top of page

Ministru rus de Externe: „Volodimir Zelenski, se preface că negociază. Este un actor bun”



Sunt peste 60 de zile de război în Europa și Rusia acuză Occidentul că încearcă să divizeze poporul rus și să creeze o impresie greșită despre eforturile sau succesul armatei sale în Ucraina. În acest sens, în timp ce mai mulți lideri internaționali cred că amenințarea folosirii armelor nucleare de către Rusia ar fi doar o strategie de a pune presiune pe statele lumii să nu intervină în război, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a recunoscut că există posibilitatea escaladării conflictului până la arme nucleare.

Totuși, potrivit oficialului rus, Moscova dorește să evite riscurile artificial ridicate ale unui astfel de conflict.

„Aceasta este poziția noastră cheie pe care ne bazăm totul. Riscurile sunt acum considerabile. Nu aș vrea să ridicăm aceste riscuri în mod artificial. Mulți și-ar dori acest lucru. Pericolul este serios, real, Și nu trebuie să îl subestimăm. Moscova s-a angajat să evite un război nuclear. De altă parte, Volodimir Zelenski, se preface că negociază, fiind un actor bun. Dacă urmăriți cu atenție și citiți cu atenție ceea ce spune, veți găsi o mie de contradicții”, a declarat Lavrov, pentru canalul rusesc First Channel.

La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter că ultimele comentarii ale lui Lavrov sunt un indiciu că Rusia și-a pierdut “ultima speranță de a speria lumea să nu mai sprijine Ucraina”.

„Astfel, se vorbește despre un pericol real de al treilea război mondial. Acest lucru înseamnă doar că Moscova simte înfrângerea în Ucraina”, a scris el pe Twitter.

Amenințarea folsoirii armelor nucleare a venit la câteva zile după ce a început invazia Rusiei, pe data de 24 februarie când președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca forțele sale nucleare să fie în stare de alertă, avertizând cu consecințe grave, orice țară care va interveni în război.

Atunci, SUA și aliații săi din NATO au declarat că nu doresc o intervenție militară directă în Ucraina, pentru a evita riscurile unui al treilea război mondial.

Dacă unul dintre motivele pentru care liderul de la Kremlin a decis să pornească războiul a fost intenția Ucrainei de a adera la NATO, arătând că nu se teme de Rusia și nici nu îi permite lui Vladimir Putin să le dicteze alegerile, Finlanda și Suedia și-au exprimat împreună dorința de a adera la Alianța Nord-Atlantică, în luna mai.

Potrivit ziarului tabloid Iltalehti din Finlanda, liderii celor două țări scandinave plănuiesc să se întâlnească în săptămâna care începe pe 16 mai şi după aceea să anunţă public planurile de a-şi depune candidatura de aderare la alianţa nord-atlantică.

De altă parte, Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a refuzat să comenteze, dar şi-a reiterat viziunea conform căreia ar prefera ca Finlanda şi Suedia să facă alegeri similare. În schimb, Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a declarat în urmă cu două săptămâni, în timpul unei vizite făcute premierului suedez, Magdalena Andersson, că se aşteaptă ca Finlanda să ia în câteva săptămâni decizia dacă va solicita aderarea la NATO.

Separat, Cotidianul suedez Aftonbladet a informat citând surse apropiate birourilor guvernamentale suedeze, că Statele Unite şi Marea Britanie au promis Suediei o prezenţă militară sporită, exerciţii militare mai aprofundate şi sprijin politic puternic din partea ţărilor NATO în timpul unui posibil proces de depunere a candidaturii la NATO. La rândul său, și Ministerul suedez de externe a refuzat să comenteze informaţiile difuzate de Expressen şi Aftonbladet.

Între timp, războiul continuă să facă pagube materiale și victime omenești în ambele tabere. Pentru că nu pot interveni fizic în acest război, mai multe țări au ales să sprijine Ucraina timițând echipament militar și arme.

În acest sens, Premierul polonez Mateusz Morawiecki a recunoscut luni că ţara sa a trimis tancuri în Ucraina, fără a preciza însă câte. „Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor”, a spus şeful guvernului polonez pe contul de Twitter al guvernului.

Cu câteva zile în urmă, Morawiecki a anunțat un transfer de echipamente militare în valoare de aproximativ şapte miliarde de zloţi (1,5 miliarde de euro) în urma unei întâlniri la Cracovia cu omologul ucrainean Denis Şmigal.

Cu toate că Guvernul nu a vrut să ofere nicio informație exactă, potrivit presei poloneze, patruzeci de tancuri T-72 ar urma să facă parte din echipamentele furnizate Kievului.

Etichete:

Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page