OMS critică lăcomia țărilor care se gândesc deja la a treia doză de vaccin anti-Covid
În contextul în care pandemia de coronavirus este susținută intens de puterea de răspândire și contagiere a variantei Delta, companiile farmaceutice care au dezvoltat un ser împotriva acestei boli, au început să se gândească deja la posibilitatea de a face și mai mulți bani. În ciuda faptului că cetățenii nu plătesc pentru vaccin, guvernele care primesc aceste doze vor trebui să ramburseze mai devreme sau mai târziu, contra-valoarea vaccinurilor primite. În toată această ecuație, amenințarea mutațiilor de Covid-19 și presiunea autorităților că oamenii să se vaccineze împotriva coronavirus, giganții farmaceutici sunt cei care își frâng mâinile deoarece o cerere mai mare înseamnă câștiguri mai mari.
În acest sens, Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a denunțat lăcomia celor care se gândesc deja la injectarea unei a treia doze anti-Covi. “Necesitatea celei de-a treia doză de vaccin nu a fost dovedită, iar o mare parte din locuitorii lumii aşteaptă prima doză. Dacă solidaritatea nu funcţionează, există un cuvânt pentru a explica prelungirea agoniei mondiale, faptul că am fost luaţi ostatici de acest virus...acela este lăcomie. Livrările de vaccinuri sunt neregulate şi inegale. Unele ţări, regiuni, sunt pe cale să comande milioane de doze pentru rapel în timp ce altele nu şi-au putut vaccina personalul sanitar şi persoanele vulnerabile”, a menţionat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Între timp, autoritățile din Franța și Grecia au anunțat public că vaccinarea anti-coronavirus devine obligatorie pentru angajații din domeniul sanitar. În ceea ce privește Insula elenă, decizia a fost luată în contextul în care infecțiile din țară continuă să crească. “Doar persoanele vaccinate pot beneficia de deschiderea industriei hoteliere şi de cea a ospitalităţii, într-un efort al autorităţilor de a obţine imunitatea de grup până în toamnă. Personalul din căminele de bătrâni care nu s-a vaccinat până în prezent va trebui să o facă imediat sau va fi suspendat începând cu 16 august, în timp ce personalul sanitar urmează să fie vaccinat începând cu data de 1 septembrie. De asemenea, vor fi impuse noi restricţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Astfel, doar clienţii vaccinaţi vor avea acces în interior în baruri, cinematografe, teatre şi alte spaţii închise”, a transmis șeful guvernului de la Atena, Kyriakos Mitsotakis.
După Grecia, și Franța a anunțat vaccinarea obligatorie pentru personalul medical. “Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care vor fi în contact cu persoane fragile. Din 15 septembrie vor fi efectuate controale şi se vor lua măsuri. Avem un mare avantaj: vaccinul. Acesta ne protejează contra variantei delta. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom evita spitalizările. Începe o nouă cursă de viteză”, a precizat președintele francez, Emmanuel Macron.
De altă parte, în Rusia, autoritățile sanitare așteaptă luna aceasta, primele rezultate ale testelor clinice efectuate pentru a combina vaccinurile anti-Covid Sputnik V și AstraZeneca.
“Testele pentru a combina cele două vaccinuri împotriva COVID-19 sunt pe cale de finalizare în Azerbaidjan şi în câteva alte ţări şi sperăm să putem publica rezultatele în următoarele două săptămâni. Credem că o îmbinare a celor două vaccinuri este o chestiune cheie, iar Sputnik V a fost lider în acest domeniu. Rusia s-a arătat deschisă faţă de aceeaşi focalizare şi cu vaccinul Covishield, dezvoltat tot de AstraZeneca şi produs în India. Cred că putem obţine mari rezultate, iar Covishield şi AstraZeneca sunt la fel, iar testele realizate în Azerbaidjan au demonstrat o înaltă eficacitate. De asemenea, Institutul Serum din India (SII), unul dintre cei mai mari dezvoltatori de vaccinuri din lume, va produce şi Sputnik V. Primul lot este aşteptat pentru septembrie. În total, SII va produce peste 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 pe an”, a informat Kiril Dmitriev, preşedintele Fondului de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), într-o videoconferinţă.
Tot în ceea ce privesc vaccinurile, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a avertizat luni cu privire la un risc crescut de a dezvolta sindromul Guillain-Barré, o afecţiune neurologică rară, asociat cu vaccinul împotriva Covid-19 de la Johnson & Johnson. Acest anunț se bazează pe faptul că din aproape 12,5 milioane de doze administrate din acest vaccin, autorităţile sanitare americane au identificat 100 de cazuri raportate de persoane care au dezvoltat sindromul Guillain-Barré. Din aceste 100 de cazuri, 95 au fost grave şi au necesitat spitalizare, în timp ce o persoană a murit.
Conform Protv, “Sindromul Guillain-Barré este un atac asupra nervilor periferici caracterizat prin slăbiciune sau chiar paralizie progresivă, de cele mai multe ori începând de la picioare şi uneori urcând pentru a ajunge la muşchii respiraţiei, apoi la nervii capului şi gâtului. Această boală afectează anual între 3.000 şi 6.000 de persoane în Statele Unite”.
“La majoritatea indivizilor simptomele încep în termen de 42 de zile de la administrarea vaccinului. Persoanele care au primit acest ser trebuie să consulte de urgenţă un medic în cazul unor dificultăţi de mers, de înghiţire sau de mestecat, precum şi în cazul unor probleme de vorbire, vedere dublă, incapacitate de a mişca ochii, în special. Totuşi, se observă în continuare că beneficiile (vaccinului) depăşesc în mod clar riscurile potenţiale”, a avertizat FDA.
″Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, iar rata cazurilor raportate depăşeşte cu o marjă mică rata de bază în populaţia generală”, s-a apărat luni seară, compania farmaceutică Johnson & Johnson într-un comunicat. Gigantul farmaceutic se teme de o posibilă asociere a vaccinului său cu efecte secundare nedorite, având în vedere că serul Johnson & Johnson, aprobat de urgenţă în Statele Unite în februarie, a fost deja suspendat timp de zece zile în aprilie după rapoarte despre femei care au dezvoltat cazuri severe de cheaguri de sânge în asociere cu niveluri scăzute de trombocite, după vaccinarea lor.
Comments