OMS: „Administrarea celei de-a treia doze este imorală”
La o zi după ce Israelul a anunțat că a învins valul patru al pandemiei de coronavirus cu ajutorul campaniei de administrare a celei de a treia doze de vaccin anti coronavirus, experții de la Organizația Mondială a Sănătății, (OMS) au ieșit public și ai trasnmis că utilizarea celei de a treia doze este imorală în condițiile în care vaccinarea stagnează în Africa.
„Intensificarea vaccinărilor cu doza de rapel (booster) este imorală, incorectă şi nedreaptă şi trebuie să se oprească. Aîncepe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o doză suplimentară de vaccin, a treia, pentru persoanele imunodeprimate, însă se opune utilizării la scară largă a dozelor de rapel (booster) până când un număr mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat cu o primă doză de ser anti-Covid-19. America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singură doză de vaccin la peste 50% din populaţiile lor, în timp ce doar 7% din populaţia Africii a primit o singură doză”, a declarat în cursul zilei de astăzi, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
La recomandarea gigantului farmaceutic american, Pfizer, în septembrie, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat administrarea de doze de rapel cu vaccinul Pfizer pentru anumite categorii de persoane. Potrivit companiei, o a treia doză de vaccin crește eficacitatea serului în lupta împotriva noului coronavirus.
La rândul său, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a cerut statelor Uniunii Europene să emită “recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”, adăugând că, în cazul persoanelor cu sistem imunitar normal, dozele de rapel cu serul BioNTech/Pfizer pot fi luate în considerare la cel puţin 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
Între timp, în lume, mai multe guverne caută soluții pentru a se asigura să sărbătorile de iarnă nu vor fi compromise de necesitatea impunerii unor noi carantine din cauza răspândirii accelerate a variantei Delta, cunoscută ca fiind cea mai contagioasă dintre variantele depistate până în prezent.
În acest sens, Guvernul francez a anunțat că va cere parlamentului de la Paris, să prelungească starea de urgență pandemică până la data de 31 iulie 2022. Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului francez, Gabriel Attal, această decizie este luată pentru a face față crizei în evoluție a coronavirusului.
„Există un risc deloc neglijabil de revenire a epidemiei. Trebuie să rămânem vigilenţi până vara viitoare. Prelungirea stării de urgenţă va însemna că guvernul îşi menţine prerogativa de a extinde sau restabili măsurile restrictive, cum ar fi utilizarea permisului sanitar pentru intrarea în locuri precum restaurante, baruri sau săli de cinema”, a declarat Attal presei în finalul unei şedinţe de guvern.
„Proiectul de lege, care a făcut obiectul unui aviz favorabil din partea comitetului ştiinţific în data de 6 octombrie, prelungeşte până la 31 iulie 2022 regimul de gestionare a depăşirii crizei sanitare, incluzând posibilitatea de a mobiliza, dacă situaţia sanitară o impune, încadrarea activităţii unităţilor deschise publicului (ERP) şi permisul sanitar, precum şi măsurile care îi sunt asociate. Măsurile luate pe baza sa, care exclud restricţii precum carantina sau cele de circulaţie în anumite intervale orare, ca la începutul pandemiei, vor fi strict proporţionale cu riscurile implicate şi adaptate continuu la schimbările situaţiei sanitare: prelungirea regimului nu înseamnă că măsurile vor fi în cele din urmă adoptate”, conform comunicatului emis de Palatul Elysee.
Această decizie este contestată vehement de oponenții din Guvernul francez, pe fondul alegerilor prezidenţiale preconizate să aibă loc în aprilie 2022. Practic, formaţiunile de dreapta, precum şi pe cele de stânga, sunt nemulțumite de faptul că această prelungire de opt luni face problematice dezbaterile campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi cele legislative, programate în primul semestru al anului 2022.
În aceiași ședință de guvern s-a luat și hotărârea înăspririi sancţiunilor în caz de fraudare a permisului sanitar până la cinci ani închisoare şi amendă de 75.000 de euro. „Referitor la regimul juridic actual, care permite limitarea deplasărilor pe plan local şi închiderea anumitor localuri în caz de recrudescenţă puternică a epidemiei, acesta va fi prelungit de asemenea de la 15 noiembrie până la 31 iulie 2022”, informează Protv.
Comments