Mutația britanică de Covid este confirmată în jumătate dintre noile cazuri din Franța
În timp ce planeta a depășit pragul psihologic de 2,5 milioane de decese cauzate de noul coronavirus, Europa se clasează pe locul întâi în ceea ce privesc cele mai afectate regiuni de pandemie. În ciuda dezvoltării mai multor vaccinuri împotriva acestei boli și lansarea campaniei de imunizare în multe țări, detectarea unor mutații, înregunează lupta împotriva acestui inamic invizibil. În acest sens, Franța a confirmat faptul că varianta britanică, considerată cu 70% mai contagioasă, se regăsește în prezent la aproximativ jumătate dintre noile cazuri de Covid-19 detectate. Totuși, chiar dacă această variantă reprezenta cu o săptămână în urmă mai puțin de 40% din noile cazuri în Franța, iar răspândirea ei provoacă îngrijorări cu privire la o nouă explozie epidemică, prim-ministrul francez, Jean Castex a anunțat că nu are de gând să impună un nou lockdown național. „Un nou lockdown la nivel național nu este pe agendă însă cer francezilor să respecte măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului în timp ce se desfășoară campania de vaccinare ce are nevoie de timp înainte de a-și face efectul”, a mărturisit Castex.
În schimb, dacă accelerarea răspândirii coronavirusului va persista, autoritățile franceze iau în calcul să impune lockdown-uri locale. Astfel, începând din martie, există posibilitatea plasării unor lockdownd-uri în weekend la Paris și în alte 19 regiuni, unde se consideră că situația epidemiologică este în mod special preocupantă.
De altă parte, solidară cu situația Cehiei care se confruntă cu o creștere a ratei de contaminare cu noul tip de coronavirus și care înregistrează în prezent cea mai mare rată de infectare din UE, Franța a decis să livreze acestei țări, 100.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech din propria cotă de seruri. Așteptate să ajungă în martie, premierul ceh, Andrej Babis, a salutat decizia Franței ca fiind un gest de solidaritate, care este de asemenea considerat un împrumut ce va trebui rambursat din cota de vaccinuri a Cehiei la o dată ulterioară. În prezent, vaccinurile comandate la nivelul Uniunii Europene, sunt în distribuite țărilor membre în funcție de numărul de locuitori.
Înainte de ajutorul francezilor, Cehia a mai primit 5.000 de doze de vaccin Moderna donate de Israel. Potrivit premierului ceh, spitalele se confruntă cu un dezastru total, fiind luată în calcul, înăsprirea lockdownului prezent deja în Cehia. În ultimele 24 de ore, Ministerul Sănătății ceh a raportat 13.657 de noi cazuri, în timp ce bilanțul total a ajuns la aproape 1,2 milioane de contaminări și 20.000 de decese.
În Marea Britanie, situația pare să stea puțin mai bine. Campania de vaccinare desfășurată la foc continuu începe să dea rezultate, fapt care îl încurajează pe premierul britanic, Boris Johnson, să spere la relaxarea măsurilor de restricție. În cursul zilei de ieri, autoritățile sanitare britanice au decis să scadă nivelul alertei cu privire la pandemia de coronavirus, după ce riscul unei copleșiri a spitalelor a scăzut. În acest sens, alerta scade de la nivelul maxim cinci, la nivelul patru. Aceste vești bune, l-au determinat pe Boris Johnson să prezinte planul ieșirii Angliei din cel de-al doilea lockdown național, însă în etape. În prima etapă, elevii se întorc la școală pe data de 8 martie, însă magazinele neesențiale, frizeriile și sălile de fitness se vor redeschide abia pe 12 aprilie.
Între timp, obiectivul autorităților britanice promite că toți adulții din Marea Britanie vor fi vaccinați cu prima doză a unui ser anti-coronavirus până la sfârșitul lunii iulie. Până în prezent, peste 17.6 milioane de britanici, adică peste un sfert din totalul populației, au primit o doză dintr-un vaccin împotriva coronavirusului. „Ținta este să oferim vaccinuri celor din primele 9 categorii, adică cei mai vulnerabili, cei trecuți de 50 de ani, precum și angajații din sănătate și asistență socială, până pe 15 aprilie. Apoi, toți adulții ar urma să primească vaccin până la sfârșitul lunii iulie. Încă sunt aproape 20.000 de oameni în sptal. Trebuie să avem o abordare prudentă, dar ireversibilă, acesta este obiectivul”, a precizat Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății.
În Israel, mai multe sectoare ale economiei s-au redeschis, fiind unul dintre cei mai importanți pași în ceea ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu numește „începutul unei întoarceri la rutină”. Mulțumit de faptul că aproape 50% din populație a fost vaccinată, Netanyahu a decis să deschisă magazinele, sălile de sport și de spectacol. În ceea ce privesc ultimele două locuri, premierul israelian impune accesul pe baza unui așa numit pașaport digital de vaccinare, afișat într-o aplicație a Ministerului Sănătății. „Orice are acest pașaport verde se poate bucura din nou de sălile de sport, cinema, restaurante, zboruri. Dar vom proceda cu multa precauție”, a transmis acesta.
Mai mult, pentru a încuraja vaccinarea și în rândul celor foarte tineri, un bar din Tel Aviv a lansat oferta: băutură non-alcoolică gratis celor care se vaccinează chiar la tejghea, în timp ce o echipă mobilă are injecțiile pregătite.
Comentarios