top of page

Masacrul din orașul ucrainean Bocea ar putea schimba traiectoria negocierilor de pace



Negocierile de pace între Ucraina și Rusia par să întâmpine dificultăți după ce președintele ucrainea, Volodimir Zelenski a dat publicității faptul că armata rusă a comis crime de război în orașul Bucea, din nord-vestul țării. Aici, ucrainenii au găsit 340 de cadavre ale civililor uciși cu brutalitate de ruși, în timp ce imaginile cu dezastrul lăsat în urmă, șochează întreaga planetă. Cadavrele, împrăștiate pe străzi, uneori cu mâinile legate la spate sau aruncate în gropi comune, amintesc de ororile Primului și celui De-al Doilea Război Mondial.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, s-a declarat ”îngrozit” luni de imaginile cu trupurile neînsufleţite din oraşul ucrainean Bucea, descoperite după retragerea trupelor ruse. „Informaţiile care parvin din această zonă şi din altele generează întrebări grave şi îngrijorătoare cu privire la posibile crime de război, atingeri grave la adresa dreptului internaţional umanitar şi încălcări grave ale drepturilor omului. Este vital să fie întreprinsă o anchetă independentă şi eficientă asupra a ceea ce s-a întâmplat la Bucea, pentru a se face justiţie şi a se plăti despăgubiri către victime şi familiile lor”, a subliniat Michelle Bachelet într-un comunicat, îndemnând de asemenea la păstrarea tuturor dovezilor, la identificarea trupurilor neînsufleţite pentru a putea anunţa familiile, dar și să se facă totul pentru a determina cauzele deceselor.

„Invadarea Ucrainei trebuie să fie cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”, a declarat luni președintele Parlamentului European, Roberta Metsola cerând adoptarea imediată a unui nou pachet de sancțiuni puternice. Adresându-se Parlamentului European de la Strasbourg, Metsola a spus că „lovitura asupra economiei Rusiei trebuie să fie proporțională cu atrocitățile fără precedent pe care le vedem. Orice noi sancțiuni trebuie să vizeze pe cei care finanțează și îl sprijină pe Putin și să închidă orice lacune existente. Aceste acte coordonate de inumanitate nu pot rămâne fără răspuns și vom cere socoteală tuturor celor responsabili. Atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina sunt îngrozitoare. Imaginile cu gropi comune și cu civili uciși sunt crime de război, care sunt comise de criminali de război”.

După ce săptămâna trecută a vizitat Ucraina și a rostit un discurs în Parlamentul de la Kiev, Metsola a transmis parlamentarilor europeni că „a fost mândră să ducă mesajul la Kiev și să arate că parlamentul nostru îi este alături în aceste vremuri negre”. „Ucraina luptă pentru valorile noastre, în cele mai imposibile condiții și trebuie să le susținem”, a spus ea.

Noi imagini din satelit și difuzate de Maxar Technologies sunt înregistrate pe 31 martie și arată o privire de ansamblu asupra orașului Bucea, cu biserica Sf. Andrei în centru și locul unei probabile gropi comune chiar deasupra acesteia. Jurnaliştii Associated Press au văzut 21 de cadavre în Bucea, la nord-vest de capitala Kiev. „Un grup de nouă oameni, toți îmbrăcați în civil, erau împrăștiați în jurul unui loc pe care locuitorii spun că trupele ruse l-au folosit ca bază. Potrivit AP, aceștia păreau să fi fost împușcați de la mică distanță. Cel puțin doi aveau mâinile legate la spate”, informează Protv.

Astăzi, serviciile de informaţii militare ucrainene au difuzat, pe pagina lor web, datele personale ale circa 1.600 de soldaţi ruşi care au acţionat în localitatea Bucea din apropiere de Kiev, cu nume, prenume, data naşterii şi gradul militar.

Lista corespunde soldaţilor din a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse, acuzată de Kiev că este implicată în uciderea a peste 340 de civili în acest oraș. Vestea ororilor comise în Bucea a determinat Ucraina să deschidă o investigație împreună cu statele occidentale, acuzând Rusia de posibile crime de război.

De altă parte, Moscova neagă crimele și spune că totul este o înscenare și o provocare din partea Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile și spune că fotografiile și videoclipurile cu cadavre „au fost gestionate de regimul de la Kiev pentru mass-media occidentală și nici un civil din Bucea nu s-a confruntat cu vreo acțiune militară violentă”.

Potrivit Rusiei, trupele sale au părăsit complet orașul pe 30 martie. Mai mult, în ziua următoare primarul acestuia a confirmat că în oraş nu mai erau soldaţi ruşi, însă acesta nu a menționat nimic despre civili ucişi, iar “dovezile crimelor” au apărut abia în a patra zi după retragerea trupelor ruse, când angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş. „Specialiştii Ministerului rus al Apărării au găsit dovezi ale falsificării imaginilor şi alte falsuri în secvenţele video publicate. Comitetul rus de investigaţie a anunţat luni deschiderea unei anchete asupra răspândirii de informaţii false cu privire la crimele de la Bucea”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.






Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page