Macron și-a propus să-l convingă pe Vladimir Putin să detensioneze situația în jurul Ucrainei
După ce negocierile dintre Statele Unite ale Americii și Rusia au eșuat în încercarea de a stabili pacea în contextul tensiunilor create între ruși și ucrainieni, preșdintele francez, Emmanuel Macron a decis să intervină pentru o mediere între cele două tabere.
Pe motiv că și-a împânzit granița cu Ucraina de soldați și armament militar, Rusia este acuzată de către SUA că ar plănui să atace această țară vecină în ideea de a o invada și a pune stăpânire pe teritoriul său. La polul opus, Kremlinul dezminte aceste informații, tramsmițând că acea concentrare militară reprezintă o sursă de siguranță pentru oamenii săi, în condițiile în care NATO se extinde din ce în ce mai mult la vest, limitând astfel orice reacție din partea Rusiei. După mai multe runde de negocieri, Rusia și SUA și-au trimis răspunsul oficial prin scrisori, însă niciuna din tabere nu a dorit să facă concesii. Mai mult, Rusia a obținut sprijinul Chinei, iar Pentagonul a decis să suplimenteze numărul soldaților NATO în Europa (primii parașutiști fiind deja trimiși în Germania).
În timp ce tensiunea acestui conflict atinge cote maxime pe fondul acuzațiilor de o parte și de alta, președintele francez a hotărât să-și dea o șansă încercând să remedieze situația. În acest sens, Emmanuel Macron a mers la Moscova ca să îl întâlnească pe omologul său rus, Vladimir Putin.
„Ne ducem în bârlogul lui Putin. Este ca și cum am da cu zarul dacă scăpăm teferi ori ba”. Cu aceste cuvinte au rezumat surse de la Palatul Elysee întâlnirea de la Kremlin dintre președintele Emmanuel Macron și omologul lui rus. Publicația consideră că misiunea diplomatică la care s-a angajat Macron este una extrem de riscantă ce ar putea să îi pericliteze viitorul la alegerile prezidențiale din aprilie. Mai precis, dacă șeful de la Paris se va întoarce cu mâinile goale, imaginea acestuia ar putea să fie una afectată.
Înaintea plecării, președintele Macron a dezvăluit premisele discuției cu Putin din punctul său de vedere. Astfel, pentru liderul francez, „e limpede că obiectivul geopolitic actual al Rusiei nu este Ucraina, ci să clarifice regulile jocului coabitării cu NATO și Uniunea Europeană”. Pe de altă parte, în timp ce subliniază că„securitatea și suveranitatea Ucrainei nu pot face obiectul niciunui compromis”, Emmanuel Macron consideră că „Rusia are dreptate să-și pună problema propriei securități”.
„Discuția poate stabili direcția pe care trebuie să ne îndreptăm, adică o detensionare. Vreau să încep să construiesc un răspuns util colectiv pentru Rusia și pentru restul Europei. Acest răspuns util este menit să evite războiul între Rusia și Ucraina și să construiască elemente de încredere, de stabilitate, de vizibilitate pentru toată lumea. În prezent, situația din Europa este una critică și necesită responsabilitate extremă. Dialogul este necesar pentru că este singurul ce permite să fie construită o adevărată securitate și stabilitate pentru continentul european”, a declarat Macron.
De cealaltă parte, Vladimir Putin a apreciat că Rusia şi Franţa au preocupări comune în ceea ce priveşte în Europa, salutând eforturile Parisului şi ale preşedintelui Macron personal în vederea soluţionării problemei securităţii în Europa, în special cele menite să găsească o reglementare la criza ucraineană.
Preşedintele francez este primul lider occidental de prim plan care are o întrevedere cu liderul rus după escaladarea tensiunilor în decembrie. Marţi, Macron se va deplasa în Ucraina, pentru o discuţie cu preşedintele Volodimir Zelenski.
Potrivit jurnalistului CNN, Nic Robertson, „Macron a declarat că și-a propus să-l convingă pe președintele Putin să detensioneze situația în jurul Ucrainei. Dar cele mai recente imagini din satelit, precum și estimările serviciilor de informații arată ca președintele Putin actionează exact pe dos. De asemenea, Macron și-a propus să convingă guvernul Ucrainei să negocieze, să discute față în față cu separatiștii pro-ruși din Donbas. Și mai vrea ceva Macron, chiar mai complicat. Vrea să creeze o nouă ordine de securitate în Europa, în care UE să aibă un cuvânt mai greu de spus în politica externă și de apărare, separat de NATO. Așadar, obiectivul său diplomatic este uriaș. Dar evident că președintele Macron nu are autoritatea să schimbe poziția NATO, care a răspuns un ‘Nu’ categoric la pretențiile Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către Est”.
Între timp, în Rusia, Generalul rus în rezervă Leonid Ivaşov, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale Rusiei ori să-şi dea demisia. Fost responsabil cu cooperarea externă in Ministerul Apărării (1996-2001), în prezent şeful unei asociaţii a ofiţerilor din întreaga Rusie, acesta îi cere preşedintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale Rusiei ori să-şi dea demisia şi „să renunţe la politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina.
„Încercările de a face pe cineva prin ultimatumuri şi ameninţări cu recurgerea la forţă să iubească Federaţia Rusă şi conducerea rusă sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase. Eventuala utilizare a forţei militare de către Moscova împotriva Kievului va pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Rusiei ca stat, va învrăjbi pentru totdeauna popoarele celor două ţări şi va duce la moartea a zeci de mii de oameni. Acutizarea tensiunilor legate de Ucraina are un caracter artificial şi meschin pentru unele forţe, inclusiv din Federaţia Rusă. În acest caz, Rusia se va confrunta cu sancţiuni extrem de severe şi se va transforma într-o ţară paria pe arena internaţională”, se menţionează în apelul postat pe site-ul organizaţiei de ofiţeri încă din 31 ianuarie, dar care a intrat în atenţia mass-media abia duminică, 6 februarie.
Comments