top of page

„Occidentul ar putea provoca un conflict armat în Ucraina și apoi să acuze Rusia pentru aceasta”



Tensiunile dintre Rusia și Ucraina escaladate în ultima perioadă din cauza presupusei prezențe militare ruse la granița ucrainienilor sunt văzute ca o armă manipulatoare din partea americanilor pentru ca opinia publică să găsească Kremlinul ca țap ispășitor. Aceste comentarii au fost făcute recent de Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

Potrivit oficialului, Occidentul ar putea provoca un conflict armat în Ucraina astfel încât să acuze apoi Rusia pentru acesta şi să impună sancţiuni de natură să afecteze economia rusă.

„Nu exclud să fie vorba doar despre o simplă dorinţă de a alimenta tendinţele militariste, de a provoca un mic război, apoi să ne acuze pe noi şi să implementeze noi sancţiuni pentru a ne reduce capacităţile competitive”, crede Lavrov, care a făcut aceste declaraţii într-un interviu publicat pe canalul Soloviov de pe Youtube, preluat de agenţiile EFE şi TASS.

Ministrul de externe rus, care anterior a susţinut de mai multe ori că Rusia nu are vreo intenţie agresivă prin actuala concentrare de trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, a criticat şi faptul că Occidentul a livrat Kievului, începând din anul 2014, arme în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

„În Uniunea Europeană se vorbeşte deja despre propuneri de implementare a unor sancţiuni preventive împotriva Rusiei, pentru a fi ridicate apoi dacă nu se va produce invazia rusă în Ucraina, preconizată de Washington şi Kiev ca fiind posibilă la începutul lui 2022. Am putea deveni o fortăreaţă asediată (de sancţiuni)? Sunt convins că sub nicio formă aceasta nu se află printre planurile guvernului rus. Categoric nu! Modul nostru de viaţă şi convingerile noastre nu se vor schimba doar pentru că s-a supărat Occidentul. Niciodată nu vom cere cuiva să ridice sancţiunile. Nu ne vom umili în faţa nimănui. Poziţiile Occidentului şi ale NATO faţă de Rusia sunt obraznice. Polonia, Ucraina şi ţările baltice instigă poziţiile la care am făcut referire. Totuşi, există şi politicieni occidentali care consideră inutile noi sancţiuni împotriva Rusiei. Există unele ţări europene, pe care le calificat drept iraţionale, ce împing Occidentul să impună noi măsuri coercitive împotriva Rusiei. Dacă Occidentul va înăspri sancţiunile contra Rusiei, atunci aceasta va găsi un răspuns. Moscova mizează pe prudenţa partenerilor săi occidentali”, a semnalat acesta.

Pentru a pune și mai multă presiune pe opinia publică ca să creadă că Statele Unite militează pentru pace în timp ce Rusia este inamicul numărul 1, americanii și-au exprimat recent îngrijorările de securitate ale Moscovei, fapt pentru care i-a adresat acesteia o invitație la o discuție menită să aibă loc pe data de 12 ianuarie.

Potrivit agenției de presă TASS, care citează Ministerul de Externe Rus, Moscova analizează propunerea NATO pe care o și ia în considerare.

„Rusia, care a deranjat Occidentul cu o desfăşurare de trupe în apropierea Ucrainei, a dezvăluit săptămâna trecută o listă de propuneri de securitate pe care doreşte să le negocieze, inclusiv o promisiune a NATO că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina”, informează Protv.

”Am primit deja această ofertă (a NATO) şi o luăm în considerare”, a relatat TASS, citând Ministerul rus de Externe.

Statele Unite şi Ucraina spun că Rusia ar putea pregăti o invazie a fostului său vecin sovietic. Rusia neagă acest lucru şi spune că relaţia din ce în ce mai apropiată a Ucrainei cu NATO a determinat escaladarea conflictului. Rusia a comparat situaţia cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a ajuns în pragul războiului nuclear.

Totuși, săptămâna trecută, Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia vrea să evite conflictul, dar că are nevoie de un răspuns ”imediat” din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi la cererile sale de garanţii de securitate. Sperând că discuția din data de 12 ianuarie ar putea reprezenta un pas către această manevră, Moscova a spus că așteaptă întâlnirea.

De altă parte, Administraţia preşedintelui american Joe Biden a spus că unele dintre propunerile de securitate ale Rusiei sunt în mod evident inacceptabile, dar că Washingtonul va răspunde cu idei mai concrete cu privire la formatul oricăror discuţii.

Într-un interviu la emisiunea”Face The Nation” de la CBS, vicepreşedintele Kamala Harris a declarat că Washingtonul a purtat discuţii directe cu Moscova despre această problemă şi a reiterat angajamentul SUA faţă de integritatea teritorială a Ucrainei. „Am fost foarte clar că suntem pregătiţi să emitem sancţiuni aşa cum nu aţi văzut până acum”, a spus Harris, dar a refuzat să detalieze care ar fi acestea.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page