Marea Britanie ridică toate restricțiile impuse împotriva pandemiei de Covid-19
Bazându-se pe faptul că în urma campaniei de vaccinare, o majoritate covârșitoare are imunitate împotriva noului coronavirus, premierul britanic, Boris Johnson a decis să ridice majoritatea restricțiilor care sunt în vigoare pe teritoriul Angliei. Astfel, începând cu data de 27 ianuarie, liderul de la Londra va pune capăt majorității măsurilor introduse pentru a limita răspândirea variantei Omicron a coronavirusului. Aceasta implică renunțarea la obligativității purtării măștii de protecție, încetarea recomandării telemuncii, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite întruniri mari nu va mai fi necesar un certificat sanitar.
Mai mult, oficialul a transmis că din luna martie se va renunța și la măsura care prevede izolarea persoanelor testate pozitiv.
„În condițiile în care Covid devine endemic, trebuie să înlocuim obligațiile legale prin sfaturi și recomandări. De joi, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu. De acum, guvernul nu le mai cere oamenilor să lucreze de acasă și nu mai impune purtarea măştilor sanitare în nicio situaţie. Am decis să nu mai prelungim regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura urma să expire în data de 24 martie. Nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a declarat Boris Johnson.
Datele oficiale arată că de la începutul pandemiei și până în prezent, mai mult de 152.000 de persoane infectate cu Covid-19 au murit. Totuși, cele mai recente date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a numărului de cazuri noi săptămânale și o stabilizare a numărului de pacienți spitalizați. De asemenea, și numărul celor aflați la terapie intensivă a început să scadă.
Decizia premierului britanic este susținută de convingerea Ministrului Sănătății, Sajid Javid care s-a declarat marți „prudent de optimist” în legătură cu faptul că restricţiile asociate Covid-19 - printre care telemunca şi paşaportul sanitar în anumite spaţii - vor putea fi puternic reduse în Anglia începând de săptămâna viitoare.
Cu toate că britanicii au primit cu multă bucurie această nouă decizie luată de șeful Guvernului britanic, o parte a majorității conservatoare consideră că această relaxare este doar un pretext pentru ca Boris Johnson să se disculpe după ce a fost ținta unor scandaluri cu referire la petrecerile de la reședința sa din Downing Street în timpul perioadelor de lockdown.
Dacă Boris Johnson a decis redarea libertății locuitorilor din Anglia, nu la fel se aplică și în cazul Scoției, Irlandei de Nord și a Țării Galilor, acolo unde, fiecare națiune constitutivă își decide politica în materie de sănătate.
Totuși, în ceea ce privește Scoția, guvernul scoțian a anunțat în cursul zilei de ieri, ridicarea majorității restricțiilor începând de lunea viitoare. Astfel, se vor redeschide discotecile, iar sălile de spectacole vor beneficia de un număr mai mare de oaspeți. În timp ce telemunca rămâne o recomandare, se anulează regula care spune că doar trei familii diferite se pot întâlni în spații închise.
„Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 provocate de varianta Omicron a culminat în prima săptămână a lunii ianuarie, iar noi ne aflăm acum pe panda descedentă a acestui val de îmbolnăviri. Cu toate că anulăm restricțiile aflate în vigoare, îndemn în continuare la prudență. Deoarece, în pofida ameliorării situaţiei, nivelul cazurilor de Covid-19 în rândul populaţiei este încă ridicat. Deci, pentru a minimaliza riscul de a contracta virusul, ar fi înţelept să rămânem cu toţii prudenţi în interacţiunile noastre sociale în acest stadiu”, a declarat prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, în Parlamentul scoţian.
În Țara Galilor, unde valul Omicron a trecut de vârful de cazuri, Guvernul a decis o ridicare treptată a măsurilor.
Decizia Marii Britanii de a bate în retragere în lupta cu Omicron, îi îngrijorează pe specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care avertizează că pandemia de coronavirus nu este nici pe departe aproape de sfârșit.
„Omicron continuă să se răspândească în lume. Săptămâna trecută au fost raportate peste 18 milioane de cazuri. Numărul deceselor rămâne stabil pentru moment, dar suntem îngrijorați de impactul pe care Omicron îl are asupra lucrătorilor din domeniul sănătății deja epuizați și asupra sistemelor de sănătate suprasolicitate. Nu este momentul să renunțăm și să fluturăm steagul alb”, a transmisTedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS subliniind că cel puţin șapte ţări europene au înregistrat recorduri în privinţa noilor infectări zilnice. Printre acestea, Franţa, a anunţat aproape o jumătate de milion de teste pozitive în 24 de ore.
În ciuda avertismentului lansat de OMS, și Israelul a anunțat public că este pregătită să relaxeze din măsurile de restricție impuse în lupta cu Covid-19. Mai precis, autoritățile sunt dispuse să renunțe la certificatul verde chiar dacă a anunţat un număr record de infectări, peste 65.200 de teste pozitive în 24 de ore.
„Nu există nicio logică medicală și epidemiologică pentru impunerea certificatului verde, mulți experți sunt de acord. Există însă o afectare directă a economiei, a activităților zilnice și, în plus, o amplificare semnificativă a panicii în rândul populației”, a declarat ministrul de Finanțe Avigdor Liberman.
Comments