Noua tulpină de Covid descoperită recent în Anglia pare să fie prezentă în Germania din noiembrie
De la anunțarea publică a premierului britanic, Boris Johnson, că Anglia se confruntă cu o creștere accelerată de cazuri de contaminare cu noul coronavirus din cauza apariției unei noi tulpini a virusului, întreaga planetă a reacționat imediat. În timp ce peste cinzeci de țări au suspendat călătoriile din și spre Marea Britanie, altele, au ieșit public și au confirmat prezența acestei mutații pe teritoriile sale. Mai nou, noua variantă a noului coronavirus descoperită recent în Anglia pare să fie prezentă în Germania din noiembrie, unde a fost descoperită ulterior în eșantioane prelevate de la un pacient în vârstă care a murit din cauza ei.
Potrivit Ministerului Sănătății din statul Saxonua Inferioară, prezența tulpinii noi a fost descoperită de către cercetători de la Facultatea de Medicină de la Hanovra (MHH) și a fost confirmată de Spitalul Charité de la Berlin. Mutația a fost descoperită în landul Baden-Württemberg la o persoană care a sosit cu un avion la 20 decembrie la Frankfurt de la Londra. Cu toate că nu există dovezi clare că noua tulpină ar provoca forme mai severe ale bolii, experții englezi sunt de părere că aceasta este cu 70% mai contagioasă.
Potrivit Şefului Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, este posibil ca noua tulpină a virusului identificată în Regat să fie prezentă pe teritoriul României. „România are cu siguranţă această capacitate. Există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la Institutul Matei Balş. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral, tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus. Datele au fost deja publicate. Cu siguranţă, colegii şi experţii din Institutul Matei Balş şi din Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
În restul Europei, Italia, Danemarca, Spania, Elveția, Suedia, Olanda, Franța și Finlanda completează lista țărilor europene în care a fost confirmată noua tulpină a Covid-19.
De teama răspândirii accelerate a acestei tulpini care cauzează transmiterea virusului și mai rapid decât în primele valuri ale pandemiei, autoritățile din Franța iau în calcul o a treia carantină la nivel național, în timp ce în Austria, mai multe stațiuni de schi și-au înăsprit măsurile de siguranță după un val de vizitatori. Practic, cei care ajung pe pârtie trebuie să poarte măști cu un grad ridicat de protecție cât timp stau la coadă sau se află în telegondole. Cu toate că distracția durează numai o zi deoarece hotelurile sunt închise iar restaurantele pot doar să livreze mâncare la pachet, weekendul trecut, amatorii de schi au venit în număr mare pe pârtii. Pentru a se asigura că o astfel de distracție nu se transformă într-un coșmar, autoritățile austriece au întărit măsurile de siguranță, extinzând spațiul pentru stat la coadă și suplimentarea personalului care asigură ordinea. Până în prezent, majoritatea turiștilor de pe pârtiile de schi sunt localnici, întrucât cei veniți de peste granițe au obligația să se izoleze 10 zile.
În Marea Britanie, situația este aproape copleșitoare. Spitalele din Scoția, Țara Galilor și Anglia par la limită. Germania se află în prezent în carantină națională, estimând totuși o mică abatere de Anul Nou. În Franța, autoritățile au raportat în medie 12.000 de noi cazuri zilnice de Covid-19, departe de obiectivul de 5.000 stabilit de guvern. Dacă acesta nu va fi atins în curând, ministrul Sănătății ia în calcul o a treia carantină.
Între timp, Uniunea Europeană a dat startul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus. În ciuda entuziasmului prezentat de liderii europeni, mulți cetățeni refuză să se vaccineze, tratând serul celor de la Pfizer-BioNTech cu multă suspiciune. În acest sens, autorităţile spaniole au decis să ţină un registru cu persoanele ce refuză să se vaccineze împotriva Covid-19, fişier la care vor avea acces şi alte state europene, dar nu va fi făcut public. „În Spania vaccinarea nu va fi obligatorie. În privinţa persoanelor care nu vor să se vaccineze, ceea ce vom face, va fi un registru care, în plus, va fi accesibil altor ţări europene. Acest registru va conține datele persoanelor cărora li s-a propus (vaccinarea), dar care pur şi simplu au refuzat. Documentul nu va fi făcut public şi va fi elaborat cu cel mai mare respect pentru protecţia datelor”, a mărturisit ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa.
Declaraţia sa survine la o săptămână după publicarea unui studiu al Centrului de investigaţii sociologice, un institut de sondare al guvernului de la Madrid, care a relevat o scădere spectaculoasă a procentului spaniolilor reticenţi faţă de vaccinare, de la 47% în noiembrie la 28% în decembrie, în timp ce procentul celor care sunt de acord să se vaccineze a crescut de la 36,8% la 40,5%.
Comments