top of page

Noua tulpină de Covid - un pericol și pentru copii



Informația că în Anglia s-a descoperit o nouă tulpină a coronavirusului care face ca acest inamic invizibil să fie cu 70% mai contagios, a creat o adevăată panică în lume. Liderii mondiali sunt cu atât mai preocupați cu cât și alte țări au raportat deja cazuri cu această mutație de Covid-19.

Pentru că încă nu se cunosc pea multe informații despre această tulpină, giganții farmaceutici de la Pfizer și Moderna au decis să testeze vaccinurile lor anti-Covid împotriva acesti noi rădăcini. Înregistrând un succes cu cele două seruri dezvoltate separat, cele două companii se tem că țările care au încheiat contract pentru achiziționarea vaccinurilor lor vor renunța la ele dacă acestea nu vor proteja și împotriva noii rădăcini. Potrivit unui comunicat transmis de Moderna, compania se așteaptă ca imunitatea dezvoltată de vaccinul său să protejeze și împotriva noii tulpini și efectuează în următoarele săptămâni mai multe teste pentru a confirma eficiența vaccinului său. De cealaltă parte, Pfizer a declarat că strânge date în legătură cu cât de bine probele de sânge la persoanele imunizare cu vaccinul său pot fi capabile să neutralizeze noua tulpină apărută în Anglia.

În decursul unui an, pandemia de coronavirus a infectat peste 77,15 milioane de oameni în întreaga lume și a ucis aproximativ 1,7 milioane de persoane. Vestea noii tulpini a coronavirusului crează cu atât mai multă spaimă cu cât zilele acestea, aceasta a fost identificată în tot mai multe țări din Europa. Mai mult, potrivit epidemiologilor britanici, noua mutație are o contagiere mult mai mare și la copii.

Până în prezent, România nu a raportat niciun caz de infectare cu noua tulpină. Se poate întâmpla însă în orice moment pentru că mulţi români se întorc acasă de sărbători. Două mii au ajuns doar ieri în Bucureşti direct din Marea Britanie. „Sigur că vor fi cazuri de import în momentul în care vor fi nişte schimbări şi vom constata că într-o anumită zonă sau în zone din România va fi o creştere importantă a numărului de infectări fără o explicaţie plauzibilă, să nu fie vorba de sărbători sau ceva care ar putea să determine această creştere”, a mărturisit Adrian Marinescu, medic. De altă parte, Emilian Popovici, Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, explică: „Tinde să supraviețuiască generând aceste mutaţii, cam asta e lupta lui, supravieţuirea prin mutaţii. Chiar şi cu această mutaţie imunitatea post vaccinală şi eficientă nu sunt influenţate pentru că răspunsul imun pe care îl generează vaccinul duce la atacarea virusului pe mai multe segmente, deci e clar că eficienţa vaccinului nu este influenţate în acest momen. Dacă cumva există vreo particularitate rămâne să fie precizată ca să putem să o înţelegem mai bine de ce se face această afirmaţie pentru că repet în toate infecţiile cu transmitere pe calea aerului cea mai eficientă şi cea mai greu de blocat, copiii reprezintă cel mai eficient vector transmiţător”.

Astfel, planul de a începe vaccinarea în Uniunea Europeană între 27 și 29 decembrie nu este afectată de această nouă descoperire. „Putem începe deja să modificăm vaccinul, astfel încât să ţintească anume noua variantă a virusului. Am putea furniza serul modificat în maximum 6 săptămâni”, asigură Ugur Sahin, CEO BioNTech.

Dacă până acum, cu noul coronavirus copiii erau cei mai puțin pasibili de o infectare, cu această mutație, cei mici sunt la fel de predispuși la infectare ca adulții. „Am constatat, pentru o perioadă de 5 - 6 săptămâni, că proporţia de infectare cu noua tulpină la copiii sub 15 ani este ridicată, o creştere semnificativă, statistic”, a precizat Neil Ferguson , epidemiolog, Imperial College.

Între timp, Statele Unite ale Americii – cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus este aproape de un record absolut. Din cauza deceselor provocate de Covid-19 dar și din alte motive, SUA vor înregistra în 2020 cele mai multe decese înregistrate în istoria sa, și anume peste 3 milioane. „Datele finale privind mortalitatea nu vor fi disponibile decât peste câteva luni, însă numerele preliminare sugerează că SUA vor înregistra peste 3,2 milioane de decese în acest an, cu cel puțin 400.000 mai multe decât în 2019. Numărul de decese înregistrat în SUA crește în majoritatea anilor, deci cea de anul acesta era la rândul ei de așteptat. Însă numerele înregistrate în 2020 reprezintă o creștere de aproximativ 15% a deceselor și procentul ar putea fi și mai mare odată ce vor fi numărate toate persoanele care și-au pierdut viața în luna decembrie din cauza pandemiei”, informează Protv.

Conform specialiștilor, această creștere procentuală înregistrată într-un singur an este un record din 1918 când zeci de mii de soldați americani au murit în Primul Război Mondial și alți sute de mii din cauza gripei spaniole. În acel an numărul deceselor a crescut cu 46% comparativ cu 1917. Până în prezent, de la începutul pandemiei de coronavirus, peste 318.000 de americani și-au pierdut viața.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page