top of page

Noua mutație a coronavirusului crează panică în Europa



Cu puțin timp înainte ca Uniunea Europeană să aprobe vaccinul produs de gigantul farmaceutic Pfizer în colaborare cu BioNTech, Marea Britanie a ieșit public și a mărturisit că pe teritoriul Angliei s-a confirmat o explozie de cazuri cu o nouă tulpină de coronavirus. La auzirea acestei vești, întreaga Europă, dar și mai multe țări din restul lumii, au decis să ia măsuri immediate de restricție a călătoriilor dinspre și către Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Din nefericire, noua mutație a Covid-19 a reușit să treacă granițele britanice și să se răspândească și în alte țări din Europa, inclusiv în Australia și Africa de Sud. Dacă în Anglia, această tulpină a fost sezizată pentru prima dată la testele de coronavirus făcute în septembrie, potrivit autorităților sanitare din Londra, 50% din cazurile de contaminare raportate în luna noiembrie au fost caracterizate de această mutație. În decembrie, explozia de cazuri de la o zi la alta, l-a determinat pe premierul britanic, Boris Johnson să strice planurile de Crăciun a milioane de cetățeni când a fost nevoit să închidă de urgență Londra, sudul și sud-estul capitalei Angliei.

Între timp, Danemarca a transmis că s-au identificat 33 de infectări cu noua tulpină de coronavirus pe teritoriul său. Potrivit Institutului de stat pentru vaccinuri (SSI), autoritatea daneză pentru boli infecțioase a afirmat într-un raport publicat ieri, că aceste cazuri au fost descoperite în urma unor teste pentru depistarea Covid-19 efectuate între 14 noiembrie și 14 decembrie. „Danemarca, un lider internaţional în secvenţierea genomului, a analizat până acum material de la 7.805 de teste pozitive în acea perioadă, ceea ce înseamnă că tulpina a fost găsită în circa 0,4% din infectări. Întrucât doar 13,5% din testele pozitive din acea perioadă au fost analizate până acum, procentul cazurilor infectate cu noua tulpină de Covid-19 s-ar putea schimba. Ultimele rezultate ale secvenţierii genetice indică faptul că au existat infectări comunitare în Danemarca cu noua tulpină a virusului din Anglia, deşi la un nivel foarte scăzut”, a precizat SSI.

După aflarea veștii că Anglia este epicentrul noii tulpini de coronavirus, Danemarca s-a numărat printre țările care a suspendat zborurile din Marea Britanie. Conform SSI, informațiile preliminare nu au sugerat încă dacă cele 33 de persoane care au contactat aceastăă tulpină a virusului au avut o legătură cu Anglia sau au călătorit în alte țări.

După Danemarca și Italia se numără printre țările europene care se confruntă cu cazuri noi caracterizate de această tulpină. Potrivit unor surse citate de mass media italiene, noua tulpină a coronavirusului a fost detectată la o a doua persoană din Loretă, Ancona, fără ca aceasta să aibă contact cu persoane din Marea Britanie. În prezent, această persoană se află în izolare împreună cu familia sa. „Între timp am aprofundat investigațiile și acum știm că este varianta engleză”, a completat directorul laboratorului din Ancona, Stefano Menzo. În Italia a fost deja detectată pe 20 decembrie o persoană infectată cu același tip de coronavirus detectat în Regatul Unit. Și această primă victimă este plasată în izolare.

La fel ca și în cazul Danemarcei, Guvernul italian a suspendat duminică zborurile dinspre Marea Britanie, după ce Londra a confirmat apariţia unei noi variante a virusului, şi a interzis intrarea pe teritoriul său a persoanelor care au fost în această ţară în ultimele paisprezece zile. Potrivit experților, nu se știe cu precizie dacă această tulpină este mai periculoasă sau nu, însă un lucru este cert: mutația este de 70% mai contagioasă, ceea ce înseamnă, un risc mai mare ca boala să fie contactată de mai multe persoane printre care și persoane vulnerabile.

O veste și mai îngrijorătoare a fost anunțată ieri de ministrul britanic al Sănătății. Conform spuselor lui Matt Hancock, Regatul Unit a detectat o altă mutație a coronavirusului la contacți ai unor persoane infectate care au călătorit dinspre Africa de Sud. „Datorită unei impresionante capabilități genomice a celor din Africa de Sud, am detectat două cazuri ale unei noi variante a coronavirusului aici, în Marea Britanie. Ambele au fost în contact cu cazuri care au venit din Africa de Sud în ultimele săptămâni”, a declarat Hancock în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că, după câte se pare, noua variantă a suferit mutații ulterioare și este mult mai infecțioasă decât prima depistată pe teritoriul Angliei.

Potrivit autorităților britanice, persoanele care au fost ăn contact apropiat cu noua tulpină se află în carantină, iar cei care au fost în Africa de Sud în ultimele 14 zile trebuie de asemenea, să intre în carantină. În prezent, Regatul Unit a impus restricții asupra călătoriilor dinspre Africa de Sud.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page