top of page

Omenirea a atins pragul de 100 de milioane de infectări cu coronavirus



Oficial, în urmă cu trei luni de zile, la nivel mondial, erau înregistrate „doar” 50 de milioane de cazuri cu noul coronavirus. Depistarea unei mutații a virusului, pe teritoriul Angliei, la sfârșitul lunii septembrie, a determinat o explozie de cazuri noi atât în Marea Britanie cât și în restul lumii. În ciuda faptului că mai multe țări au decis suspendarea călătoriiloe din și spre Regatul Unit, moua tulpină a avut timp să treacă granițele și să se răspândească și în alte state. De aici și până la atingerea pragului de 100 de milioane de infectări la nivel mondial, a durat doar 90 de zile. În prezent, bilanțul contaminărilor este de 100,2 milioane, iar cel al deceselor asociate cu această boală se ridică la 2,15 milioane.

Cunoscută ca fiind cu 70% mai contagioasă decât virusul în sine, noua tulpină britanică este acum acompaniată de încă două mutații descoperite în Africa de Sud și Brazilia. Rapiditatea cu care se răspândesc cele trei tulpini crează panică în întreaga lume. Deasupra acestei probleme mai planează și faptul că vaccinul unor giganți farmaceutici care au încheiat contracte de milioane de doze cu un număr mare de țări, întârzie din cauza livrărilor. Potrivit celor mai recente studii, de la începutul anului 2021, la fiecare 7,7 secunde o persoană se infectează cu noul coronavirus, raportându-se aproximativ 668.250 de cazuri în fiecare zi, în aceeași perioadă.

La nivel mondial, cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, rămân Statele Unite ale Americii, cu peste 25,4 milioane de contaminări și 425.119 de morți. Pe locul doi se află India (mai mult de 10,6 milioane de cazuri și peste 153.700 de decese), iar pe locul trei, Brazilia (8,9 milioane de cazuri și peste 218.800 de decese asociate). Pe teritoriul Europei, Marea Britanie conduce detașat clasamentul celor mai afectate țări europene. Cu 3,7 milioane de cazuri și 100.300 de decese, Regatul Unit este urmat de Franța (3,1 milioane de cazuri), Spania (2,6 milioane) și Italia (2,4 milioane).

În ideea de a nu permite noilor tulpini să se răspândească mai mult decât au făcut-o până acum, autoritățile europene au decis să înăsprească măsurile de restricție impuse populației. Dacă la nivel național, multe țări au decis carantina, închiderea magazinelor neesențiale, școlilor, sălilor de sport, saloanelor de înfrumusețare sau interzicerea circulației după un anumit interval de timp, la nivel internațional, liderii europeni au luat decizia de a restricționa drastic posibilitatea călătoriilor spre alte țări. Spre exemplu, Austria a interzis călătoriile turistice în timp ce țara se află în lockdown toral până pe 7 februarie. În timp ce purtarea măștii de protecție este obligatorie, oamenii pot ieși afară doar pentru călătoriile esențiale. În Belgia, autoritățile au impus restricții de deplasare pe timp de noapte în majoritatea orașelor maedii și mari. Călătoriile în această țară se pot face în funcție de zona de proveniență a călătorului, pe baza sistemului de zone roții, galbene și verzi, însă doar pe baza unor motive specifice precum acțiuni umanitare, probleme familiale serioase, motive profesionale sau pentru studiu. Înainte de a ajunge în Belgia, autoritățile cer să fie anunțate cu 48 de ore pentru a evalua cum vor fi tratați cei care sosesc pe teritoriul său. Călătorii din Marea Britanie, Africa de Sud sau America Latină sunt obligați să intre în carantină și să fie testați de două ori. Cehia a decis în data de 5 ianuarie ca toți cei care vor intra în țară să fie examinați medical. Până în prezent, Cehia este deschisă doar pentru persoanele care vin din zone cu risc redus de contagiere. Danemarca a înăsprit restricțiile impuse în carantina prevăzută până pe 7 februarie. Aici, doar călătoriile esențiale sunt permise și numai dacă este furnizat un test negativ de Covid-19 într-o perioadă de 24 de ore înainte de îmbarcare. De altfel, autoritățile daneze au de gând să facă excepție pentru cei care prezintă un certificat de vaccinare la Covid-19.

Elveția cere tuturor celor care vin din țări cu risc crescut de infectare să stea în carantină. Franța însă, „descurajează cu fermitate” călătoriile din și în țară, închizând granița cu majoritatea țărilor. Persoanele care vin din Uniunea Europeană sau din zona Schengen trebuie să se testeze PCR de două ori (o dată la venire și încă o dată după înceheirea perioadei de carantină de 7 zile).

După ce la începutul acestei săptămâni, Cancelarul german Angela Merkel, a declarat că vrea să reducă la aproape zero traficul aerian, Guvernul de la Berlin cere călătorilor să stea cel puțin 10 zile în carantină după ce intră în țară. Dacă cetățenii germani și europeni pot călători în condițiile în care fiecare călătorie trebuie să fie aprobată de poliția de frontieră, cei veniți din Regatul Unit și Africa de Sud trebuie să furnizeze dovada unui test negativ la coronavirus înainte să intre în țară. Și Grecia cere un test negativ înainte de a da undă verde călătorilor pe teritoriul său. Italia a limitat deplasările între regiunile sale la călătorii esențiale. Pentru cei care vin din afara țării, se impune o carantină de 14 zile. Olanda și-a închis granițele pentru țările din afara Uniunii Europene, iar pentru ceilalți călători, autoritățile recomandă să evite călătoriile non-esențiale.

În Portugalia, sunt bine veniți pentru călătoriile non-esențiale, doar cetățenii UE/SEE. În timp ce purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, toate persoanele cu vârste mai mari de 2 ani trebuie să furnizeze un test negativ la sosirea în țară. În Marea Britanie, fiecare călător este obligat să arate un test negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire, iar cei veniți din Africa de Sud sau Brazilia, trebuie să stea în carantină la un hotel, timp de 10 zile și pe propria cheltuială. Înainte de a părăsi carantina, ei trebuie să facă dovada unui alt test negativ. În Spania, granițele sunt deschise pentru turiști, însă în funcție de țara din care vin, călătorii vor respecta măsuri adiționale precum dovada unui test PCR negativ. Totuși, în data de 19 ianuarie, Ministerul turismului spaniol a anunțat că vor fi introduse excepții pentru cei care dețin certificate de vaccinare anti-Covid-19.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page