top of page

OMS: S-ar putea înregistra 700.000 de decese de COVID-19 în Europa până în martie 2022


Amenințarea variantei Delta a devenit din ce în ce mai iminentă în Europa, provocân o explozie de cazuri noi și decese. Astfel, cu toate că în prezent, există mai multe vaccinuri împotriva Covid-19, lupta cu acest inamic invizibil stagnează, lăsând loc celei mai contagioase variante depistate, să atace din plin. Conștienți de rapiditatea cu care se răspândește virusul, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că până în martie anul viitor, aproape 700.000 de persoane își vor pierde viața din cauza Covid-19 în Europa, dacă se menține actuala tendință de contagiere.

Prognozele OMS arată că 25 de ţări din regiunea europeană - care include 53 de state din acest continent şi din Asia Centrală - riscă să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secţiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022.

„Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră. Printre acestea se numără purtarea măştilor acasă, igiena mâinilor, ventilarea spaţiilor, păstrarea distanţei sau tusea în pliul cotului, ceea ce ar ajuta la evitarea tragediilor şi pierderilor inutile de vieţi omeneşti, precum şi la limitarea perturbărilor sociale. Recomandăm combinarea acestor măsuri cu intervenţii de sănătate publică, precum impunerea certificatului verde, izolarea celor care prezintă simptome de Covid-19, testarea, depistarea şi carantina. Transmiterea rapidă a virusului este favorizată de trei factori: predominanţa variantei Delta, ridicarea restricţiilor, scăderea temperaturilor şi reuniunile în interior, precum şi numărul încă mare de persoane nevaccinate, a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

Potrivit experților de la OMS, regiunea europeană se află sub o puternică influenţă a pandemiei: săptămâna trecută s-a dublat numărul deceselor zilnice până la 4.200 şi au fost depăşite cele 1,5 de milioane de decese de la începerea pandemia, care vor putea ajunge până la 2,2 milioane în primăvara anului viitorul, conform prognozelor actuale.

Cele mai recente date oficiale arartă că peste un miliard de doze de vaccin au fost administrate în regiune şi 53,5 % din populaţie a fost vaccinată cu ambele doze, însă cu decalaje mari între ţări, dintre care unele de abia au vaccinat 10 % din populaţie, în timp ce altele au vaccinat peste 80 % din populaţie.

„Vaccinurile sunt vitale pentru a preveni cazurile severe şi decesele iar ratele de imunizare trebuie să crească, deoarece există dovezi care sugerează că protecţia pe care o oferă este în scădere”, a adăugat OMS.

În timp ce specialiștii din domeniul sanitar pun presiune pe oameni să se vaccineze împotriva coronavirusului, companiile farmaceutice care au creat un astfel de ser, caută să intervină în această discuție, insistând asupra faptului că vaccinarea este singura formă de protecție împotriva virusului. Totuși, un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Institutul KSM Research and Innovation și publicat de Nature Communications arată că „nu contează câți ani ai, două doze de vaccin Pfizer nu oferă imunitate de durată împotriva Covid”.

Practic, persoanele vaccinate cu două doze Pfizer în ianuarie și februarie au avut cu 51% mai multe șanse de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinați în martie sau aprilie. Folosind datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu retrospectiv care compară ratele de incidență a infecțiilor și a spitalizărilor legate de Covid-19 între persoanele vaccinate la începutul campaniei din (ianuarie si februarie) si a celei din (martie si aprilie), cercetătorii au demonstrat fapul că riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru cei vaccinați mai devreme, și totodată, cu un risc crescut de spitalizare. Rezultatele, sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni. Mai mult, vârsta persoanelor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacității vaccinului, adică protecția oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar în cazul vârstnicilor. Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, afirmă dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page