top of page

O nouă tulpină a coronavirusului descoperită în New York



După ce sfârșitul anului 2020, începutul lui 2021 a fost acaparat de știri legate de apariția a trei mutații ale noului coronavirus (tulpina britanică, tulpina sud-africană și cea braziliană), astăzi, oamenii de știință descoperă că mai multe variante de Covid-19 par să circule în diferite țări ale planetei. Dacă săptămâna trecută, Finlanda anunța confirmarea unei tulpini care nu seamănă cu niciuna din cele cunoscute deja, mai mulți cercetători americani au descoperit o nouă variantă de coronavirus care se răspândește cu o viteză uluitoare în New York. Denumită B.1.526, această mutație ar putea slăbi eficacitatea vaccinurilor deja produse împotriva noului coronavirus. Conform oamenilor de știință, aceasta ar fi apărut pentru prima dată în luna noiembrie și ar conține o mutație care ar putea ajuta virusul să evite sistemul imunitar.

Îngrijorător este faptul că până la jumătatea acestei luni, noua variantă a coronavirusului a reprezentat aproximativ una din patru secvențe virale care apar într-o bază de date a cercetătorilor. Studiul realizat de oamenii de știință de la Caltech a fost postat online la începutul acestei săptămâni, în timp ce, cel realizat de Columbia University nu a fost încă publicat. „Nu sunt vești deosebit de fericite. Faptul că știm despre ea este un lucru bun, pentru că putem face ceva în acest sens. Sunt mai îngrijorat de varianta din New York a coronavirusului decât de cea care se răspândește rapid în California”, a menționat Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller, care nu a fost implicat în noua cercetare.

De altă parte, cercetătorii Universității din Washington au constatat recent că 30% dintre pacienții care au fost infectați cu Covid-19 au declarat să pot resimți simptomele o perioadă de până la nouă luni. Conform consilierului medical șef al Casei Albe, Anthony Fauci, cele mai des resimțire simptome sunt oboseala, dificultăți de respirație, tulburări de somn și altele. „Simptomele Covidului de lungă durată, numite de cercetători Sechele post-acute (PASC) ale Covid-19 pot apărea cu mult după infectare, iar gravitatea poate varia de la ușoară la incapacitate. Magnitudinea problemei nu este cunoscută pe deplin. PASC a fost observată la persoane care nu au avut nevoie de spitalizare și la oameni care au avut simptome care nu au făcut parte din infecția inițială”, a mai spus Fauci, care este şi director al Institutului Naţional pentru Boli Infecţioase şi Alergii.

Potrivit datelor raportate luni de Universitatea americană Johns Hopkins, peste o jumătate de milion de persoane au murit din cauza COVID-19 în Statele Unite de la începutul pandemiei.

Disputele privind eficacitatea vaccinurilor împotriva noilor mutații ale coronavirusului, a determinat compania americană Moderna să testeze o versiune modificată a vaccinului său împotriva tulpinii sud-africane a coronavirusului. Practic, o versiune modificată a vaccinului său, dezvoltată în mod special împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, este pregătită să fie testată pe oameni în cadrul unor studii clinice.

„Moderna a a trimis dozele cu vaccinul său candidat, creat special împotriva variantei identificate prima dată în Africa de Sud, către National Institutes of Health (NIH), pentru un studiu clinic. „În lupta noastră împotriva Covid-19, trebuie să fim vigilenţi şi pro-activi în ceea ce priveşte subiectul noilor variante ale SARS-CoV-2 care apar. Moderna se angajează să facă oricâte modificări ale vaccinului nostru vor fi necesare, până când pandemia va fi sub control”, a declarat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, citat în acelaşi comunicat”, au precizat reprezentanţii companiei într-un comunicat. Până în prezent, oamenii de știință consideră varianta sud-africană ca fiind una dintre cele mai îngrijorătoare din totalul mutațiilor confirmate până în prezent. Acest fapt are la bază capacitatea mutației sud-africane de a contracara, parţial, mecanismele imunitare de apărare dezvoltate după infectarea cu tulpina originală sau după injectarea unui vaccin.

În luna ianuarie, Moderna a recunoscut faptul că s-a observat o reducere a eficacității vaccinului său împotriva acelei variante, deși nivelul de eficacitate a rămas ridicat, fapt pentru care s-a decis începerea dezvoltării unei noi formule a vaccinului. De altă parte, Moderna a anunțat că și-a crecsut previziunile referitoare la producția sa de doze pentru anul curent – de la 600 de milioane de doze la 700 de milioane. Pentru anul viitor, compania a făcut investiții pentru a putea să producă 1,4 miliarde de doze. Până în prezent, Moderna a livrat aproximativ 60 de milioane de doze, dintre care 55 de milioane de doze în Statele Unite.

Între timp, pe restul globului, lupta împotriva pandemiei se rezumă în prezent la decizia autorităților de a prelungi carantinele și restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, și la campaniile de vaccinare desfășurate într-un ritm accelerat. În acest sens, Suedia a anunțat că restaurantele și cafenelele se vor închide de la ora 20:30, începând cu 1 martie, iar numărul persoanelor care vor putea intra în magazine și mall-uri va fi restricționat. De altă parte, Ucraina a dat startul campaniei de vaccinare, în cadtul căreia medicii vor fi primii imunizați.

تعليقات


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page