze într-o pandemie precum Covid-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2. Mai precis, variola maimuţei este o infecţie virală care se răspândește de obicei prin stropi de salivă la contact apropiat, fluide corporale, picături de transpiraţie sau chiar prin purtarea de îmbrăcăminte de la cel care are boala. Majoritatea pacienților confirmați sunt bărbați homosexuali sau bisexuali. Aceasta are simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate.

„Este o infecție virală. În situația în care ajungi la complicații și la deces sunt situații mai mult decât rare. Poate să semene cu o gripă de la febră, dureri musculare, dureri de cap și după câteva zile să ai și o erupție”, Adrian Marinescu, directorul medical al Spitalului „Matei Balș”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății nu există un vaccin specific, însă cele mai recente studii arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente împotriva variolei maimuţelor.

Până în prezent, cel puțin cinci țări europene au confirmat cazurile de variola maimuței și anume, Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia. Primul pacient din Australia este un bărbat care s-a întors de la Londra. „A avut unele simptome înainte de a fi în zbor, dar s-a prezentat la îngrijiri medicale aproape imediat și a avut un medic generalist extrem de perspicace, care s-a gândit la variola maimuței și l-a îndrumat pentru testare, ceea ce a dus la diagnosticare precoce, izolare precoce”, a declarat Brett Sutton, medic australian, adăugând că doctorul care l-a consultat este considerat contact apropiat, la fel și călătorii care au stat lângă el în avion. Pe cei din urmă îi caută acum autoritățile australiene.

Cele mai recente cazuri au fost raportate, vineri, în Portugalia, unde au fost identificate 23 de cazuri confirmate, şi în Spania, unde au fost raportate 21 de cazuri. „Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia”, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.

Această boală a fost identificată pentru prima dată la maimuțe și este extrem de răspândită în Africa Centrală și de Vest. Până în momentul de față, variola maimuței rar s-a răspândit în afara Africii fapt pentru care, apariția în lanț a acestor cazuri recente a stârnit foarte multă îngrijorare în Europa.

În cursul zilei de ieri, autorităţile britanice au anunţat că oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse. În timp ce Marea Britanie a anunțat că a cumpărat deja primele doze de vaccin care ar putea să protejeze populația de această boală, autoritățile din Spania se pregătesc să facă, același lucru. Mai precis, este serul care în anii ’70 a ajutat la eradicarea variolei umane, după o campanie globală, de imunizare. „Studiile au arătat că acest vaccin ar avea o protecție de 85% și pentru prevenirea variolei maimuței, iar specialiștii spun că se întâmplă acest lucru pentru că cele două virusuri sunt foarte asemănătoare. Serul se administrează în două doze, însă nu se mai găsește pe piața liberă de aproape 40 de ani. În România, ultimele vaccinări pentru această boală s-au făcut în 1979”, informează Protv.

„În armata americană se folosește pentru a evita riscul de atac biologic. Există stocuri, nu la nivel populațional, dar nu trebuie făcut de la 0. Avem companii care pot să crească producția. Vom avea mult mai repde lucrurile pregătite. Poate nu mai e nevoie nici de teste pentru că avem istoric larg. Este foarte devreme, este posibil să fie doar un focar care se va stinge la fel de repede cum a apărut”, explică Ovidiu Covaciu.

Variola maimuței are în cele mai multe situații o perioadă de incubație cuprinsa între 6 și 13 zile însă aceasta poate varia de la 5 la 21 de zile.

În acest moment, în România nu a fost confirmat niciun caz.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page