top of page

Joe Biden și-a început mandatul schimbând toate decretele neinspirate ale lui Donald Trump



După o ceremonie de învestire desfășurată fără nicio problemă, noul președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, s-a instalat la Casa Albă. Dacă tranziția de putere a fost una umbrită de orgoliile și complexele fostului lider, Donald Trump, odată instalat în cea mai înaltă funcție a lumii, Biden și Kamala Harris – prima femeie în funcția de vicepreședinte, se bucură acum de drepturi depline.

Pentru a se asigura că nu își dezamăgește alegătorii, liderul american s-a apucat de treabă încă se aseară. „Nu este timp de pierdut. Mă îndrept spre Biroul Oval pentru a mă apuca de muncă”, a scris noul președinte pe Twitter. Practic, la câteva ore de la preluarea mandatului, Joe Bidem a semnat 15 ordine executive. Cele mai multe dintre ele sunt decrete care caută să repare greșelile și deciziile neinspirate ale lui Trump din mandatul său de patru ani. Primul decret semnat a fost cel cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice. „Primul decret pe care îl voi semna se referă la Covid și este necesar, așa cum am spus tot timpul, de fiecare dată când am avut autoritate, să facem purtarea măștii obligatorie, distanțarea fizică menținută pe proprietatea federală, în comerțul interstatatl etc. Acesta este primul decret pe care îl semnez”, a declarat cel de-al 46-lea președinte american.

Un alt decret semnat a fost cel prin care Statele Unite se reîntorc în Acordul pentru schimbări climice, cunoscut și sub numele de Acordul de la Paris. „Vom combate schimbările climatice așa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum”, a asigura Biden din Biroul Oval. Imediat, Uniunea Europeană a ținut să salute decizia noului președinte. Într-o declarație comună, Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European Frans Timmermans şi Înaltul Reprezentant / Vicepreşedinte Josep Borrell au transmis: „Uniunea Europeană salută decizia preşedintelui Biden ca Statele Unite să adere din nou la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Aşteptăm cu nerăbdare să avem din nou Statele Unite alături de noi în eforturile globale de combatere a crizei climatice. Criza climatică este provocarea definitorie a timpului nostru şi poate fi abordată numai unindu-ne toate forţele. Acţiunea în domeniul climei este responsabilitatea noastră globală colectivă. Un moment crucial pentru creşterea ambiţiei globale îl va reprezenta Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow din noiembrie și vom folosi viitoarele reuniuni G7 şi G20 pentru a construi în această direcţie. Suntem convinşi că dacă toate ţările se vor alătura unei curse globale către zero emisii, întreaga planetă va câştiga”.

Mai mult, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut președintelui american să propună o nouă contribuție ambițioasă pentru următorii zece ani în lupta împotriva încălzirii globale. „Așteptăm cu nerăbdare leadership-ul Statelor Unite pentru a accelera eforturile globale în vederea obținerii neutralității carbonului prin propunerea în special a unei noi contribuții naționale cu obiective ambițioase pentru 2030. Combaterea încălzirii globale presupune un drum foarte lung de parcurs. Criza climatică continuă să se înrăutățească și timpul se scurge pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius și pentru a construi societăți mai rezistente la schimbările climatice, care să ajute la protejarea celor mai vulnerabil”, a subliniat Antonio Guterres.

Alt decret semnat de Joe Biden face referire la revenirea Statelor Unite înapoi în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) după ce Trump, le-a retras acuzând-o că împreună cu China, au ascuns la început, pandemia de coronavirus. O altă măsură luată de Biden la câteva ore de la instalarea sa la Casa Albă este o reformă radicală a legii imigrației. Printre altele, Biden va oferi statutul legal unor aproximativ 11 milioane de oameni care trăiesc în SUA fără documente. Mai mult, noul președinte a oprit imediat proiectul de construire a zidului la granița cu Mexicul, emițând o proclamație prin care a pus capăt declarației de urgență națională făcută de Trump, pe care acesta a folosit-o pentru a trimite bani către construcția zidului.

Un alt ordin a vizatrevocarea autorizaţiei prezidenţiale acordate pentru construirea controversatului oleoduct Keystone XL. Lansat în 2008, proiectul a fost blocat de fostul preşedinte Barack Obama, dar autorizat de preşedintele Donald Trump. O altă decizie va pune capăt interdicţiei de călătorie instituite de Trump pentru cetăţenii provenind din ţări majoritar musulmane. În plus, Biden a cerut administraţiei sale să consolideze programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) destinat imigranţilor copii.

Tot în cursul serii trecute, Joe Biden a transmis public faptul că fostul președinte Donald Trump i-a scris și i-a lăsat o scrisoare foarte „generoasă”. „Pentru că nu este privată, nu voi vorbi despre ea până ce nu voi discuta cu el”, a precizat noul lider al americanilor.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page